BOK recensioner


"Mat som det är någon mening med"

Goda recept och råd från Alftaköket.
Utgiven på MOW AB

OBS! Alla recept i boken är inte vegetariska.
I köket på Alfta Rehab Center lagas inte vilken mat som helst. Kökets idé är att servera "Mat som det är någon mening med". Man serverar blandkost men tyngdpunkten ligger på det vegetariska. Elsjälen bakom köket - Alftas hjärta - är Isa Wallmyr, ansvarig för recept och kostutbildning på Alfta sedan 1978.

En viktig uppgift för Isa har alltid varit att berätta om matens betydelse för vårt mänskliga välbefinnande. På Alfta använder man kosten som en del i rehabiliteringen av sina patienter och har därmed fått goda resultat bland annat genom personligt anpassade måltider. Boken kan användas av vanliga människor, skolkökspersonal, restaurangpersonal, stressade personer i näringslivet, småbarnsföräldrar och många andra.

Boken finns att köpa på alla Apotek i landet och kan även beställas på www.mow.se



Bild aBild bBild b

Behövs ännu fler kokböcker?

Behövs ännu fler kokböcker? kan man provokativt fråga, när man smått desperat blickar ut över den stora floden med alla upptänkliga infallsvinklar på mat. Finns det verkligen något nytt att tillägga? Om ni inte tror det, rekommenderar jag er att ta en titt på Jenny Carps Recept på naturligt vis - nyttig och god levande föda, som har alla utsikter att bli årets julklappsbok för den hälsomedvetna!

Det handlar alltså inte om vegetarisk mat i största allmänhet utan om det som kallas levande föda, d.v.s. den som bygger på enbart råa ingredienser. Varken ugn eller spis behöver användas. När man inte värmebehandlar maten, bevaras både näring och smak bättre.

Jag vet mig sällan ha upplevt en läckrare bok, både innehålls- och layoutmässigt. En stor del av färgfotona har tagits av författarinnan själv, som också står bakom den estetiskt utomordentligt tilltalande formgivningen. Boken får det att vattnas i munnen och inbjuder genom den lättlästa typografien och sin överskådlighet läsaren till att börja pröva recepten med omedelbar verkan. I motsats till många andra matböcker (obs! att dett faktiskt inte är en kokbok) är texten rak och kortfattad utan ett överflödigt ord - detta är lättlagat på alla sätt. Inledningen ger enkelt och pedagogiskt bakgrund och allmänna praktiska anvisningar för receptsamlingens användande. (En utomordentlig detalj i sammanhanget: de recept, som kan ätas av glutenallergiker, är markerade med en tydlig röd stjärna!).

Recept på naturligt vis är lättkonsulterad i köket, läsarvänligt försedd med praktisk ringpärm och kraftiga, lättbläddrade sidor, som ligger kvar där man slagit upp dem. Den viktiga frukosten inleder, följd av huvudrätter, desserter, drycker och festtips. Enkla beprövade huskurer, en överskådlig näringslära och register avrundar denna för sina 90 sidor häpnadsv äckande innehållsrika bok.

En bok för både öga och gom - köp den själva och NJUT!

Margareta Lindgren
Docent och Gourmet, Uppsala


Bild dBild eBild f




Tillbaka...






Copyright © SVF. All rights reserved.