Vilka fetter bör vi undvika?


Det är ganska svårt för oss vanliga konsumenter att förstå och veta vilka fetter vi bör använda och varför. Kanske är det lättare att vända på ”steken” och fråga sig vilka vi bör undvika.

Undvik alla produkter där man bara anger ”vegetabiliskt fett” som ofta döljer omestrad palm- eller sojaolja. I samband med att du läser innehållsförteckningen bör du också vara på din vakt när det gäller mängden E-nummer i en produkt.

Undvik följande fetter:
  • Härdade och delvis härdade fetter.
  • Alla transfetter framställda på kemisk och industriell väg.
  • Alla fetter med beteckning ”vegetabilisk olja” om inte oljans namn anges.
  • Allt mättat och delvis mättat fett om inte namnet anges.
  • Allt margarin, som är en kemisk produkt.

    Vilka fetter är bra?
  • Använd kallpressad olivolja, helst första pressning och helst av Kalamataoliver.
  • Rapsolja av hög kvalitet.
  • Bregott, gärna mellan och KRAV-märkt.
  • Smör, sparsamt
  • Kokosfett, ej industriellt behandlat, bra för veganer istället för smör

    Det förekommer naturliga transfetter i små mängder som inte gör någon skada i kroppen, (vi behöver faktiskt lite sådana) i alla mjölkprodukter som t.ex. mjölk, grädde, smör, yoghurt, filmjölk och i många ostar av olika slag.

    För att få i sig bra fetter kan man också äta valnötter (omega 3-fett), solrosfrön, cashevkärnor, pistagenötter och linfrön. Ett tips är att mala hela linfrön i en kaffekvarn av äldre modell för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig det omega 3-fett som finns i dem.

    Du som vill veta mer om fetter kan också läsa artikeln ”Nej till transfett” i Hälsa nr 5-2007. Du som är medlem i SVF eller RHF har nyligen fått den i brevlådan.


    Anna-Lisa Stenudd







    Copyright © SVF. All rights reserved.