Grönkål – kungen bland kålsorter

Grönkålen med sina långa krusiga mörkgröna blad i vacker bukettform förknippas av många som en dekoration på jul- och nyårsborden. Kanske äter vi också långkål och grönkålssoppa under helgerna. Grönkålen är väl värd att ingå mer i våra måltider för sin stora användbarhet.

Grönkålen är också en av de mest näringsrika grönsakerna. Den innehåller mycket C-vitamin, betakaroten, kalcium, järn, kalium och fibrer, samt också, genom sin djupa gröna färg, antioxidanter, som stärker vårt immunförsvar.

Passa på att inhandla och frysa in kålen under högsäsongen, repa och hacka kålen, den behöver inte förvällas. Grönkålen är underbart god som råkost och i olika sallader, gärna med citron, lime, vinäger eller någon syrlig dressing som bidrar till smaken och bevarar C-vitaminerna. Repa och hacka den färska kålen och strö över soppor och gratänger vid servering eller blanda i fil eller yoghurt som salladsdressning. Mixa en grön smothie eller packa hackad grönkål på grov smörgås med vegetarisk pastej i stället för ost - en riktig uppiggare.

Gröna hälsningar Anna-Lisa Stenudd

Långkål-gräddstuvad grönkål
300 g repad färsk grönkål, gärna ekologisk
5 dl vatten
1 msk vegetarisk buljongextrakt
2 dl mellangrädde/havregrädde
Smaka av med svartpeppar

Koka grönkålen i vatten och buljong 10 minuter. Sila av buljongen och spar den. Hacka grönkålen och lägg tillbaka den i grytan. Tillsätt buljong och grädde. Låt koka ihop cirka 20 minuter. Långkålen är en halländsk rätt som hör julen till. Det går också bra att använda fryst grönkål.


Grönkålssoppa
1 stor finhackad lök
6 normalstora skalade potatisar
0,5 liter färsk finhackad grönkål, gärna ekologisk
1 tsk kummin
1,5 liter vatten
2 vegetariska buljongtärningar
Smaka av med örtsalt och svartpeppar

Koka potatis och lök med kummin och buljong i vattnet på svag värme tills potatisen håller på att falla isär. Stampa eller kör med stavmixer i grytan. Dra bort grytan från plattan och blanda i grönkålen. Lägg på locket och låt dra i fem minuter.

Grönkålssallad
1 liter finhackad färsk grönkål, gärna ekologisk
1 dl russin
0,5 dl rostade solroskärnor
0,5 dl rapsolja
0,5 dl äppelcidervinäger
1 msk honung
1 tsk örtsalt
1 krm svartpeppar

Blanda örtsalt, vinäger, rapsolja och honung. Häll dem över grönkål, russin och solroskärnor. Smaka av med salt och svartpeppar. Garnera med skivor av skalad apelsin.


Tillbaka upp...

Copyright © SVF. All rights reserved