|
Kronärtskocksbottnar (10 st) |
2 brk |
Kronärtskocksbottnar |
1 tub |
Tartex
örtpastej |
|
Svarta
urkärnade oliver |
|
Tunna skivor
lime/citron |
Låt
bottnarna rinna av ordentligt. Placera dem direkt på ett uppläggningsfat. Fyll dem med
spritsad pastej och dekorera med oliver och limeskivor. |
|
Fyllda champinjonshattar (20 st) |
20 st |
Champinjoner |
2 msk |
Sesamolja |
1 st |
Gul lök |
2 st |
Vitlöksklyftor |
2 st |
Äpplen |
3 msk |
Finklippt
dill |
2 tsk |
Vitam
allkrydda |
Putsa
champinjonerna. Bryt försiktigt bort skaftet och lägg hattarna upp och ner på
serveringsfatet. Skala och finhacka lök. Hacka svampskaftet och fräs det med lök i
olja. Skala och hacka äpplen och tillssätt dem. Rör om och pressa över vitlök. Låt
allt puttra ihop och smaksätt med krydda och dill. Låt svalna något och fördela röran
i champinjonhattarna. |
|
Spenatknyten (20 st) |
Crêpes: |
|
1.5 dl |
Sojamjöl |
2 dl |
Vetemjöl |
7.5 dl |
Sesammjölk/mjölk |
|
Havssalt efter
smak |
|
Smör/margarin
till gräddning |
Blanda alla
mjölsorter och salt. Vispa ner mjölken, lite i taget. Låt smeten svälla minst 30
minuter. |
Fyllning: |
1 pkt |
Hel spenat
(250 gr djupfryst) |
1 st |
Spänstig
svartrot |
1 st |
Gul lök |
1 msk |
Olja |
2 tsk |
Sojasås |
1 msk |
Mjöl |
1 dl |
Mjölk/vatten |
2 krm |
Muskot |
|
Salt/svartpeppar |
Dekoration: |
Purjolök |
Skala lök
och svartrot och hacka dem i små bitar. Fräs dem i olja. Tillsätt sojasås. Strö över
mjöl och späd med mjölk under omrörning. Tina och hacka spenaten grovt. Tillsätt
spenat och smaka av med muskot, salt och peppar. Grädda tunna crêpes och lägg en stor
matsked fyllning mitt i varje. Forma dem till knyten och knyt om dem med långa
förvällda strimlade purjolökssnören. Värmes före servering. |
|
Förälskade bönor i het sås (10 port) |
5 dl |
Avorioris |
1 l |
Vatten |
1 msk |
Olja |
2 krm |
Spiskummin |
Skölj
riset. Fräs först spiskummin i olja, tillsätt ris och rör om. Tillsätt vatten och
rör om. Låt koka på svag värme under tättslutande lock i 25 minuter eller tills allt
vatten har sugits upp av riset. Packa det varma riset i en oljepenslad kransform. |
6 dl |
Stora koka vita
bönor |
2 msk |
Oliv- el.
sesamolja |
3 msk |
Vetemjöl |
3 dl |
Vatten |
2 msk |
Buljongpasta |
2 dl |
Chilisås |
1 brk |
Krossade
tomater |
2 krm |
Spiskummin |
1 tsk |
Örtsalt |
1 tsk (minst) |
Mexikansk
kryddblandning |
Värm olja
i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt mjöl under omrörning. Späd med vatten och
tillsätt buljongextrakt, tomater och chilisås. Låt koka ihop. Smaka av med kryddorna.
Såsen ska vara riktigt het och kraftig i smaken. Blanda ner de kokta vita bönorna.
Stjälp upp riset på ett serveringsfat. Fyll hålet med den röda såsen. Den ska nästan
rinna över lite över kanterna. Serveras varm eller kall. |
|
Nötpaté med
grön ärtrand |
2 dl |
Hirs |
1 st |
Finhackad gul
lök |
7 dl |
Buljong |
2 tsk |
Arrowrot |
300 gr |
Cashewkärnor |
Koka hirs,
lök och buljong under tättslutande lock 20-25 minuter på svag värme. Rosta under tiden
cashewkärnorna 5 minuter i 100 grader. Låt dem svalna något, mixa och blanda dem med
den kokta hirsen och arrowroten. |
Grön
ärtrand: |
|
3 dl |
Djupfrysta
gröna ärtor |
2 msk |
Skorpsmulor |
2 tsk |
Sojasås |
1 tsk |
Smulad basilika |
1 tsk |
Smulad dragon |
Tina ärtor
och mixa dem. Blanda med skorpsmulor, soja och kryddor. Köä en avlång form med oljat
smörpapper och fördela hälften av hirsnötsblandningen i den. Lägg den gröna
ärtsmeten över och täck med resten av nötblandningen. Baka patén i 200 grader ca. 50
minuter. |
|
Kantarellsås |
3-4 dl |
Hackade
förvällda kantareller |
2 msk |
Smör/margarin |
4 msk |
Vetemjöl |
4 dl |
Vatten |
2 dl |
Matlagningsgrädde/buljong |
|
Örtsalt och
svartpeppar efter smak |
Fräs
svampen i matfett några minuter. Stö över mjöl. Späd med vatten och låt småkoka ca.
5 minuter. Tillsätt grädde och smaka av med kryddor. |
|
Rotsaksgratäng med banan och jordnötter
(10 port) |
2 st |
Palsternackor
(400 gr) |
1 st |
Rotselleri
(400 gr) |
4 st |
Morötter (400
gr) |
5-6 dl |
Vatten |
1 brk |
Tartexpastej
(115 gr) |
2.5 dl |
Kokspad |
1 tsk |
Örtsalt |
1 tsk |
Smulad dragon |
1 dl |
Creme
fraiche/sesamgrädde |
3 st |
Bananer |
3 msk |
Kokosflingor |
2 tsk |
Buljongpulver |
100 gr |
Rostade
jordnötskärnor |
Skala och
skär rötterna i så tunna bitar eller skivor. Koka dem 5 minuter i vattnet. Sila av
vattnet och spar det. Häll 2.5 dl av spadet i en kastrull. Tillsätt pastejen och låt
den smälta tillsammans med kokspad och creme fraiche/sesamgrädde. Smaka av med kryddor.
Lägg rotsakerna i en smord eldfast form. Häll över redningen. Skala och skiva
bananerna. Fördela dem över rotsakerna. Blanda kokos och allkrydda. Fördela dem och
jordnötter över gratängen. Gratinera i 200 grader ca 25 minuter eller tills gratängen
fått fin färg. |
|
Aprikos- och fikonpaj |
Pajdeg: |
|
4 dl |
Biovetemjöl |
1 dl |
Havregryn |
0.5 dl |
Rårörsocker |
175 gr |
Smör/margarin |
3 msk |
Kallt vatten |
Arbeta ihop
degen noga. Kavla ut drygt 2/3 delar av degen och kläd en pajform med det. Låt stå
svalt minst 30 minuter. |
Fyllning: |
|
250 gr |
Torkade
aprikoser |
250 gr |
Torkade fikon |
2 dl |
Vatten |
|
Saften av en
citron |
1 dl |
Solroskärnor |
Klipp
skaften av fikonen. Tvätta dem och aprikoserna väl. Mixa dem tillsammans med vatten och
citronsaft. Verkr det för torrt, späd med lite mera vatten.
Blanda i solroskärnor och fördela smeten i pajskalet. Kavla och sporra ut remsor
av resterande deg. Lägg dem i ett vackert mönster över pajet. Grädda i 225 grader i 20
minuter. Servera gärna med tofuglass och/eller cashew/vispgrädde. |
|
Salladshjul |
Ett
riktigt stort salladshjul delat i tolv bitar som årets, kanske kan passa bra. I hjulets
mitt, i navet, där har vi placerat kokta "black-eye-bönor" av en speciell
anledning. Dessa små vackra, mjälla bönor ansågs förr ha en särskild magisk kraft
och därför äter man dem gärna inför ett nytt år. Det nya året ska då föra med sig
lycka och glädje.
De tolv bitarna består av: |
Alfalf
groddar |
Finriven
morot med lite sesamolja |
Finstrimlad
purjolök |
Blomkål
i buketter (råa förstås) |
Hackade
rädisor |
Minimajs
(kokad 1 minuter) |
Finrivna
rödbetor bladade med ett rårivet äpple |
Kokta
kalla kikärtor |
Klyftade
cocktailtomater |
Gurka
i stavar |
Strimlad
grön, gul och röd paprika |
Strimlad
sallad |
Var och en
förser sig med de grönsakerna som önskas. Alla bör förstås äta lite av
"navet". Allt kan ätas naturellt - nyttigt och smalt - som ett bra
nyårslöfte. Eftersom den följande maten är "maffig" så föreslås ingen
dressing.
För den som vill passar det till exempel med avacadodressing, aiolo, grön
gräddfilsdressing eller bara pressad citron. |
|
Krämig morotssoppa (4-5 port) |
500 gr |
Morötter |
1 st |
Palsternacka
(ca. 50 gr) |
2 st |
Medelstora
potatisar (ca. 150 gr) |
1 bit |
Purjolök, ca.
15 cm |
1 tsk |
Curry |
1 l |
Vatten |
1 st |
Vegetarisk
buljongtärning |
1 tsk |
Oliv- eller
sesamolja |
1 tsk |
Dragon |
1 tsk |
Allkrydda/örtsalt |
1 dl |
Créme
fraiche/silken tofu |
Dekoration: |
|
Persilja
och kokta morotsstrimlor |
Skala
morötter, palsternacka och potatis. Skär allt i mindre bitar. Skölj och strimla purjon.
Häll olja i en gryta och tillsätt purjo och curry. Rör om och låt purjon mjukna utan
att ta färg. Häll i vatten och buljongtärning. Koka upp och tillsätt de skurna
rotsakerna, krydda med dragon, rör om och koka på svag värme 15-20 minuter eller tills
morötterna känns riktigt mjuka. Häll av spadet men spara det.
Mixa soppan och tillsätt så mycket spad att soppan blir finfördelad och krämig.
Häll tillbaka soppan i grytan . Späd soppan till önskad tjocklek med resterande spad.
Smaka av med allkrydda. Vispa ner créme fraiche/silken tofu och värm till lagom
ättemperatur. Strö över persilja och garnera med koka morotsstrimlor. |
|
Morotsstrimlor |
Skala en
ganska lång morot. Skär tunna strimlor på längden med en osthyvel. Koka dem några
minuter med lite vatten och några droppar sesamolja. Tag upp dem och forma efter behag. |
|
Knapriga solgrissini (20 st) |
25 gr |
Jäst |
1 dl |
Vatten, drygt |
1 msk |
Raps-,
sesamolja |
1 tsk |
Örtsalt |
0.5 tsk |
Rårörsocker |
0.5 dl |
Solroskärnor |
2.5 dl |
Biovetemjöl |
|
Vatten till
pensling |
Smula
jästen i en bunke. Ljumma vatten och olja till 37 grader och häll det över jästen.
Rör om så den löser sig helt. Tillsätt socker, solroskärnor och det mesta av mjölet,
men spar lite för utbakning. Arbeta till en smidig fast deg. Låt jäsa 40 minuter under
bakduk.
Tag upp och arbeta in resten av mjölet. Dela degen i 20 bitar och rulla dem till
20 cm långa stänger som placeras på bakplåt. Pensla brödet med vatten. Grädda 200
grader i 20 minuter mitt i ugnen. Bör svalna utan att vara täckta - de blir knaprigare
då. Solrosgrissini passar utmärkt till soppan eller salladsentrén. |
|
Spenat- och ädelsostpaj (6 port) |
Pajdeg: |
|
2 dl |
Vetemjöl |
100 gr |
Smör/margarin |
0.5 dl |
Grahamsmjöl |
0.5 dl |
Bovetemjöl |
2 tsk |
Körvel |
3 msk |
Vatten |
Fyllning: |
|
250 gr |
Hel spenat |
1 krm |
Muskot |
1 st |
Gul lök |
1 tsk |
Sesamolja |
1 msk |
Vatten |
1 tsk |
Olja |
1 tsk |
Soja |
1 dl |
Keso/Kesella
(red anm. alt: Tofu) |
140 gr |
Ädelost (red
anm. alt: Veg.ost/tofu) |
1 dl |
Vatten |
1 msk |
Sojamjöl |
0.5 tsk |
Svartpeppar |
Tina
spenaten och blanda den med muskot. Bladen pajdegen i matberdare och degen vila svalt 30
minuter. Mosa ädelosten och blanda den med keso. Vispa samman sojamjöl och vatten och
blanda ner i osten. Skala och hacka lök. Fräs den i olja och tillsätt soja och vatten.
Kavla ut degen och kläd en pajform. Tryck till kanterna med en gaffel. Förgrädda
pajskalet i 225 grader i 10 minuter. Fördela lök, spenat och sist ostblandningen.
Grädda i ytterligare 30 minuter. |
|
|
Smördegsinbakade svartrötter (4-6 port) |
4 st |
Smördegsplattor
(finns djupfrysta) |
1 dl |
Hirs |
3 dl |
Vatten |
1 st |
Gul lök |
1 st |
Veg. buljong |
2 tsk |
Sesamolja |
2 msk |
Tomatpuré |
3 st |
Ej alltför
stora smala svartrötter |
1 msk |
Citronsaften |
1 l |
Vatten |
1 hg |
Champinjoner |
|
Allkrydda efter smak |
1 tsk |
Olja |
1-2 msk |
Grädde (Red.
anm silken tofu) |
Finhacka
lök och låt en mjukna i olja utan att ta färg. Skölj och tillsätt hirs, vatten,
buljong och tomatpuré. Låt alltsammans koka på svag värme under lock ca. 20 minuter.
Rör om ibland. Låt svalna. Skala snabbt svartrötterna och dela dem i 20-25 cm bitar.
Koka dem mjuka i vatten med citronsaft. Låt dem ligga och svalna i vattnet så att de
inte mörknar.
Putsa och skiva svampen. Fräs den i olja några minuter under omrörning. Smaka av
med Allkrydda. Låt svalna. Tina smördegsplattorna. Lägg tre av dem brevid varandra,
låt långsidorna lappa över med 4-5 mm. Kavla ut dem stor platta med stadiga
"sömmar"
Fördela hirsröran över plattan ,em lämna 3-4 cm tomma kanter runt om. Placera
svartrötterna i en rad i längdriktningen. Se till att alla är lika långa. Skär tunna
skivor av det som blir över och blanda med champinjonerna. Fördela champinjonerna över
svartrötterna. Vik ihop degplattan över innehållet, först kortsidorna och sedan
långsidorna. Se till att degskarvarna går rejält över varandra på längden. Lägg
skarvarna nedåt på en bakplåtspappersklädd plåt. Den fjärde plattan kavlas också ut
och används till dekoration. |
|
Cashewsås (4-6 port) |
2 hg |
Cashewkärnor |
5 dl |
Vatten |
1 st |
Gul lök |
3-4 tsk |
Sojasås |
0.5 dl |
Créme
fraiche/silken tofu |
Bred ut
cashewkärnorna i en långpanna och rosta dem i 150 grader tills de fått fin färg, det
tar ungefär 8 minuter. Skaka om dem ibland och låt dem inte bli alltför mörka. Låt
svalna.
Skala och hacka löken. Fräs den mjuk i sojasåsen. Mixa cashewkärnor och
tillsätt lök och sojaröra. Fortsätt att mixa tills allt blandats ordentligt. Koka upp
vatten och vispa ner mixet.
Låt koka och tjockna under omrörning på svag värme 3-4 minuter. Den underbara
smaken framträder allra bäst mot slutet om man rör ner créme fraiche/tofu. |
|
Minirösti - potatiskaka (4-6 port) |
200 gr |
Potatis |
200 gr |
Kålrot |
1 tsk |
Örtsalt |
2 krm |
Svartpeppar |
|
Smör/margarin
till stekning |
Skala och
grovriv potatis och kålrötter. Lägg dem i durkslag och pressa ut lite vätska. Krydda
och stek små rösti antingen i plättlägg eller forma dem i stekpanna. Stek dem på
båda sidor så att de får fin färg. Kan gräddas i förväg och värmas igen i
stekpanna.
Servera de inbakade svartrötterna med cashewsås, minirösti och någon grönsak
som till exempel haricots verts, brysselkål eller broccoli. |
|
Ris á la Malta (4-6 port) |
2 dl |
Avorioris |
5 dl |
Vatten |
10 st |
Blötlagda
ljusa aprikoser |
1 msk |
Lönnsirap |
1 tsk |
Vaniljsocker |
1.5 dl |
Visp- eller
mandelgrädde |
2 st |
Kiwi |
Skölj ock
koka riset i 20 minuter på svag värme tills allt vatten kokat in. Låt svalna. Skär
aprikoser i skivor. Vispa grädden tillsammans med vaniljsockret. Blanda ris och
aprikoser, lönnsirap och grädde. Fördela desserten i glas och dekorera med skivad kiwi.
Serveras kall. |