Det är billigareatt äta hälsosamt


  Statens Folkhälsoinstitutet FHI ställer mer och mer upp på Hälsorörelsens idéer och skriver i sin rapport “Hur man äter S.M.A.R.T.” bland annat:

  Det är billigare att äta hälsosamt!

  Hälsa och en sund miljö är till stor del ett val. Varje dag gör vi många små val som sammantaget får stor betydelse. Det ger oss makt att kunna påverka.

  Det känns kanske inte som den mat vi köper är en stor maktfaktor när vi fyller vår matkorg i affären. Men när vi vet att det produceras ca 70 000 kilo mat för var och en av oss under en livstid förstår vi betydelsen. Den som har hand om matinköpen är således en person som kan påverka. En veckas konsumtion av ekologisk mat befriar, enligt uppgift, fyra kvadratmeter av jordens yta från bekämpningsmedel. En familj på fyra befriar varje vecka sexton kvadratmeter. Över tid och om vi är tillräckligt många skulle stora delar av jorden kunna “befrias” från kemiska bekämpningsmedel. Frisk giftfri jord ger bättre hälsa.

  Ät S.M.A.R.T. och både kroppen och miljön mår bra.

  S.M.A.R.T.står för:
 • Större andel vegetabilier
 • Mindre tomma kalorier
 • Andelen ekologiskt ökas
 • Rätt kött och grönsaker
 • Transportsnålt

  Tre skäl för att äta S.M.A.R.T.

 • Om alla på jorden förbrukade resurser som vi gör här i Sverige och andra industriländer skulle det behövas minst tre jordklot. Med en förändring räcker vårt enda.

 • Våra matvanor gör oss sjuka, och övervikten och fetman sprider sig i västvärlden.

 • Drygt 40 procent av pengarna vi lägger på mat går till sådant som vi inte behöver ur näringssynpunkt.

  Större andel vegetabilier. Vi behöver äta mer vegetabilier, dels för att det är bra för hälsan, dels för att det minskar miljöbelastningen. I S.M.A.R.T.-maten har 25 procent av köttet bytts ut mot spannmål och baljväxter (linser, bönor och ärter) som också ger proteiner. Orsaken är att det krävs tio kilo spannmål för att producera ett kilo kött en energikrävande omväg. Äter vi spannmålet eller baljväxterna direkt istället för kött, kan många fler munnar mättas och miljön påverkas mindre.

  Mindre tomma kalorier. Här finns stora vinster att hämta. Nästan hälften av våra matkostnader, drygt 40 procent, går till godis, kaffebröd, chips, läsk, öl och vin. Skär vi ned dem till hälften är många problem lösta och många hälsovinster vunna.

  Andelen ekologiskt ökasoch det innebär en livskvalitetshöjning, som vi har råd med tack vare andra besparingar som S.M.A.R.T.-maten ger. Stod det på ett importerat äpple eller en banan att de hade besprutats med 34 doser kemiska bekämpningsmedel, ja då skulle vi nog oftare välja obesprutad frukt. Kostnaden för ekologiska morötter är inte större än för konventionellt odlade tomater. Båda innehåller Avitamin och morötter smakar mer under vintern. Det konventionellt svenskodlade har oftast lägre resthalter av bekämpningsmedel än det som odlats i sydligare länder. En orsak är att det behövs mindre bekämpningsmedel i ett kallare klimat.

  Väljer vi KRAV-odlad mat vet vi att grönsakerna har odlats utan kemiska bekämpningsmedel, utan konstgödsel, med mer kretsloppsanpassning och utan genmodifiering.

  Rätt grönsaker. Det som vi i dagligt tal kallar salladsgrönsaker, sallad, gurka och tomter är ofta energikrävande att producera och inte alls de nyttigaste. Frilandsodlade rotfrukter och grövre grönsaker t.ex. olika kålsorter och purjolök är att föredra. Det ger mer fibrer, vitaminer och mineraler än salladsgrönsaker. De kan odlas energisnålt i Sverige utan uppvärmda växt-hus och utan långa transporter.

  Transportsnåltinnebär bl.a. närproducerat. Medeltransportavståndet (till Stockholm) för vindruvor är 620 mil, jämfört med svenska äpplen, där det är 50 mil. Medelavståndet för tomater är 124 mil, jämfört med 32 mil för morötter. Att äta närproducerat innebär att man anpassar maten efter säsong. Ju mindre transporter desto renare blir luften vi andas, klimatet påverkas inte lika mycket, försurningen hejdas o.s.v.

  Följer du Hälsorörelsens program gör du stora vinster, både för hälsan, miljön och ekonomin. Du mår bättre och hjälper till att minska gifterna i vår miljö och i vår mat. Utan “skräpmat” har du råd att köpa kvalitet välja ekologiska livsmedel.

  Vad kostar det att äta ekologiskt producerad mat enligt S.M.A.R.T.-modellen?

  Har många fler råd att äta mer ekologisk mat?

  Svaret är ja, om en del av de pengar som sparas in genom sundare matvanor används för att köpa ekologiska livsmedel.

  40 procent av matkostnaderna går enligt uppgift till läsk, chips, kaffebröd, godis, öl, vin m.m.

  En kvällstidning kostar ca 240 kr per månad.

  Om man t.ex. byter ut mjölk och ägg mot ekologiska alternativ blir merkostnaden ca 272 kr om året. Om man dessutom lägger till potatis, pasta, kaffe och ris blir merkostnaden 730 kr om året. Med ekologiska bananer, morötter, knäckebröd och ost blir den totala kostnaden cirka 1.400 kr per år dvs 116,66 kr per månad enligt S.M.A.R.T.

  Äter man baljväxter i stället för kött och dricker örtte istället för kaffe så sparar man pengar även där.

  K.S.


Tillbaka upp...

Copyright © SVF. All rights reserved.