Kemikalieäpplen svek mot konsumenterna!


  KRAV säger nej till SmartFresh.

  En ny metod som ger frukten extremt lång hållbarhet vinner mark.

  Skall vi luras att äta ett år gamla äpplen? Svaret bör vara nej och åter nej!

  Preparatet kallas Smart-Frech och har sitt ursprung i blomsterindustrin där den används för att ge snittblommor längre hållbarhet. Det amerikanska företaget Agrofresh har fört innovationen till fruktindustrin, som jublar över att kunna erbjuda "fräsch" frukt under hela året.

  Men den "fräscha" frukten kanske inte alltid är så läcker som den ser ut. I vissa fall kan den vara upp till ett år gammal, där den ligger i butiken. Den långa lagringen gör att frukten till slut torkar, eller ruttnar inifrån, samtidigt som den tappar C-vitaminhalten.

  Frukten kan se perfekt ut på utsidan, men den förlorar sitt nyttiga innehåll under förvaringen.

  EU har redan godkänt metoden och när importfrukten kommer till Sverige i början av nästa kommer den Smart-Fresh-behandlade frukten att spridas till butiker i hela landet.

  Lars-Olof Börjesson, VD för Äppelriket som representerar majoriteten av de svenska odlarna säger till SvD:
 • Själva har vi tagit ett principbeslut om att inte använda det här på våra svenska äpplen. När frukten är plockad från trädet ska ingen efterbehandling ske. Konsumenten har ingen nytta av detta och för oss är deras förtroende helt avgörande.

  Du bör vara smart och undvika frukt som är behandlad med Smart-Fresh!

  Välj i första hand ekologisk KRAV-märkt frukt och därefter om det inte finns ekologiska äpplen, svensk frukt före dessa "missfoster" som kallas frukt.

Tillbaka upp...

Copyright © SVF. All rights reserved.