Naturen vår ”rekreationslokal”


  Under lång tid har den som levt ett liv i högt tempo och med många bollar i luften i det närmaste setts som en förebild. Det är fint att ständigt vara efterfrågad, att alltid har mer än tillräckligt att göra. Att alltid ställa upp och alltid säga ja. Men det är snart slut med det, om man får tro trendforskaren Göran Adlén.

  - Eftersom vi levt ett så stressigt liv under lång tid är trenden nu att vi börjar söka efter långsamhet. Stress leder till sjukdom. Vi kommer alltmer att vilja koppla av och njuta, säger han.

  Visst söker vi avkoppling redan nu - men vi krånglar till det, menar Göran Adlén. Den urbana, jäktade människan springer på jobbet och springer till gymmet, där hon också springer för att koppla av. Eller, den som redan är inne på att det är lugnet och långsamheten som gäller, går till gymmet för att utöva yoga.

  Varför ska man göra det när naturen finns där alldeles inom räckhåll och alldeles gratis! Naturen kommer att bli inne, säger han. Internationellt har frågor om ekologi och miljötänkande kommit att gå från något som betraktas som präktigt till något som förknippas med lyx. Den stilla och orörda naturen, den tysta platsen, sus och prassel från träd och vattendrag är en bristvara internationellt sett. Men här i Sverige ser vi kanske inte riktigt vilka fantastiska möjligheter vi har.

  Det riktigt starka argumentet för att göra andra uppmärksamma på vad parker och natur kan erbjuda är att det är en så tydlig motvikt mot det höga ohälsotalet i landet, menar Göran Adlén.

  Kanske tar vi svenskar naturen för given. Vi inser inte att vi själva håller på att bli ett urbant folk, vi är hemmablinda så till den milda grad att vi nästan tror att vi ofta vistas i skog och mark fast vi inte alls gör det. För naturen finns ju bara där, och det har den ju alltid gjort. Vad är det för märkvärdigt med det?

  KÄLLA: MOVIUMBULLETIN, MOVIUM, ALNARPTillbaka upp...

Copyright © SVF. All rights reserved.