Vegetariska Föreningens Gästbok

Inlägg från 2003 - 2004Hey ja heter marcella och ja skulle jätte gärna vilja bli vegetarian...Men ja skulle vilja ha lite fakta om det tack i förhand //cella p.s kan man bli vegetarian även om man e gluten? alltså inte tål mjöl? d.s
Marcella <hotchick_marcella@hotmail.com>
Växjö, Sverige - Thursday, 30 December, 2004 kl. 13:27:10
Hej, Jag läser till journalist och ska skriva om hur man genom sitt kostval kan påverka miljön. Jag skulle därför gärna vilja intervjua någon som försöker äta miljövänligt, tex. väljer kravodlat, äter närproducerat, inte i onödan äter sådant som odlats i växthus etc. Hör gärna av dig till mig om du har lust att prata med mig. Artikeln är ett skolarbete på Stockholms universitet, JMK. Jag kan tänka mig att intervjun tar max 20 minuter. Tack på förhand! Sara Nilsson
Sara Nilsson <sara.nilsson@bergsundsstrand.se>
Stockholm, Sverige - Wednesday, 29 December, 2004 kl. 14:14:19
Hej allihop! Jag har varit vegetarian i 4 år, och känner nu att jag vill ta steget och bli vegan. Jag förstår att jag måste läsa på rejält för att veta hur jag ska äta, och jag vet också att jag kommer att få (ännu fler) dumma kommentarer från folk som inte vill förstå. Så jag söker helt enkelt e-mail kompisar som är veganer och kan "ta mig under sina vingar." Jag behöver stöd från någon som tänker som jag. Känner ingen som ens är vegetarian! Hoppas någon vegan vill skriva till mig! God Jul! :)
Jessica <hurricane1991@hotmail.com>
Sverige - Monday, 20 December, 2004 kl. 16:14:31
Hi! If You are looking for vegetarian restaurants in Sweden or other places try this website www.vegdining.com/Home.cfm
Ewa Sangwall <svf@vegetarian.se>
Stockholm, Södermanland Sverige - Wednesday, 15 December, 2004 kl. 11:32:46
Gelatin är animaliskt och kommer från grishud. Gelatin används för att ge en "géle"-effekt och används i det flesta godissorter men även i yoghurt m.m. Ett vegetabiliskt alternativ till gelatin är "agar-agar"/"agar" som är gjort på alger. Lecitin (förkortat kallas det "E322") kan vara animaliskt men framställs vanligen av sojabönor. Lecitin är ett antioxidations- och emulgeringsmedel används till det mesta.
Erik
Sverige - Saturday, 11 December, 2004 kl. 15:53:25
Hej alla glada. Jag undrar om det är någon som vet vad Gelatin och Lectin är.Jag undrar om det är Anemaliskt. Det står ofta att godis m,m innehåller det./Mvh Linda
Lindahenningsson <henningssonlinda@hotmail.com>
Gävle, Sverige - Friday, 10 December, 2004 kl. 17:24:41
Hej allisammans! Jag har har varit semivegetarian lite mer än 2 år. Jag trivs jättebra med det. Problemet är att min sambo tycker jag ser sjukligt undernärd ut och vill att jag ska försöka gå upp lite (jag väger ca 60kilo samt 180cm lång). Så min fråga är vad man ska äta för att gå upp i vikt. (har blivit mycket smalare sen jag lade köttet på hyllan). Som sagt, jag äter fisk och skaldjur. I övrigt rör jag mig i princip ingenting. Tacksam för svar!
Björn Eriksson <varanen@rocketmail.com>
Stockholm, Sverige - Friday, 10 December, 2004 kl. 00:34:17
jag tror verkligen jag ska bli vegetarian! : D
Sara
Malmö, Sverige - Thursday, 09 December, 2004 kl. 22:02:49
Till Louise; En av anledningarna till att jag är vegetarian är att jag har haft ätstörningar. Känslan av när kött sväljs i min hals och hur man tuggar en annan varelse som tidigare levt får mej att spy. Att frukt är godis är bra!
Ida
Sverige - Wednesday, 08 December, 2004 kl. 17:39:27
Hi, Does anyone know if there is a book or brochure with vegatarian places to go in Sweden. I am a Ducth vegetarian and go to Sweden on holiday often. Thank for you help.
ratfamily@tiscali.nl>
Amsterdam, The Netherlands - Tuesday, 07 December, 2004 kl. 17:00:52
hej alla glade jag e en god och glad teje( säger mina vänner i alla fall) jag är 14 år gammal... jag älska en kille som tyvär är sjuki dag,,, men men.. men jag vill bara tacka alla mina vänner för att ni fins... ni är undervara allihop.... pussar på er..../// emma
emma <emmsan_knasig@hotmial.com>
orust, Sverige - Monday, 06 December, 2004 kl. 14:30:28
vet nån hur många procent otav världens befolkning som är vegetariner?
johannes Gustafsson
bettna, sörmland Sverige - Thursday, 02 December, 2004 kl. 13:16:51
Du som vill veta var man kan få tag i en torkapparat för att torka t.ex svamp, äpplen m.m. kan ringa till Bjurholms Industriplast. De har en torkapparat som heter Evermat och kostar mellan 1.500 och 2.000 kr, kanske har de återförsäljare ute i landet. Ring 0932-106 66 för mer upplysning.
Ewa Sangwall <svf@vegetarian.se>
Stockholm, Södermanland Sverige - Wednesday, 24 November, 2004 kl. 13:44:15
Hej. Jag har varit vegetarian under 2 år. Har dock fått ett problem genom det, det är att min hy blivit väldigt torr, det kan nog vara så att jag inte får i mig tillräckligt med vitaminer m.m. Har någon tips på vad man bör äta för att minska risken för torr hy m.m.? Vilka vitaminer bör jag äta? MVH. Joacim
Joacim <joacim_stromberg@spray.se>
Umeå, Sverige - Monday, 22 November, 2004 kl. 18:57:33
Svar till Louise... Varför blir du så besviken och tycker att det är rubbat att folk inte vill äta kött? Man kan dö av näringsbrist i alla fall.. Och hur djuren behandlas, skiter du i det? Kram//Ronja
Ronja <torgny_skrattar@hotmail.com>
Vansbro, Dalarna Sverige - Monday, 22 November, 2004 kl. 11:52:53
Är det någon som vet vart man kan köpa en hushållsapparat som torkar ut mat (eng dehydrator). Sök på google efter "excalibur 2900" så hittar ni en mycket populär modell, men tyvärr verkar den bara finnas i USA. Jag letar efter något liknande som går att köpa i Sverige.
Loppan
Sverige - Sunday, 21 November, 2004 kl. 17:31:24
Herregu!! Det här ju helt sjukt... Rubbat.. jag äter mkt bönor, linser, avocado, frukt, nötter o.dyl. Men det här är ju absurt! Man kan ju dö av näringsbrist.. Jag har själv haft anorexia, och det här är verkligen en inkörsport i den riktningen.. Att vuxna rekommenderar detta. Godis är frukt.. Okej.. Det är också bantningsmedel.. / Besviken 20-åring
Louise
Stockholm, Sverige - Saturday, 20 November, 2004 kl. 18:06:14
Bra sida ! Har själv varit vegetarian i snart 8 år, främst för djurens sull, och trivs mkt bra med det! Vill även ha lite nya vänner, så skriv gärna på min mail ! //Carol(79:a)
Carol <loracblond@hotmail.com>
Västmanland, Sverige - Friday, 19 November, 2004 kl. 11:47:17
Bra sida ! Själv har jag varit vegetarian i snart 8 år, främst för djurens skull, och trivs mkt bra med det! Skulle vara kul med även lite nya vänner. hör av er! //Carol.
Carol <loracblond@hotmail.com>
Västmanland, Sverige - Friday, 19 November, 2004 kl. 11:40:45
Hej, jag undrar om det finns någon som har bra övertygelser om att jag ska bli vegetarian till min mamma. Hon tycker bara att detär fel ocg tror att jag har ätstörningar bara för att jag vill bli vegetarian. Någon som kan hjälpa mig? Majla gärna. /sandra
Sandra <sandrasvenring@hotmail.com>
Varberg, Sverige - Tuesday, 16 November, 2004 kl. 17:24:05
Hejsan ! Undrar bara om det finns någon som vet vart man kan hitta fakta om Frugvorkost/Makrobiotisk kost. behöcer verkligen hjälp. MVH krille
KRistian <kristiansorhede@hotmail.com >
Höganäs, skåne Sverige - Monday, 15 November, 2004 kl. 23:27:31
Undrar om det är nån som har några bra tips på sidor om vegatarisk mat och styrketräning. Lite näringslära, tips, recept osv. Tack på förhand!
Jesper
Sverige - Sunday, 14 November, 2004 kl. 14:38:22
HJÄLP BEHÖVS,är det någom som vet om Old El Pasos tortillas är helt vegan(ska)? (Har hört att Santa Maria's INTE är det) Maila gärna om du vet hur det ligger till.
Rebecca <rebecca3_@hotmail.com>
STHLM, Sverige - Thursday, 11 November, 2004 kl. 10:39:24
Om du får ett mail från okänd avsändare med en kort uppmaning att öppna den bifogade filen, gör det inte! Särskilt inte om mailet är på 24k. Kan innehålla ett skadligt virus. Rubriken på dessa mail är på engelska och ibland med vegetarisk anknytning, avsändaradresserna svenska. Virusspridaren har troligen funnit min mailadress på denna sajt. Mailen har kommit under de senaste dagarna.
Lennart
Sverige - M> Sverige - Friday, 05 November, 2004 kl. 10:44:29
JAg Äer intE VEGAN..... HIHIHIHI
Olle
Sverige - Friday, 05 November, 2004 kl. 10:24:41
Hej! jag äter ingenting som kommer från hav/sjöar och jag äter heller inte kyckling och jag undrar nu om man är vegetarian för det, även fast man äter allt annat? Och vad kallas man isåfall? Skulle vara bra att veta så jag kanske kan få vegetarisk mat ibland i skolan för annars så tror dom bara att jag inte tycker om fisken vi får på onsdagarna, och det är jobbigt att vara utan mat hela skoldagen så jag är väldigt tacksam om det är någon som vet och vill svara på mig fråga. :) Kramar.
Yvonne <Fancy_sapphire@hotmail.com>
Bro, Uppland Sverige - Tuesday, 02 November, 2004 kl. 17:35:18
Hej! Ville bara säga att det är INTE fel på oss som väljer att äta kött. Varje individ är olika. Så snälla veganer & vegetarianer: Klaga INTE på oss. Vi har lika stor rätt att leva. Det finns veganer & vegetarianer som kallar oss "köttätare" för mördare, sluta upp med sådana fjantiga påhopp! Jag är en sannn djur & köttätare.
Therese <nala_332@hotmail>
Grums, Värmland Sverige - Monday, 01 November, 2004 kl. 14:29:43
Hej! Jag ville bara tacka för en utmärkt sida ^^ jag är 17år och har varit vegetarian (lakto-ovo-veg.) i över 6år nu tror jag, och jag har aldrig riktigt fått all information om köttindustrin idag och dylikt. jag slutade med kött för jag helt blev omvänd i mitt sätt att tänka. å tacka fan för det. men det började med att jag tyckte det var helt fel att äta djuren eftersom att de har samma rätt som jag har att leva. men när jag har, nu på senare år, fått lite mera kompisar som är veganer och vegetarianer, så får man ju självklart mera information. och nu har jag den absoluta infon på hur illa djur behandlas, och att det är dåligt för kroppen att äta kött å så. så tack för infon, och p.s. alla köttätare . vegetarian /vegan är det enda rätta. peace!
sofia
örebro, närke Sverige - Saturday, 30 October, 2004 kl. 12:28:49
Hej! Jag skulle vilja bli vegetarian. Men jag vet inte va jag ska äta. Vi äter ganska lite grönsaker i min familj. Jag har provat på att bli vegetarian men min mamma trodde bara att jag ville gå ner i vikt.HJJJÄÄÄÄLLLLPPPP!!!!!! Ps. Maten i skolan SUGER!!! Karro
Karolina <shakespearlover@telia.com>
Södertälje, Södermanland Sverige - Thursday, 28 October, 2004 kl. 19:41:48
hej på er! jag tänkte bara tacka för att ni har en så otroligt bra sida! jag har fått jätte mycket hjälp och tips av er som jag antagligen inte hade klarat mig utan i min nya livsstil som vegetarian! tack för allt stora kramar från hanna-panna =)
hanna <hanna@enqvist.net>
kalmar, Sverige - Monday, 25 October, 2004 kl. 09:59:49
Varför vara vegetarian?! Kött är gott. Tänk om vi inte skulle skjuta några älgar då skulle de springa älgar över allt och ni skulle krocka och dö :( Kött smakar mums :)
Maja
Sverige - Monday, 25 October, 2004 kl. 08:40:04
Varför vara vegetarian?! Kött är gott. Tänk om vi inte skulle skjuta några älgar då skulle de springa älgar över allt och ni skulle krocka och dö :( Kött smakar muns :)
Maja
Sverige - Monday, 25 October, 2004 kl. 08:39:56
Är vegan sedan ett år tillbaka och innan det var jag vegetarian. 18 år är jag och tycker om alla sidor som denna =) /sus
Susanna Rytterås
Götene, Skaraborg Sverige - Sunday, 24 October, 2004 kl. 13:17:40
Jag älskar kött!
Malin
Bajamaja, Sverige - Friday, 22 October, 2004 kl. 11:21:29
På sidan: http://www.vegetarian.se/Kottfolder.html står det utförlig information om varför människor bör bli vegetarianer.
Erik
Arvidsjaur, Lappland Sverige - Friday, 15 October, 2004 kl. 14:09:18
hej, jag ska göra ett arbete om vegetarianer , men vet absolut inget om det. Så om någon har tid och vill vara lite snäll så kan väl någon dela med sig med sitt vetande. tack så länge :)
Jessica <jezzyknas@hotmail.com>
karlshamn, blekinge Sverige - Thursday, 14 October, 2004 kl. 17:11:43
hej! jag ska skriva ett arbete om vegetarianer. men hittar ingen "fakta" jag undrar.. varför blir man vegetarian? kan ni inte vara snälla och ge mej en massa ex ? det hade varit super gutt. /byebye then.
linea <poisonbiitch@hotmail.com>
karlshamn, blekinge Sverige - Wednesday, 13 October, 2004 kl. 21:58:31
Hej! Intressant och nyttig. Hur tror ni påverkar veg.kost människor som insjunknat i ledgångsreumatism ? Finns det några rån om detta ? I så fall är jag intresserad att läsa om det.
Jessica <jessica_sylvester@hotmail.com>
Stockholm, Sverige - Monday, 11 October, 2004 kl. 19:34:37
Hej Maria! Gå in på sidan http://www.vegomums.com/ - där finns massor av lite festligare recept. Hoppas du hittar nåt du tycker om!
Karin
Sverige - Monday, 11 October, 2004 kl. 14:17:40
Tack Tove för inlägget Monday, den 21 Juni, 2004 kl. 18:54:20 ang dagis odyl. Jag har inte varit inne på sidan förrän nu. Jag står fortfarande i valet eller kvalet att sätta mitt barn åpå dagis eftersom jag själv inte är uppvuxen med det. Men Waldolf har jag varit i kontakt med också tidigare och de brukar vara bra. Ha en riktigt skön höst!
Anna
Stockholm, Sverige - Sunday, 10 October, 2004 kl. 22:12:17
Hejhej fyller snart år och har tänkt bjuda några släktingar och vänner på lunch (ev. middag). Men frågan är bara VAD SKA JAG BJUDA PÅ?sällan jag äter speciellt festlig mat till vardags, och har heller inte speciellt många andra vegisar att ta hjälp av. Därför tänkte jag höra om någon här har något bra tips på vad man kan bjuda på? Är lakto- ovo- vegetarian. Skulle gärna vilja erbjuda dem något lite extra med tanke på att de aldrig äter vegmat och tror att det bara består av bark och rötter : /... Skriv eller maila gärna! tack
Maria <MariaDahlvid@hotmail.com>
Umeå, Sverige - Wednesday, 06 October, 2004 kl. 23:04:12
Svar till Maria Lundh: Hej! Du undrade vad det är för skillnad mellan att vara vegetarian och vegan och ville veta mer om hur det är att vara vegetarian. Jag är en 18-årig tjej som är vegan sen ett och ett halvt år tillbaka. Innan dess var jag vegetarian i tre och ett halvt år. Jag har mejlat till dig och du får gärna mejla tillbaka till mig och fråga mig precis vad du vill. Jag svarar gärna på vilka frågor som helst. Det är lite svårt att bara berätta om hur det är att vara vegetarian/vegan, jag skulle behöva veta ungefär vad du vill veta mer om. Skillnaden mellan vegetarian och vegan är att en vegetarian äter mjölk och ibland ägg medan en vegan inte äter mjölk och ägg. Det finns olika typer av vegetarianer, såhär brukar man kalla dem: Vegan: Äter bara vegetabilisk mat, som inte kommer från djur. Äter inte kött, fisk, ägg, mjölk, honung(oftast inte) o s v. Lakto-vegetarian: Äter mjölk och honung, men inte kött, fisk eller ägg. Lakto-ovo-vegetarian: Äter ägg, mjölk och honung, men inte kött och fisk. Demivegetarian (kallas ibland demivegan/semivegetarian/marinvegetarian): äter fisk, ägg, mjölk och honung, men inte kött. Icke köttätare: Äter kyckling, fisk, ägg, mjölk och honung, men inte rött kött. Det kan kallas lite olika, men oftast är det ungefär såhär. Det finns också fruktarianer/fruktianer som bara äter frukt och fallfruktarianer/fallfruktianer som bara äter fallfrukt, men de är nog väldigt ovanliga tror jag. Du kan läsa mer om vegetarianism/veganism och hitta personer att fråga på: * www.djurensratt.org (klicka på vego så hittar du "vanliga frågor" och mycket annan fakta) * www.vegan.nu (här kan du hitta en massa vegetarianer och vegan att prata med och intervjua, i diskussionsforumet, men det finns också mycket fakta) * www.livsmedelsverket.se (om mat och näring) *På www.veganstockholm.se och www.meatinfo.org (här kan du också hitta en massa vegetarianer och veganer att fråga och läsa fakta) Ett hett tips är att titta i boken "Vadå vegan?" av Lisa Gålmark, som finns på de flesta bibliotek. I den kan du få svar på många frågor som gäller både vegetarianer och veganer. Den handlar mycket om varför man är vegetarian/vegan, åsikter mm. Men också om hur det är att vara vegetarian. I hem- och konsumentkunskapsböcker (hemkunskapsböcker) och biologiböcker/naturkunskapsböcker/no-böcker för grundskolan och gymnasiet kan man hitta en hel del fakta om att vara vegetarian/vegan. I kokböcker finns också fakta, t ex i "Den stora vegetariska kokboken", som finns på de flesta bibliotek. Mitt tips är att fråga personalen på biblioteket. Det är väldigt roligt och possitivt att vara vegan för mig och mina vänner som är veganer eller vegetarianer. Lycka till med skolarbetet, vi kanske hörs. Med vänliga hälsningar, Maria
Maria
Sverige - Monday, 04 October, 2004 kl. 16:07:40
Jag håller på med ett skolarbete om varför man egentligen är vegan/vegetarian. Så om någon skulle vilja dela med sig om sin vetskap så maila mig gärna. //Fredrik
Fredrik Nilsson <fredrik_kff@hotmail.com>
Kristianstad, Sverige - Sunday, 03 October, 2004 kl. 17:08:15
Hejsan! Jag håller på med ett skolarbete där jag skriver lite om hur det är att vara vegetarian och jag har också funderat lite över vad skillnaden mellan vegetarian och vegan är, precis som någon skrev här i gästboken tidigare... Någon som vet? Maila mig gärna... Tack, Maria.
Maria Lundh <Lillundha@hotmail.com>
Stockholm, Sverige - Sunday, 03 October, 2004 kl. 12:24:29
Hejsan! Ville bara tala om att jag firar jubileum i morgon! =) vart vegetarian i 6 månader!! *STOLT* =) kram
Ronja <trogny_skrattar@hotmail.com>
Vansbro, Dalarna Sverige - Friday, 01 October, 2004 kl. 13:49:17
Jag ville bara tacka för en underbar sida! Den har varit till stor hjälp angående mitt skolarbete. Keep going! Puss!!
malin
Sverige - Tuesday, 28 September, 2004 kl. 16:08:38
Hejsan! Vad bra att denna sidan finns för att sprida vego-info! Jag har lite vego-info på min hemsida också, bra va? Jag är vegetarian men det kopplar ni nog... :) Hihi! Ha det så bra allihopa! Mvh Helena http://hem.passagen.se/helenah85
Helena
Sverige - Thursday, 23 September, 2004 kl. 10:18:45
Hej! Vad är egentligen skillnaden mellan att vara vegetarian och vegan? tacksam för svar! =)
Anna <metalmilita_@hotmail.com>
sthlm, Sverige - Monday, 20 September, 2004 kl. 12:33:29
Jag ska skriva om vegetarisk mat i HK i skolan. Någon som har något tips om sidor där man kan hitta fakta eller liknande?
Little Me
Skåne Sverige - Wednesday, 15 September, 2004 kl. 18:31:47
Hej Sara. Jag vet, det är svårt för många att bli vego då det står folk ivägen. Har själv varit (och är fortfarande) med om det. Det är inte så svårt att förstå att dina föräldrar är emot din övergång, med tanke på alla nedkränkande rykten som kretsar kring veganismen.MEN vad som kan hjälpa dig är att du riktigt försöker förklara varför du har valt att övergå till veganism. Berätta vad det innebär att vara vegan, kanske ge dem broschyrer, böcker, visa filmer osv. Om de fortfarande inte vill lyssna och vägrar laga vegomat åt dig, laga den själv! Det är kul och enkelt och det finns så mycket gott! Var bara noga med att variera din kost och se till att du får i dig de rätta vitaminerna och proteinerna. (om du känner dig osäker, köp extra vitaminer. Apoteket har bra vitamintillskott för vegetarianer. "Mitt val- Vegetarian") Om de fortfarande är motiga kanske din bror kan hjälpa dig. om du har andra vänner som också är veg. kanske ni tillsammans kan förklara för dina föräldrar. lycka till maria
Maria <MariaDahlvid@hotmail.com>
Umeå, Västerbotten Sverige - Tuesday, 14 September, 2004 kl. 00:29:20
Hej, när jag var på en fest var det en tjej som sa att hon är "marinvegetarian". Jag Har aldrig hört det begreppet förut. Finns det och vad innebär det i så fall. Mvh Selena
Selena
Sverige - Sunday, 12 September, 2004 kl. 10:50:16
Hej! Jag är nybliven vegetarian och är lite fundersam över detta med vitaminer och sånt. Vilka multivitaminer är bäst? Alltså vilka får man i sig mest av allt om man äter? Måste jag ändå äta någon annan vitamin eller så om jag äter den multivitaminen?
Emelie <nalle_maja5@hotmail.com>
Sverige - Sunday, 12 September, 2004 kl. 10:06:34
Vad äter en semivegetarian? Äter en semi fisk och fågel?
Gunillegan, kanske ge dem broschyrer, böcker, visa filmer osv. Om de fortfarande inte vill lyssna och vägrar laga vegomat åt dig, laga den själv! Det är kul och enkelt och det finns så mycket gott! Var bara noga med att variera din kost och se till att du får i dig de rätta vitaminerna och proteinerna. (om du känner dig osäker, köp extra vitaminer. Apoteket har bra vitamintillskott för vegetarianer. "Mitt val- Vegetarian") Om de fortfarande är motiga kanske din bror kan hjälpa dig. om du har andra vänner som också är veg. kanske ni tillsammans kan förklara för dina föräldrar. lycka till maria
Maria <MariaDahlvid@hotmail.com>
Umeå, Västerbotten Sverige - Tuesday, 14 September, 2004 kl. 00:29:20
Hej, när jag var på en fest var det en tjej som sa att hon är "marinvegetarian". Jag Har aldrig hört det begreppet förut. Finns det och vad innebär det i så fall. Mvh Selena
Selena
Sverige - Sunday, 12 September, 2004 kl. 10:50:16
Hej! Jag är nybliven vegetarian och är lite fundersam över detta med vitaminer och sånt. Vilka multivitaminer är bäst? Alltså vilka får man i sig mest av allt om man äter? Måste jag ändå äta någon annan vitamin eller så om jag äter den multivitaminen?
Emelie <nalle_maja5@hotmail.com>
Sverige - Sunday, 12 September, 2004 kl. 10:06:34
Vad äter en semivegetarian? Äter en semi fisk och fågel?
Gunilla <glonnquist@hotmail.com>
Stockholm, Sverige - Monday, 06 September, 2004 kl. 19:32:18
Jag vill vara vego, och äter nästan bara vegomat men mina föräldrar blir jätte sura om jag vägrar äta kött eller liknande. Jag är 14 år nu men har velat vara vego länge, min brorsa är veg. han blev det när han var 18 år, mina föräldrar säger att jag själv får vänta tills dess. jag blir jätte arg på dom. Vad ska jag göra??
Sara <Zara_the_queen@hotmail.com>
Stockholm, Sverige - Monday, 06 September, 2004 kl. 18:55:37
Jag har varit vegetarian sedan jag var 4 år, nu är jag 15. Valde själv att bli vego, mina föräldrar är det ej. Lite småtufft ;) Jag äter mycket gott, fast jag äter aldrig linser o bönor, haha.. Lever på Quorn (mums!) och sojaprodukter, äter även mycket pasta och ris o grönt.. gott gott. Och så kan jag rekommendera vegosar att käka vitaminer också, jag äter: *Vitamineral *Mitt Val Vegetarian *Essamino (aminosyror utan animaliskt innehåll) Kram på er vegosar!
Martina <martinamml@hotmail.com>
Sthlm, Sverige - Saturday, 04 September, 2004 kl. 19:27:46
Vad är egentligen aromer? Det kan stå köttarom på vissa livsmedel, tex chips. Är det konstgjort så att vi veg kan äta det?
milda
Oskarshamn, Sverige - Thursday, 02 September, 2004 kl. 22:56:14
JAG ÄTER KÖTT
Jag <HGej@nått.cim>
Sverige - Thursday, 02 September, 2004 kl. 14:59:32
Hej! Söker handlare eller någon som känner handlare som vill ta hem veganskor! Här finns kängor, sandaler, finskor, promenadskor "barntossor" med mera! Skriv en rad!
À la Analui <alaanalui@netscape.com>
Sverige - Monday, 30 August, 2004 kl. 15:49:31
Hej! Har en liten bebis hemma som nu ammas, men snart är det ju dax att börja med barnmat. Vi äter själva vegetariskt sedan flera år. Men vi är inte så duktiga på matlagning (blir mycket "färdigt" köpt). Nu vet vi inte hur vi ska göra med vårt barn. Ska vi ge blandkost eller vegetariskt? Själva kommer vi fortsätta med lakt-ovo-vegetariskt. Tror inte vi kommer kunna tillgodose med bara vegetariskt till barnet. Det är ju så viktigt att de får i sig all näring de behöver. Skulle så gärna ge bara vegetariskt men det kommer jag inte klara av. Vill inte att det ska ge näringsbrist, då vi inte kan laga mat. Hur ska vi göra. Känner inga vegetarianer. Jag har ätit det sedan 8 år & min man sedan 6 år. Hör av er med tips!
Rebecka <rebeckaochdavid@hotmail.com>
MellanSverige, Sverige - Thursday, 26 August, 2004 kl. 23:01:59
jag är en stolt vegetarian.ja älskar patrick 4ever
jullan
norrköping, östergötland Sverige - Thursday, 26 August, 2004 kl. 10:34:55
jag är en stolt vegetarian.ja älskar patrick 4ever
jullan
norrköping, östergötland Sverige - Thursday, 26 August, 2004 kl. 10:34:55
ja e vegan.
kickan
norrköping, östergötland Sverige - Thursday, 26 August, 2004 kl. 10:30:56
Hejsan! Jag är en 21-årig tjej som för tre veckor sedan bestämde mig för att sluta äta kött, med undantag kycklingkött. Änsålänge mår jag bra av min kost men jag vet ännu inte ritktigt om jag äter rätt och får i mig tillräckligt med proteiner och andra näringsämnen. Jag skulle bli mkt glad om ngn vill hjälpa mig med en veckomatlista. Jag äter alltså ägg, fisk och fågel. Finns det ngt namn för denna sortens "vegetarian"? Maila mig gärna! proudy83@hotmail.com
Jessica <proudy83@hotmail.com>
Ängelholm, Skåne Sverige - Sunday, 22 August, 2004 kl. 18:39:19
Hej var kan man köpa vegekött, tufo? svar skickas till Snuzan40@hotmail.com. Tack på förhand. suzanne
suzanne <snúzan40@hotmail.com>
malmö, skåne Sverige - Wednesday, 18 August, 2004 kl. 19:52:27
Susanna! www.veganstore.co.uk har veganskt smink, mat, skor mm. :o)
Yohana
malmö, Sverige - Tuesday, 17 August, 2004 kl. 21:50:33
Susanna: Du kan också hitta icke djurtestat smink och hudvård hos företaget Natures Own, helsvenskt företag. De har även massor av andra miljövänliga och icke animaliska prod. tex kosttillskott. Vill du ha mer info: agnetasas@hotmail.com Hälsningar
Agneta
Sverige - Tuesday, 17 August, 2004 kl. 18:27:56
Susanna! Oriflame säljer smink utan animaliska produkter, även kedjan Bodyshop. Lycka till med shoppningen!
Amanda
Stockholm, Sverige - Thursday, 12 August, 2004 kl. 18:00:45
Ät kött å må som en kung!!
Matte
tyresö, Sverige - Tuesday, 10 August, 2004 kl. 21:54:50
Hej, hej allihopa! Det här kanske verkar vara en ganska oviktig fråga, men jag undrar var ni köper ert smink, för det är ett ganska stort problem för mig, att få tag i smink som jag vet004 kl. 18:27:16
Till dig som efterlyste vegetarisk pastej: Tartex heter den och finns i de flesta matbutiker. Den finnns på tub och i olika smaksättningar
Karin
Sverige - Tuesday, 03 August, 2004 kl. 11:08:28
hej alla! De verkar ju finnas "en massa" läger för veganer..men för vegetarianer då?? är man välkommen till vegan-läger som vegetarian lr finns de nåra spec läger för vegeatarianer?? skulle gärna vilja åka på ett sånt där man lärde sig mer om hur man ska äta o träffa fler vegetarianer osv... maila gärna..elelr skriv här i gb:n om du har tips.. Kramar
Ronja <torgny_skrattar@hotmail.com>
Sverige - Sunday, 01 August, 2004 kl. 18:19:00
Hej Min mans dotter (11 år) är fisk och köttvägrare. Min tanke är att det måste vara bättre för henne, att äta vegetarisk mat. Så hon får i sig all näring som hon behöver. Hon säger att hon äter kött, men i mina ögon gör hon allt för att slippa. Nu är jag less på konflikter, har ni nåt tips hur vi ska göra??
Maggan <masva_@hotmail.com>
Sverige - Sunday, 01 August, 2004 kl. 17:13:07
Svar till Ted... Det finns väl särsilda vitaminer för nästan alla nu för tiden??....
Ronja
Sverige - Sunday, 01 August, 2004 kl. 13:31:02
Hej! Vill svara på Freddes inlägg här under... Är människor verkligen så långt mer intelligenta?? Du skrev att det var skillnad på människor och djur...menar du då att det är allvarligare om en människa lider än om ett djur lider?? Men...Djur startar inga krig! Det gör människor!! I krig lider människor!! Är människor verkligen så j*vla intelligenta???? Nej!!!!!!!!!
Ronja
Mora, Sverige - Sunday, 01 August, 2004 kl. 12:31:49
Mænniskan har i sin naturliga næringskedja inræknad att æta køtt, vare sig djuren behandlas bra eller inte. jag tænker aldrig "ånej, tænk om denna stackars lilla grisen blivit slagen under sin livstid". Jag tænker mer "fan va gøtt med lite svin". vem bryr sig om de lider lite? ett djurs livstid e inte så lång ændå. skit i djuren och børja med att ta hand om værldens mænniskor. det ær skillnad på mænniskor och djur, eftersom mænniskor ær lååångt mycke mer intelligenta
Fredde <eppilappsi@hotmail.com>
Vårgårda, V-Gland Sverige - Saturday, 31 July, 2004 kl. 18:03:18
Det finns särskilda vitaminer på apoteket för vegetarianer... hur kan det då vara hälsosamt att vara vegetarian ? Läs 1.Mosebok, 9.Kap, 3.Vers ...
Ted <adamski@hotmail.com>
Göteborg, Sverige - Friday, 30 July, 2004 kl. 15:27:53
Hur kan ni påstå att det är hälsosammare att äta vegetariskt, när det finns särskilda vitaminpiller på apoteket just för vegetarianer ? Ni borde läsa 1. Mosebok, 9. Kap, 3. Vers, det kanske får er att tänka.
Ted <adamski@hotmail.com>
Göteborg, Sverige - Friday, 30 July, 2004 kl. 15:25:28
Hej! Jag undrar vad vegetariks pastej är för nåt? och vart finns d att få tag på? har aldrig sett det i nån affär. Jag bor i Jakobsberg i Järfälla. Vilken affär har den i lmin närhet? finns det i många olika smaker eller?
Maggan <jakan_maggan@hotmail.com>
Stockholm, uppland Sverige - Friday, 30 July, 2004 kl. 10:40:53
Hej ! Ann ! Du efterlyste fördelar med att äta kött. En fördel är att man blir så tröttande mätt att man inte orkar mycket mer än att sova. En annan fördel är att magen kan svälla upp och vilja ge gaser. En tredje är att man kan få salmonella. En fjärde är att man inte behöver betala extra för mediciner och fiskmjöl som djuret fått i sig under sin levnad. Thomas i Malmö! Jag skulle gärna vilja ha den innehållsdeklarationen som du har radat upp. Skulle man kunna få den hemskicad i utskrivningsformat. Förresten. Tack för en bra sida! Mvh Bettan
Bettan <l.trempenau@telia.com>
Helsingborg, Skåne Sverige - Sunday, 25 July, 2004 kl. 19:50:30
Hejsan! Jag vill svara på inlägget under mitt. Jag har vart vegetarian i 4 månader nu och jag har inte haft minsta lilla längtan efter kött. Jag äter ganska mycket sojaprodukter och qourn, så det är väl därför, det påminner ju ganska mycket om kött. Däremot så klarade jag mig inte så bra utan fisk (tror de berodde på de iaf), för när jag hade vart veg. i ca 2 månader och mått bra så började jag må sämre, var inte lika pigg o så..då började jag ta "Mitt Val Vegetarian" men dom mådde jag inge bättre av heller, fick huvudvärk och jag brukar ALDRIG ha huvudvärk..så dom har jag slutat med nu....vär jag hade vart veg i ca 3 mån så började jag äta fisk igen, äter de ibland och nu mår jag bra igen... Jag är väldigt stolt över att vara vegetarian (även om jag inte är det till 100%,eftersom jag äter ägg o fisk, men de e ju ändå köttdjuren som behandlas sämst, tycker jag iaf) Kramar
Ronja <torgny_skrattar@hotmail.com>
Mora och Vansbro , Dalarna Sverige - Saturday, 24 July, 2004 kl. 16:54:53
Hej alla! En enkel fråga till alla som någongång varit blandkostare men sedan gått över till det mer gröna livet; Var det kärlek vid första ögonkastet då ni bestämde er för att inviga grönsakerna i ert liv eller kände ni en tid att något saknades, typ kött då? Hade ni längtan/sug efter kött efter det gröna beslutet? Gick det över??? Efter hur lång tid? Nyfikna frågor från mej som snurrar runt och inte riktigt alls vet vad jag ska stoppa i magen.....:-) !
jennie <tvivel@bredband.net>
Sverige - Friday, 23 July, 2004 kl. 20:51:31
jag söker recept om keso..
Ida
Sverige - Monday, 12 July, 2004 kl. 22:33:05
Hejsan. En planerad brödbok på gång. Javisst, finns en uppsjö, men det finns så många goda recept att dela med sej. Vill du vara med och bidra med något? Kategorin är Matbröd, Matmuffins, smörgåstårta och hemmagjord/tips om pålägg. Skicka till trolltider@hotmail.com Glöm inte namn om jag behöver kontakta dej. Hälsningar Elizabeth
Elizabeth Sahlén <trolltider@hotmail.com>
stockholm, Sverige - Thursday, 01 July, 2004 kl. 12:09:55
Hej! Vet någon om det finns någon bra bok om vegetarisk kost för idrottande/tränande? /Anders
Anders <anders133@hotmail.com>
Malmö, Sverige - Sunday, 27 June, 2004 kl. 10:49:33
Givetvis kan man vara både vegetarian och elitidrottare. Precis som allätare måste man öka både sitt energi- och proteinintag om man tränar mycket. Bara man äter varierat och vitamin- och mineralrik mat så är det inga problem. Det finns en del elitidrottare i Sverige som är vegetarianer/veganer. PG Jönsson och Lars Frölander för att nämna några.
Erik <chaval86@hotmail.com>
Tyresö, Södermanland Sverige - Saturday, 26 June, 2004 kl. 17:46:37
Emma: Det är mycket tragiskt att du i ditt försök till att hitta ursäkter för människans oförsvarbara handlande genom att äta kött försöker lägga över ditt samvete på oss vegetarianer/veganer. Det kanske är dags att ta tag i ditt samvetesproblem och förstå varför människor, djur och miljö mår bättre av en vegetarisk/vegansk livsstil!
Erik <chaval86@hotmail.com>
Tyresö, Södermanland Sverige - Saturday, 26 June, 2004 kl. 17:38:44
Möblerat rum med egen ingång i Hallonbergen, Sundbyberg, uthyres fr.o.m. 1 augusti 2004 till skötsam icke-rökare, gärna vegetarian. Rummet är avskiljt från den övriga bostaden som en egen minilägenhet med wc/dusch, kokplatta, mikro och kylskåp.
Lennart <science@newyorkcity.com>
Sundbyberg, Sverige - Saturday, 26 June, 2004 kl. 14:21:22
Hej Jag undrar, kan man vara vegeterian om man är elitidrottare? tack
Jenn
Sverige - Thursday, 24 June, 2004 kl. 22:38:30
Hej! Jag undrar, kan man vara vegeterian om man tränar som elitidrottare? tack på förhand.
Jenna
sthlm, Sverige - Thursday, 24 June, 2004 kl. 22:37:37
jag är en tjej som funderar på att bli vegetarian, vill gära ha lite info om vad vegetarian egentligen är,. maila! vore kul
Jonna <little_things_@hotmail.com>
Alingsås, Västragötaland Sverige - Thursday, 24 June, 2004 kl. 11:45:12
Hej Anna! Waldorfförskolor brukar servera vegetarisk mat och även ofta biodynamiskt odlat. De brukar också ha ganska små grupper med barn på dagiset och ofta har de varit väldigt trevliga ( de dagis/skolor/förskolor som jag har hälsat på iallafall.) Så gå in på denhär sidan : http://www.waldorf.se/ och tryck på "förskolor" Så finns det några stycken olika förskolor/dagis i Stockholmsområdet. Ha det bra!
Tove
Sverige - Monday, 21 June, 2004 kl. 18:54:20
Hej! Jag har nyligen köpt jätte bra veganska grejer (smink, mat mm) från www.veganstore.co.uk. De har också veganska skor och vegan marshmallows! Porto kostar inte så mycket heller med tanke på att de skickas från England! Jätte kul att läsa alla meddelanden :o) Peace. Yohana
Yohana Best <miss_best@hotmail.com>
Karlskrona, Blekinge Sverige - Sunday, 20 June, 2004 kl. 15:52:07
Hejsan, Undrar om det finns någon där ute i cyber som har tips om bra dagmamma eller dagis för vegetarianer/veganer i Stockholm. Jag är vegan sedan födseln men är numera vegetarian och är nyinflyttad till Stockholm så jag har inga kontakter... Det spelar ingen roll egentligen vart i stan det ligger bara det är bra kost och pedagogik så kan vi gärna resa en bit. Hoppas på svar. Somriga hälsn. Anna
Anna
Stockholm, Sverige - Friday, 18 June, 2004 kl. 14:04:41
Vill bara tipsa om en riktig Grekisk Feta ost finns med bara get mjölk eller får/get mjölk namnet på ostarna är FONTANA och vet ni vad dom använder bara vegetabiliskt löpe!!!Finns att få tag i hos våra invandrare och deras affärer. runt om riket.
Djani <djani.unic330@spray.se>
Helsingborg, Sverige - Friday, 18 June, 2004 kl. 11:20:17
Ungdomsläger för veganer: Den 16-18/7 håller Veganföreningen ungdomsläger i Frustuna by, Gnesta. Är du 13-25 år och vill träffa andra veganer och ha kul? För mer information och anmälan se www.vegan.se/veganlager Välkomna!
Erik
- Sunday, 13 June, 2004 kl. 23:26:39
Hej, hej... Jättebra att den här sidan finns! Det är nog många som fått fina tips och idéer från alla glada människor här. Är själv vegetarian sedan fyra år och har ingen tanke på att äta och kött och saknar det inte ett dugg. Läste i nån tidning för drygt en vecka sedan att det var många vegetarianer som "fuskade" och åt kött någon gång ibland... Är man verkligen vegetarian då? Nä, att äta ett, en gång levande djur, skulle inte falla mig i tanken!
Lisa <Blobinca85@hotmail.com>
Täby, Uppland Sverige - Saturday, 12 June, 2004 kl. 21:29:45
Hej! såg ett prog. på tv där dom hadde köpt sojabönor som var gröna (ej torkade eller behandlade) finns det såna att få tag på i Göteborg? mail till adam_sund@hotmail.com
adam sundmark <adam_sund@hotmail.com>
göteborg, västergötland Sverige - Monday, 07 June, 2004 kl. 13:16:12
Hej. jag heter tove och ska börja andra året på ett waldorfgymnasium i linköping. Och nu letar jag en bostad/rum/liten stuga med cykelavstånd eller bra bussförbindelser till linköpings centrum. Så om du har något att hyra ut,eller vet någon som har något som jag och kanske en tjej till skulle kunna hyra, eller om du också letar efter någonstans att bo, vore det kul om du hörde av dig, för allt är av intresse efter ett år med massor av för många tågresor, ha en bra sommar.
Tove <tovebournonville@passagen.se>
Sverige - Friday, 04 June, 2004 kl. 20:52:12
Veganer vandrar Vandring runt Djurgårdsbrunndviken. Picknick(ta med matsäck) vid Rosendals trädgård (19:00) onsdag 26 maj Samling Djurgårdsbron/ Strandvägssidan kl 18:00 Arrangör: Veganföreningen Vandringsledare: Ulla Troëng
ulla Troëng <ullatroeng@yahoo.se>
Mariefred, Sverige - Monday, 24 May, 2004 kl. 22:33:10
Hejsan! Jag undrar om det är någon här som ska i Djurens Rätt Stockholms demonstration mot uppfödning av djur till päls den 29 juni? I så fall skulle det vara kul att höra av er. Funderar på att gå i demonstrationen men har ingen att gå med, och det vore också g;na att få tag på i Göteborg? mail till adam_sund@hotmail.com
adam sundmark <adam_sund@hotmail.com>
göteborg, västergötland Sverige - Monday, 07 June, 2004 kl. 13:16:12
Hej. jag heter tove och ska börja andra året på ett waldorfgymnasium i linköping. Och nu letar jag en bostad/rum/liten stuga med cykelavstånd eller bra bussförbindelser till linköpings centrum. Så om du har något att hyra ut,eller vet någon som har något som jag och kanske en tjej till skulle kunna hyra, eller om du också letar efter någonstans att bo, vore det kul om du hörde av dig, för allt är av intresse efter ett år med massor av för många tågresor, ha en bra sommar.
Tove <tovebournonville@passagen.se>
Sverige - Friday, 04 June, 2004 kl. 20:52:12
Veganer vandrar Vandring runt Djurgårdsbrunndviken. Picknick(ta med matsäck) vid Rosendals trädgård (19:00) onsdag 26 maj Samling Djurgårdsbron/ Strandvägssidan kl 18:00 Arrangör: Veganföreningen Vandringsledare: Ulla Troëng
ulla Troëng <ullatroeng@yahoo.se>
Mariefred, Sverige - Monday, 24 May, 2004 kl. 22:33:10
Hejsan! Jag undrar om det är någon här som ska i Djurens Rätt Stockholms demonstration mot uppfödning av djur till päls den 29 juni? I så fall skulle det vara kul att höra av er. Funderar på att gå i demonstrationen men har ingen att gå med, och det vore också roligt att träffa fler som delar intresset för djurrätt. Jag är en levnadsglad tjej på 20 år, som för tillfället pluggar i uppsala. Skriv gärna några rader om dig själv om du ska gå i demonstrationen till anna_palmgren@passagen.se. Vi hörs! Ha det bra allihopa!
Anna <anna_palmgren@passagen.se>
uppsala, uppland Sverige - Monday, 24 May, 2004 kl. 19:44:07
hej, finns någon annan ost utan löpe än västan? den fungerar inte alltid så bra i matlagning...
malin
lund, skåne Sverige - Monday, 24 May, 2004 kl. 15:56:18
Hej alla gada Vegetarianer/veganer! Jag skulle vara tacksam för lite tips angående vegetarisk barnmat, vi äter ägg, mjölk och ost (västan, utan löpe). Tack på förhand.
jennie <jennie_eklof@hotmail.com>
sandviken, Sverige - Saturday, 22 May, 2004 kl. 14:16:12
Hej! Jag har varit vegetarian tidigare av åsiktsskäl, nu är jag mycket intresserad av att bli vegetarian igen. Förut så blev det mycket "onyttig" vegetarisk mat, så nu vill jag satsa på en mer nyttig kost. Jag tror att jag nog skall klara det. Men frågan jag vill ställa är... Jag försöker gå ned i vikt, och jag undrar om vegetarisk kost är mer fett än "vanlig", vad är det man bör undvika om man inte vill stanna eller gå upp i vikt?
Sara <fantasivegetarian@hotmail.com>
Stockholmm, Sverige - Friday, 21 May, 2004 kl. 17:03:11
Svar till Jessica som vill ha tips på vad som är bra att äta som vegetarian. Hej Jessica! Va kul att du är vegetarian! När man är vegetarian är det, precis som för köttätare viktigt att varje dag äta från alla delar ur kostcirkeln. Fakta om kostcirkeln hittar du på www.livsmedelsverket.se eller i en huml;r en bra idé, är några förslag: "Cranks snabba gröna", "Bönbok" eller "Det vegetariska köket". På biblioteket brukar man kunna låna "Gröna rätter för unge kockar". Det behövs inga kosttillskott/vitamintabletter, men om man vill "vara på den allra säkraste sidan" eller inte är så bra på att äta rätt kan man ta en vitamintablett anpassad för vegetarianer t ex Mitt val vegetarian, eller välja ett tillskott av någon/några av följande: järn, kalsium, b12. Om man är osäker i början kan man ta kontakt med skolsköterska eller diestist, de kan hjälpa till. Istället för-guide: kött: sojakött, beljväxter som linser och kikärtor (går bra att göra biffar av). Mjölk: soja-, havre, sesam- eller rismjölk. Ost: sojaost, tofuost. Youghurt: sojayoughurt. Glass: tofuglass, sojaglass. Majonäs: äggfri majonäs. Smör: mjölkfritt margarin, oliv-, raps-, solros-, jordnöts- eller matolja. Förslag på maträtter: vegetarisk lasagne, linsgryta med ris, kikärtssoppa, rotsakgratäng, rödbetsplättar, morotsplättar, pasta med rataouille, pasta med tomatsås, majsplättar med avokadosalsa, bakad potatis med linsröra, grillade grönsaker med kikärtshommus, vegetarisk pizza, ris med currystekt frukt o s v. Jag rekommenderar dej att läsa boken "Vadå vegan?" av Lisa Gålmark, den brukar finnas på bibliotek. Det är inte svårt att vara vegetarian! Det kan låta krångligt men efter ett tag blir allt lätt och kul. Jag ska försöka mejla till dej också. Lycka till!
seniorita
Sverige - Wednesday, 19 May, 2004 kl. 15:32:40
Vi söker unga människor som vill medverka i en kommande vegetarisk kokbok. Boken har en lakto-ovo-vegetarisk inriktning (grönt med inslag av ägg och mjölk) och riktar sig till tonåringar och deras föräldrar (om de bor hemma), unga människor (som flyttat hemifrån) och andra med ett intresse för och nyfikenhet på vegetarisk mat. Recepten kommer att vara roliga, lättlagade och snabba. Vi kommer att gå igenom näringslära och ha massor av tips för att göra det enklare i köket. Boken kommer att finnas i handeln våren 2006, men produceras under detta år. 1. Förutom bilder på maträtter vill vi ha med målgruppen på bild, både i boken och på omslaget. Vi kommer att fotografera porträtten i juni resp september 2004. Intresserad av att vara med? Kontakta oss via mail jessica.sunnebo@chello.se, så hör vi av oss om det praktiska! 2. Vi skulle också vilja diskutera innehållet med några ungdomar som är vegetarianer - via mail, telefon eller att vi träffas. Det handlar om en eller ett par tillfällen under detta år. Intresserad av att vara med? Kontakta oss via mail mattias.montin@chello.se! Som tack för hjälpen får ni boken ni medverkat i. Hälsningar Mattias Montin, kock/skribent, Camilla Sjödin, fotograf och Jessica Sunnebo, formgivare
Jessica
Sverige - Tuesday, 18 May, 2004 kl. 22:54:48
hej! kan ni hjälpa mig och berätta några fördelar med att äta kött? jag ska föra en debatt.
Ann
Sverige - Tuesday, 18 May, 2004 kl. 13:38:25
Hej! jag ska föra en debatt mot kött. Skulle ni kunna hjälpa mig lite och ge några tips? Snälla! /Ann
Ann
Sverige - Tuesday, 18 May, 2004 kl. 13:34:32
Hej! Jag är vegetarian och jag undrar vad som är bra att äta... är det någon som har något bra förslag? skriv till mig då. Min e-mail är: jessicai11@hotmail.com Jag tycker tyvärr inte om bönor och linser... Ha det bra allihopa... Kramar från Jessica
Jessica <jessicai11@hotmail.com>
Skutskär, uppland Sverige - Monday, 17 May, 2004 kl. 19:00:01
Du som letar efter nåt ställe att handla på GBG, på Nordenskiöldsg 18, mittemot Kals finns FRAM. Där kan du köpa ekomat. Tel 031-24 48 35. Öppet vardagar 9-18 lö 10-14.
SVF/Ewa Sangwall
Sverige - Thursday, 13 May, 2004 kl. 13:07:32
Hej!!! Skulle vilja veta något bra ställe i Göteborg trakten där det säljs veg/veganska mat produkter.
otto
Sverige - Wednesday, 12 May, 2004 kl. 22:44:18
Till Vegan girl, och alla som ska ut och resa- Jag var i England förra sommaren. Mestadels i London. Där var det inga problem att hitta veg restauranger. Hur det är i Torquay vet jag inte men kolla under länkar på den här sidan. vegdining.com, och andra sidor som har guider till bra ställen. Lycka till!
Hasse <knorrhanen@hotmail.com>
Sverige - Saturday, 08 May, 2004 kl. 20:58:18
Jag kommer att flytta till Halmstad p g a studier och vill komma i kontakt med likasinnade! Kanske kan vi laga mat ihop och besöka varandra! Jag älskar att sjunga och dansa förutom att laga veg mat. Välkomna till oss! Maila till tulsiolsson@yahoo.com.
Rubina Olsson-Webb <tulsiolsson@yahoo.com>
Halmstad, Halland Sverige - Wednesday, 05 May, 2004 kl. 17:28:26
Hej! Jag är en 22-årig tjej som är vegetarian sedan en tid tillbaka. Jag är lakto-ovo-vegetarian, men till vardags äter jag mest veganmat, äter bara mejeriprodukter och ägg ibland t.ex. när jag är bortbjuden. Brukar ta Mitt Val Vegetarian som innehåller vitamin B12 m.m. Denna tablett innehåller inte D-vitamin. Bör man äta tillskott av det? Eller räcker det t.ex. med att äta D-vitaminberikat smörgåsmargarin, samt vara ute i solen på sommaren? Vilket slags tillskott rekommenderar ni i så fall? Det ska förstås inte vara gjort av djurfett eller liknande. Tacksam för svar!
Hanna <haaahg02@student.umu.se>
Umeå, Sverige - Sunday, 02 May, 2004 kl. 00:50:13
Vegan i Torquay? Hej! Finns det någon vegan/vegetarian som har varit i Torquay i England och vet hur man klarar sej där? Finns det några bra rastauranger eller snabbmatställen där det finns vegansk mat? Finns det några bra affärer? Några tips? Vet någon om det finns några bra hemsidor på internet där det finns restaurangguider för engelska städer? Jag blir jätteglad för svar, tack så mycket på förhand! Ha det så bra!
vegan_girl
Sverige - Thursday, 29 April, 2004 kl. 16:26:45
Tack "vegan girl" för hjälpen : ) Ska skriva ut listan från djurens rätts hemsida så jag kan ha den med då jag handlar. Mår ff jättebra av att äta vegetariskt även om jag finner det lite jobbigt att det är ägg i så mycket! Hade inte tänkt på det tidigare, men bara man kommer in i det och lär sig vilka produkter som går bra och inte rullar det nog bara på : ) Ännu en gång; Tack för hjälpen. Ha det så bra Kram /Veronica
Veronica
Sverige - Tuesday, 27 April, 2004 kl. 14:42:29
Sv12 m.m. Denna tablett innehåller inte D-vitamin. Bör man äta tillskott av det? Eller räcker det t.ex. med att äta D-vitaminberikat smörgåsmargarin, samt vara ute i solen på sommaren? Vilket slags tillskott rekommenderar ni i så fall? Det ska förstås inte vara gjort av djurfett eller liknande. Tacksam för svar!
Hanna <haaahg02@student.umu.se>
Umeå, Sverige - Sunday, 02 May, 2004 kl. 00:50:13
Vegan i Torquay? Hej! Finns det någon vegan/vegetarian som har varit i Torquay i England och vet hur man klarar sej där? Finns det några bra rastauranger eller snabbmatställen där det finns vegansk mat? Finns det några bra affärer? Några tips? Vet någon om det finns några bra hemsidor på internet där det finns restaurangguider för engelska städer? Jag blir jätteglad för svar, tack så mycket på förhand! Ha det så bra!
vegan_girl
Sverige - Thursday, 29 April, 2004 kl. 16:26:45
Tack "vegan girl" för hjälpen : ) Ska skriva ut listan från djurens rätts hemsida så jag kan ha den med då jag handlar. Mår ff jättebra av att äta vegetariskt även om jag finner det lite jobbigt att det är ägg i så mycket! Hade inte tänkt på det tidigare, men bara man kommer in i det och lär sig vilka produkter som går bra och inte rullar det nog bara på : ) Ännu en gång; Tack för hjälpen. Ha det så bra Kram /Veronica
Veronica
Sverige - Tuesday, 27 April, 2004 kl. 14:42:29
Svar till Vernica som vill ha hjälp med animaliska e-nummer mm! Hej Veronica! Hoppas att du mår bra och va kul att du har blivit vegan/vegetarian. Jag är vegan sen drygt ett år och var innan dess vegetarian i fyra och ett halvt år och jag älskar det veganska livet. Några animaliska ingredienser som ofta finns i livsmedel är gelatin, kasein, laktos mm. Det finns listor på alla e-nummer och andra ingredienser som kan innehålla något som kommer från djur. På en del listor finns också förklarat vad dessa livsmedel innehåller. Listorna kan du hitta bl a i boken "Vadå vegan" av Lisa Gålmark som finns på de flesta bibliotek, på internet, t. ex www.djurensratt.org, www.vegan.nu. Det finns även listor på andra hemsidor.
Från Förbundet Djurens Rätts hemsida
Animaliska E-nummer
Tillsatser i svenska livsmedel som kan ha animaliskt ursprung. Att de kan ha animaliskt ursprung innebär inte alltid att så är fallet, en del är så gott som alltid vegetabiliska. Tyvärr är enda sättet att få reda på vilket att kontakta tillverkaren av den produkt som avses.

Tillsatser tillverkade av fett
E 322, Lecitin
E 422, Glycerol
E 431, Polyxietylenstearat
E 433, Polyoxietylensorbitanmonooleat
E 435, Polyoxietylensorbitantristearat
E 436, Polyoxietylensorbitantristearat
E 470 a, Natrium-, kalium- och kalciumsalter av fettsyror
E 470 b, Magnesiumsalt av fettsyror
E 471, Mono- och diglycerider av fettsyror
E 472 a, Mono- och diglyceriders ättiksyraestrar
E 472 b, Mono- och diglyceriders mjölksyraestrar
E 472 c, Mono- och diglyceriders citronsyraestrar
E 472 d, Mono- och diglyceriders vinsyraestrar
E 472 e, Mono- och diglyceriders diacetylvinsyraestrar
E 472 f, Blandade ättik- och vinsyraestrar av mono- och diglycerider
E 473, Sackarosestrar av fettsyror
E 474, Sackarosestrar i blandning med mono- och diglycerider av fettsyror
E 475, Polyglycerolestrar av fettsyror
E 476, Polyglycerolpolyricinoleat
E 477, Propylenglykolestrar av fettsyror
E 479 b, Termiskt oxiderad soiaoija i reaktion med mono- och diglycerider av fettsyror
E 481, Natriumstearoyllaktylat
E 482, Kalciumstearoyllaktylat
E 491, Sorbitanmonostearat
E 492, Sorbitantristearat
E 493, Sorbitanmonolaurat
E 494, Sorbitan monooleat
E 570, Fettsyror
Tillsatser tillverkade av annat än fett
E 620, Inosinsyra
E 631, Dinatriumosinat
E 632, Dikaliuminosinat
E 633, Kalciuminosinat
E 634, Kaicium-5'-ribonukleinsyra
E 635, Dinatrium-5'-riboneukleotider
E 1105, Lysozym
- Enzymer
Tillsatser tillverkade av insekter
E 120, Karmin
E 901, Bivax (jfr honung som är en råvara som kommer från bin)
E 904, Shellack

Animaliska ingredienser

Adrenaline (adrenalin)
Från adrenalinkörtlar på grisar, boskap och får. Används i medicin. Syntetisk ersättning finns.
Alanine (alanin) Se Amino acids.
Albumen (albumin)
Äldre beteckning för en grupp proteiner. Namnet används fortfarande för det viktigaste proteinet i blodserum, serumalbumin, resp i hönsäggvita, äggalbumin. Albumen tillverkas oftast av äggvita, men också av mjölk, blod och vegetabiliska vävnader och vätskor. Utnyttjades tidigare vid tillverkning av lim och färger. Idag används albumen i kosmetika, som bindemedel i livsmedel, ofta i färdiglagade vegetariska maträtter och för att klarna vin.

Allantoin
Urinsyra som finns i kor och de flesta däggdjur, men också i växter. Används i kosmetika (krämer och lotion) och vid behandling av sår och mågsår. Allantoin används för att tillvera ingredienserna: Acloxa och Aldioxa. Vegetabilskt allternativ finns.
Ambergris (ambra)
Ämne från sjuka kaskelotvalars inälvor. Samlas in efter det att valen hostat upp det eller genom att den dödas. Binder lättflyktiga doftämnen i parfym.
Aminosuccinate acid
Kan komma från djur eller växter. Syntetisk ersättning finns.
Amino acids (aminosyror)
Från djur eller växter. Finns i kosmetika, vitaminer, tillskott, schampon mm. Aminosyror som kan förekomma är t ex alanin.
Amniotic fluid
Vätskan som omger fostret i livmodern. Används i kosmetika.
Amylase
Enzym från grisens bukspottskörtel. Används bl a som konsistensgivare i kosmetika men även i t ex bröd. Syntetisk ersättning finns.
Animal fats/oils (animaliska fetter/oljor)
Vegetabiliska och animaliska fetter och oljor innehåller i princip samma sorts ämnen, nämligen glycerin och fettsyror vilka tillsammans bildar olja/fett. Ofta vet inte industrin (vare sin kosmetika eller matindustrin) om det är animaliska eller vegetabiliskt glycerin och fettsyror de använder. Animaliskt fett kommer huvudsakligen från slakterier. Animaliska fetter kan innebära talg, ister, marint fett. Används i bröd, kex, margarin, glass, m m. (Se även Stearic acid, Glycerin, cetyl alcohol, mono/diglycerider, Talg och leic acid .)
Arachidonic acid (arakidonsyra)
Se Arachidyl proprionate.
Arachidyl proprionate (arakidylproprionat)
En flytande fettsyra som finns i levern, hjärnan och körtlar på alla djur. Utvinns oftast ur lever från djur. Används i kosttillskott, i hudkrämer och för att lindra exem och utslag.
Aspartic acid
Se: Aminosuccinate acid.
Bone char (benkol)
Gjort av djurben från slaktade djur. Används bl a för raffinering av rörsocker, filtrering av alkohol och i akvariefilter.
Bone meal (benmjöl)
Pulveriserade djurben. Används i gödsel, i vitaminer och tillskott, som en kalciumkälla och i tandkräm.
Biotin
Vitamin H. Ingår i B-vitaminkomplexet. Kan urvinnas ur jäst, äggula, mjölk och lever.
Blood (blod)
Från slaktdjur, Kan användas vid tillverkning av playwood, skumgummi, i mediciner och lecitin.
Calciferol/vitamin D3
Framställs av lanolin eller fiskolja. Används som vitamintillskott i mat. Bildas också när vi utsätter huden för solljus.
Cantharides tincture (spansk fluga)
Pulver från skalbaggar. Sägs stimulera hårbottnen; används i hårlotioner.
Caprylic acid (kapronsyra)
Från komjölk, getmjölk eller växtolja. Används i parfymer och tvålar. Kapronsyra används från att tillverka andra ingredienser som Capryl, betaine, Caprylic triglycerid och Caprylamine oxide.
Casein (Kasein)
En svag syra som förekommer i mjölk som kalciumsalt och kan utfällas genom surgöring. Med hjälp av löpe kan kaseinet koagulera och övergå till ost. Kasein används som bindemedel i bl a färger, vid beredning av lim och vid tillverkning av latexprodukter, t ex gummihandskar och kondomer. Ingår i schampo för att göra håret tjockare och mer lättlagt och som konsistens givare i kosmetika mm. Används också vid livsmedelsframställning. Legumin i frön av leguminoser är nära besläktat med kasein.
Castor/castoreum (bävergäll/castorium)
Fixeringsmedel framställt av extrakt från de anala könskörtlarna hos bävern. Binder lättflyktiga ämnen i parfym. (Förväxla ej med castor oil, ricinolja, som utvinns ur ricinfrön)
Caviar (kaviar)
Fiskägg. En del tas tillvara vid rensning av "matfisk". För mer exklusiv kaviar skärs fisken upp enbart för romens skull och slängs sedan tillbaks i vattnet.
Cetyl alcohol
Fettalkohol som framställs av olika vegetabiliska eller animaliska fettsyror bl a vax från spermaceti. Konsistensgivare i krämer, lotioner, hårbalsam mm.
Cetyl palmitate
Se Spermaceti
Chitin (kitin)
Från skalet på krabbor, räkor och insekter. Används mestadels som fuktgivare och förtjockningsmedel i hårvårdsprodukter men också i hudvårdsprodukter.
Cholesterin
Se: Lanolin.
Cholesterol (kolsterol)
Fettlöslig i kristallin steroid alkohol som finns i alla djurfetter och oljor, nervvävnad, äggula och blod. Används som konsistensgivare och glansmedel i schampo, hårkrämer, ögonkrämer mm.
Civet (sibet)
Ämne som skrapas från sibetkattens anala doftkörtlar, binder lättflyktiga ämnen i parfym.
Codliver oil (torskleverolja)
Läkande i hudkrämer
Cochinelle
Se Carmin.
Collagen (kollagen)
Proteins som utvinns från kalvars och smågrisars bindväv. Används i syfte att bygga upp vårt eget kollagen vid åldrande. Fungerar dock ej eftersom det inte tas upp av vår hud och kan påverka vårt eget kollagen. Kollagen funger mer som fuktbindare. Används bl a vid tillverkning av kosmetika och vid tillverkning av skinn.
Cystin
En aminosyra som finns i urin och hästhår. Används i kosttillskott.
Egg protein (äggprotein)
Används vid tillverkning av schampo och hudvårdsprodukter. Ett alternativ är vegetabiliska proteiner.
Elastine
Från slaktade djurs bindväv. Används på ett liknande sätt som kollagen - i kärmer mot rynkor och åldrande.
Ema oil (emu olja)
Olja från slaktade emustrutsar som numera föds upp på farmar. Används i kosmetika.
Estradiol
Se Estrogen.
Estrogen (östrogen)
Follikelhormon som finns i urinen hos gravida kvinnor och ston, i mänsklig placenta (moderkaka) och i palmkärnolja. "Förbättrar" huden - används i kärmer och lotioner.
Estrone
Se Estrogen.
Fatty acids (fettsyror)
Se Animals fats/oils.
Fish liver oil (fiskleverolja)
Används i naturmedel och kosttillskott. Används också för att utvinna vitaminerna A, D2 och D3.
Gelatine (gelatin)
Luktfritt, smakfritt och färglöst ämne som erhålls vid kokning av hudar eller ben rengjorda från kött och fett. I Sverige och övriga EU kommer 95 % av gelatinet från grissvål, men också från klövar, mular, brosk etc. Gelatinet sväller i kallt vatten och bildar i varmt vatten en lösning som vid avsvalning stelnar, gelatinerar. Gelatin är en högvärdig proteinkälla utan vare sig fett eller kolhydrater. Det är klassat som livsmedel och behöver därför, i motsats till många andra stabiliseringsmedel, inte något E-nummer. Observera att gelatin alltid ska deklareras, då den räknas som råvara. Gelatin består av upp till 90 procent protein. Resten utgörs av vatten och mineralsalter. Det levereras i form av mer eller mindre finmalt pulver eller som blad med karakteristiskt rutmönster. Gelatin används bl a vid matlagning och inom läkemedelsindustrin; i godis, puddingar, glass, kosmetika, film, vitaminkapslar mm. Vanligt användningsområde som kapslar runt badkulor. Används ofta i samband med betakaroten (som ger orange färg åt drycker etc).
Glutamic acid
En aminosyra i växt och djurvävnader. Används som krydda i mat och som antioxidant i kosmetika. Vegetabilist alternativ finns.
Guanine
Pärlessens. Tillverkas för kommersiellt bruk av fiskfjäll. Finns i nagellack och annan kosmetika, schampo etc.
Glyceryl diacetate
Glyceryl triacetate
Glycine
Grå ambra Fixeringsmedel framställt ur spermacetivalens tarmar. UTROTNINGSHOTAD
Honey (honung)
Sött flytande eller kristalliserat ämne som av bin och humlor framställs av blomnektar och andra växtsafter. Enzymer i insektens honungsblåsa omvandlar nektarns rörsocker till frukt- och druvsocker. Många veganer äter inte honung.
Hydrolized protein (hydroliserat protein)
Finns i torrmixar av t ex soppa, processad ost, extrakt, sojasås och aromämnen. Finns också i schampo och annan kosmetika. Vegetabilskt alternativ finns.
Isinglass (fiskbloss)
Från gallblåsan på vissa tropiska fiskar. Används som klarningsmedel i alkohol, framför allt i mörkt öl.
Ister (isterflott)
Fett som erhålls ur svins tarmar, revben och vävnad kring njurarna. När fettet renas genom smältning och silning bildas en vit, homogen massa med mild smak. Används bl a till salvor och vid matlagning, t ex till flottyr.
Keratin
Proteinämnen som finns i horn, hovar och fjädrar hos djur. Används i schampo, balsam och gödningsmedel.
Lactose (laktos)
Mjölksocker från mjölk. Används i vitaminer, livsmedel, schampo, mm. Alternativ: växtmjölksocker.
Lanolin
Fett som utsöndras från fårens talgkörtlar. Det är en blandning av många olika estrar, vilka är uppbyggda av fettsyror eller likartade syror samt vattenlösliga alkoholer. Lanolin finns i fårets ull och har som uppgift att skydda det. Ullet tas både från levande och slaktade får. Lanolin kan innehålla DDT om fåren har tvättas med ett medel mot ohyra som innehåller DDT. Används som emulgator och konsistensgivare i många kosmetiska produkter, mediciner, salvor och D3-vitamin. Alternativ: vegetabliskt fett.
Laneth
Se Lanolin.
Linoleic acid (linolsyra)
En essentiell fettsyra. Finns i kosmetika och vitaminer. Vegetabilist alternativ finns.
flås. Används i krämer som ska ge mjuk, len hud.
Musk (mysk)
Torkat sekret från myskkörteln vid hannens könsorgan hos den asiatiska myskhjorten, som döds för detta ändamål. Myskhjorten är UTRONINGSHOTAD. Används idag i parfym och tidigare i nervlugnande medicin. Alternativ: labdanumolja.
Nucleic acid
Från cellkärnor - både animaliska och vegetabiliska. Används i kosmetika, schampo och kosttillskott. Vegetabilist alternativ finns.
Oleic acid (oljesyra)
Fettsyra som finns i alla oljor och fetter, både animaliska och vegetabiliska. Oleic acid från animaliskt fett kan bl a finns i pärlemorsschampo (vitt schampo), förtjockningsmedel för schampo, raklödder, läppstift och annan make-up. Vegetabiliskt alternativ finns.
Oleylalcohol
Finns i fiskolja. Används som uppmjukande ämne, antiskummedel, smörjmedel och ytaktivt ämne. Kan förekomma i kosmetika, hygienartiklar, karbonpapper, bläck mm.
Ocenol
Se Oleylalcohol.
Oxbile (oxgalla)
Galla från oxar. Konsistensgivare i krämer. Används också i akvarellfärg.
Oxystearin
Ospecifierade smaksättare
Palmitic acid (palmitinsyra)
Från fetter och olja, både av animaliskt och vegetabiliskt ursprung. I schampo, rakkräm, kräm. Av palmitic acid tillverkas ingredienserna: Palmitate, Palmitamine, Palmitamide. Vegetabiliskt alternativ finns.
Pepsin
Från magar på slaktade grisar. Används som renin i ost och i vitaminer. Alternativ: bakteriekulturer.
(Bee) pollen
Tas från binas ben. Bin kan i denna process fastna med benen i den lucka med vars hjälp pollenet samlas in. Används bl a i kosttillskott, schampoo, tandkräm och deodoranter.
Placenta
Moderkaka, efterbörd, som kan komma från olika djur. Tas främst tillvara vid slakt. Anses ta bort rynkor och används därför i krämer.
Polypeptides
Från slakthusrester. Alternativ: Vegetabiliska proteiner och enzymer.
Polysorbater
Från fettsyror. Används i kosmetika.
Pristance
Från hajleverolja eller ambra. Används som smörj- eller antikorrossionsmedel i kosmetika.
Progesterone
Ett hormon. Används i hudkrämer och medicinskt. Det finns syntetiska alternativ.
Propolis
Ett slags klister som bin producerar. Används i tandkräm, kosmetika, tillskott och naturmedel.
Quaternium 27
Från talg. Finns i deodorander och andra hudvårdspreparat.
Quinoline (kinolin)
Bl a från ben. Används vid tillverkning av kosmetiskafärger.
RNA/DNA
Från slakthusavfall. Används i kosmetika och schampo. Alternativ: växtceller.
Renin
Enzym från kalvmagar, används som löpe vid ostframställning. Alternativ: bakteriekulturer, växtersättningar eller citronjuice.
Royal Jelly (drottningsgelé)
Näringsrik proteinblandning som arbetsbin matar bilarverna med - speciellt den som ska bli ny drottning. Används i kosmetika "för att bevara ungdomlighet" och i naturmedel. Alternativ: Aloe vera och andra vegetabiliska extrakt.
Sacrosine
Sötatig, kristallin syra bl a från sjöstjärnor och sjöborrar. Används mot tandröta i tandkräm och ger skum i schampo.
Sharkliver oil (hajleverolja)
Vitamin A-rik olja från hajlever. Används i krämer och lotioner. En del "föryngringskrämer", d.v.s. krämer som ska släta ut rynkor och fördröja åldrandet, innehåller hajleverolja. Hajleverolja finns även i piller som anses bota sjukdomar.
Sfingomyelin
Erhålls lättast ur hjärnans vita substans och innehåller baserna kolin och sfingosin.
Silk protein Pristance
Från hajleverolja eller ambra. Används som smörj- eller antikorrossionsmedel i kosmetika.
Progesterone
Ett hormon. Används i hudkrämer och medicinskt. Det finns syntetiska alternativ.
Propolis
Ett slags klister som bin producerar. Används i tandkräm, kosmetika, tillskott och naturmedel.
Quaternium 27
Från talg. Finns i deodorander och andra hudvårdspreparat.
Quinoline (kinolin)
Bl a från ben. Används vid tillverkning av kosmetiskafärger.
RNA/DNA
Från slakthusavfall. Används i kosmetika och schampo. Alternativ: växtceller.
Renin
Enzym från kalvmagar, används som löpe vid ostframställning. Alternativ: bakteriekulturer, växtersättningar eller citronjuice.
Royal Jelly (drottningsgelé)
Näringsrik proteinblandning som arbetsbin matar bilarverna med - speciellt den som ska bli ny drottning. Används i kosmetika "för att bevara ungdomlighet" och i naturmedel. Alternativ: Aloe vera och andra vegetabiliska extrakt.
Sacrosine
Sötatig, kristallin syra bl a från sjöstjärnor och sjöborrar. Används mot tandröta i tandkräm och ger skum i schampo.
Sharkliver oil (hajleverolja)
Vitamin A-rik olja från hajlever. Används i krämer och lotioner. En del "föryngringskrämer", d.v.s. krämer som ska släta ut rynkor och fördröja åldrandet, innehåller hajleverolja. Hajleverolja finns även i piller som anses bota sjukdomar.
Sfingomyelin
Erhålls lättast ur hjärnans vita substans och innehåller baserna kolin och sfingosin.
Silk protein
Utvinns av silke som tillverkas av silkeslarver. Silkeslarverna kokas levande.
Sodium methyl oleyl taurate (taurin)
Se Oxbile.
Spermaceti, Sperma olja
Vit, vaxartad substans från huvudet på den utrotningshotade Spermacetivalen. Används som bas i salvor och krämer, lenar i rengöringskrämer, förbättrar glans och konsistens i schampo, "cold cream" mm. Används också i ljus och av läderindustrin, Alternativ: jojoba (syntetisk). Syntestiskt alternativ finns.
Squalene/squalane (skvalin)
Raffinerad olja från brugdens (planktonätande haj) lever. Oljan har låg fryspunkt. En brugd på sex ton kan "producera" 1000 liter olja. Används bl a till "finare" krämer, toalettartiklar och som smörjmedel i hydrauliska system i flygplan som flyger på höga höjder. De företag som använder sig av squalene, t ex Estée Lauder, erkänner att man kan använda sig av olja dels från andra fiskarter, men också från säd! Estée Lauder påstår att det inte är beviat att sådana oljor är lika säkra och effektiva som squalene. Brugden jagas med hjälp av harpun, ett synnerligen grymt och hänsynslöst jaktsätt. Brugden är dessutom UTROTNINGSHOTAD! Vegetabiliskt alternativ finns.
Stearater
Se Stearic acid (stearinsyra). Vegetabiliskt alternativ finns.
Stearyl alcohol
Fettalkohol som finns i olja från kaskelotvalen. Tillverkas nu mest av annat animaliskt, t ex ko och får eller vegetabilist fett. Konsistensgivare, smörjmedel och antisummedel i läkemedel, kosmetiska krämer, hårborttagningsmedel, schampo och hårsköljningsmedel.
Sterols/steroids
Från djurkörtlar och växtvävnader. Används i hormonberedning, i krämer, lotioner, balsam och doftämnnen.
Tallow (talg)
Animalist djurtalg: Erhålls från tjurar, oxar, kossor, kalvar, får, getterr m f l. Består huvudsakligen av glycerolester av stearin-, palmitin- och oljesyra. Utvinningen sker antingen genom torrsmältning eller våtsmältning. Vid torrsmältning smälts fettet med hjälp av eld eller vattenånga. Vid våtsmältning värms fettet upp tillsammans med vatten och någon syra. Vegetabilisk växttalg: Utvinns ur tropiska växtarter, t ex oljepalm, kokospalm, kakaoträdet och muskotträdet. Talg används bl a för tillverkning av margarin, tvål, läppstift, schampo, stearinljus och rakkrämer. Av talget tillverkas också s k Talgbollar, de som man hänger ut till småfåglarna på vintern. Bollarna är inte alls bra, inte bara för att de innehåller animalier utan också därför att småfåglarna ofta skär sig om näbben när de försöker få tag på talgen. Om ni vill hjälpa fåglarna på vintern så köp istället "vanliga" frön, t ex solsolfrön.
Tartarnic syra (bi-produkt från vin framställning
Testosterone proprionate
Från djurtestiklar (propionester av det manliga könshormonet). Används i krämer och lotioner.
Tran
Finns val-, säl- och fisktran. Dessa används i margarin. Tänk på att många valar, sälar och en del fiskar är UTROTNINGSHOTADE!
Triacetin, Tuppkamsextrakt
Extrakt som används mot rynkor och i läkemedel. Utvinnet ur tuppkammar från tuppar som slaktas för ändamålet.
Turtle oil (sköldpaddsolja)
Från jättehavssköldpaddans muskler och könsorgan. Används i lenande krämer och nagelkrämer.
Urea/carbamide (urinämne)
Antiseptikum i deodoranter och antiperspiranter, tandkräm, munvatten, hårfärgningsmedel, schampo, hudkrämer och lotioner.
Uric acid (urinsyra)
Från Urea. Finns i urinen hos alla köttätande djur. Används i solkrämer för att förhindra skador av solbränna.
Whey (vassla)
När man tillverkar ost, låter man först mölken koagulera (stelna) genom en tillsats av Löpe eller syra (ystning). Större delen av mjölkens äggviteämen och fett övergår då i den bildade ostmassan. Den vattniga restprodukten som blir kvar kallas vassla och innehåller det mesta av löpet. Restprodukten består främst av mjölksocker.
Vitamin A
Retinol. Se Palmatic acid. Kan göras av Fiskleverolja, äggulor, smöt etc. Används i kosmetika, vitaminer och kosttillskott. Vegetabiliskt & syntetiskt alternativ finns.
Vitamin D3
Se Calciferol." Ha det så bra! Många kramar!

vegan girl
Sverige - Tuesday, 20 April, 2004 kl. 13:45:31
Alla vegetarianer förenen eder! På fredag ska jag flyga till Portugal med Lufthansa tillsammans med åtta andra vänner. Jag och en kille till är vegetarianer, och vi kommer inte att få något vegetariskt alternativ på flyget. Från och med sommartidtabellen (28/3 2004) serveras mat enligt Lufthansas "special meal policy" endast på resor som varar i 185 minuter eller mer. Hade jag haft möjlighet hade jag bokat om resan till ett annat flygbolag. En sak är säker: efter denna resa kommer jag aldrig resa med Lufthansa så länge deras "special meal policy" gäller. Naturligtvis hoppas jag att så många vegetarianer som möjligt gör gemensam sak med mig och ber solidariska köttätare om samma sak. Vegetarianer, res inte med Lufthansa!
Thomas <thomasmusicology@hotmail.com>
Malmö, Skåne Sverige - Sunday, 18 April, 2004 kl. 22:02:52
Hej Ronja! Hoppas du mår bra och va kul att du har börjat äta vegetariskt! Är man vegetarian äter man ingenting som kommer från en död djurkropp, alltså inte ost som innehåller löpe(som kommer från grisen). Men det finns ostar utan löpe, dels mjölkostar och dels soja-/tofuost. De ostarna finns att köpa i vanliga matäffärer. Läs innehållsförteckningarna. Om det inte finns någon djurfri ost där du bor så kan du be affären att köpa in! Om dina kompisar också ber om det är det större chans att affären går med på det. Annars är det beställa från närliggande städer som gäller. Men om du inte vill äta löpe över huvud taget kan du inte äta t ex ostbågar, köpepizza mm utan att ta reda på var osten kommer ifrån. På t ex pizzerier kan man be dem börja med djurfria ostar. Även om du bestämmer dig för att äta ost med löpe i kan du ju kalls dig vegetarian för att det blir enklare för folk att veta vad du menar då, istället för att börja räkna upp allt du inte äter. Många kallar sig för vegetarianer trots att de äter löpe så om du väljer att inte äta löpe blir du tyvärr tvungen att påpeka det, t ex när du blir bjuden på middag. Det här är inte alls så krångligt som det låter. Det blir snart jätteenkelt och roligt. Lycka till! Många kramar!
vegan girl
Sverige - Saturday, 10 April, 2004 kl. 11:56:50
Hej! Jag har alldelles nyligen slutat äta kött och gelatin. Men jag äter ost. Kan jag kalla mig vegetarian då lr? Tycker att många vegetarianer äter ost, så...
Svara helst med mail...
MVH

Ronja <torgny_skrattar@hotmail.com>
Mora, Dalarna Sverige - Wednesday, 07 April, 2004 kl. 13:07:28
Hej alla! Är så trött på alla som säger "Jag är `vegetarian`, men jag äter vitt kött/kyckling/korv, ostlöpe, gelatin och fisk". Då är man INTE vegetarian.
Vegan: äter inte mjölkprodukter, ägg, fisk, kött (ej korv, kyckling mm), löpe, gelatin, honung eller något som kommer från eller orsakar lidande för djur.
Laktovegetarian: äter som veganer men även mjölkprodukter och i vissa fall honung. ("lakto" = mjölk)
Lakto-ovovegetarian: äter som laktovegetarianer men även ägg. ("ovo" = ägg)
Demivegetarian: äter som lakto-ovovegetarianer men även fisk. (kallas också semivegetarian)
Icke köttätare: äter som demivegtarianen men även kyckling.
Den enda typen av vegetarianer som äter ost med löpe i, godis med gelatin i o s v är marinvegetarianer som äter som är köttätare som inte äter fisk. Ja, demivegetarianer kallas också ibland för marinvegetarianer. Men att vara marinvegetarian innebär att inte äta fisk, men äta kött.

vegan girl
Stockholm, Uppland Sverige - Monday, 05 April, 2004 kl. 20:43:30
Hej Maria! Jag föreslår att ni läser boken Vegansk näringslära på vetenskaplig grund. Den bör komma väl till användning i ert projekt arbete. Lycka till!
Christina
Sverige - Sunday, 04 April, 2004 kl. 17:20:33
Svar till "Ett dilemma": Homo Sapiens Sapiens (nutidsmänniskan) är anpassad till att klara att äta både växter och animalier. Däremot levde förfäderna till oss på bara växter. Då människan började äta animalier (pga. att Afrikas klimat kunde vara så torrt att växterna inte gav någon gröda) anpassade evolution värden för tiden för matsmältningsprocessen och mineralupptagandet så skulle jag vilja veta vart du fått dessa siffror ifrån? Jag har alltid hört och läst att köttet kräver längre tid för att smältas i magen i jämförelse med växter och spannmål (med anledningen till att vi inte ännu är fullt anpassade till att äta kött, dvs. våra magar har fortfarande svårt för att bryta ner animalier lika effektivt som växter). Om du nu strävar efter att leva ett naturligt liv borde du fundera på hur naturligt det egentligen är att bura in andra djur? Och dessutom hur naturligt är det egentligen med alla bilar, hus, datorer etc. som vi använder i vårat samhälle? Du måste därmed ge dig ut i skogen och jag ifatt ett rådjur som du kastar dig över och klubbar ihjäl och sedan äter rått för att leva naturligt. Jag tvivlar på att du klarar att överleva på det sättet särskilt länge! Om du nu vill leva i det samhälle som vi lever i idag och inte köper de vanliga argumenten (etik, kostsam för privatekonomin m.m.) så kanske du borde tänka på din egen hälsa och de globala förhållandena? En vegan eller vegetarian lever hälsosammare och i genomsnitt längre liv än en blandkostare. Världens åkermark räcker som det är i dag för 2400 kvadratmeter per person och den brukbara marken bara minskar. Om alla i världen ska äta blandkost så krävs det 3100 kvm/person (inkl. 600 m naturbete). Om man istället väljer att äta veganisk mat så krävs det bara 800 kvm/person! Vattenmängden som krävs för att framställa 1 kg kött är mer än 10 ggr så stor som mängden för att framställa 1 kg sojabönor. Så om vi nu vill lösa världssvälten och vattenbristen i fattiga länder kräver det att hela världen engagerar sig och blir veganer eller möjligtvis vegetarianer! Har jag väckt en tanke?...
Erik (vegan)
Tyresö, Södermanland Sverige - Friday, 02 April, 2004 kl. 08:37:06
Jag/vi är 1-2 tjejer och vegetarianer som funderar på att utreda lite grann om/ hur man kan leva som vegetarian och vegan, vad man behöver och vad man får i sig osv. i vårt projektarbete på gymnasiet. eftersom vi går naturvetenskap ska arbetet gärna ha sin betoning där. Om det finns någon som vet något om detta vore vi väldigt tacksamma förall hjälp vi kan få tack på förhand
Maria <8710maos@gymnasiet.uddevalla.se>
Uddevalla, Bohuslän Sverige - Wednesday, 31 March, 2004 kl. 17:01:41
ja, att var och en bör finna sina svar i livet och att tillämpa "ickedömandeprincipen"
stefan
Sverige - Wednesday, 31 March, 2004 kl. 09:04:50
Om en vegetarian säger att människan är skapt för att äta växter kan jag inte hålla med. Om en vegetarian samtidigt äter produkter från djurriket som mjölk och smör och ägg blir inställningen desto mer orimlig. För att ni skall få äta dessa måste djur födas och dö... vad händer med den boskap som inte kan producera mjölken... skall de går runt och beta i lugn och ro... för att en ko skall kunna mjölkas måste den ha en kalv vilket innebär att ytterligare ett djur måste sättas till världen... Därför är min åsikt att om nu man skall äta från växtriket är det enda raka att vara strikt växtätare... tänk då på att ni skippar allt salt, socker, spannmål och mejeriprodukter, kött, fisk, fågel m.m. Kan ni fortfarande äta optimalt och må bra? Om ni dessutom bara försöker äta livsmedlen i sitt råa färska tillstånd - hur mår ni då? Då kan ni inte äta bönor som är en viktig proteinkälla... vad händer då? Äter en människa spannmål tar det 4 timmar i magsäcken innan den passerar vidare (tas dessutom inte upp i tarmen)... rått kött tar 1.5 timme och kokt kött ca 3 timmar....samt köttets järn, zink m.m. tas upp direkt av kroppen - särskilt det högvärda järnet... spannmålen däremot binder dessa mineraler... så om ni äter mycket grönt och samtidigt spannmål innebär det att ni förlorar vitaminer och mineraler... skippa spannmålen och käka då hellre bara det gröna.... Har jag väckt en tanke?
Ett dilemma
Sverige - Tuesday, 30 March, 2004 kl. 13:35:26
Hej hej!
Har ganska nyligen blivit vegetarian och trivs bra med det. Skulle bara behöva lite hjälp så här i början... Har lite frågor kring det här med e-nummer och konstiga ingredienser i olika produkter som jag inte har nån aning om vad det är!??! Vad ska man passa sig för? Känns som en hel djungel det här. Hoppas nån kan hjälpa mig lite på traven..
MVH: Veronica

Frågvis...
Sverige - Wednesday, 24 March, 2004 kl. 22:18:10
Hej! Jag ska snart resa till Estland med ett sällskap som inte är vegetarianer. Finns det någon som vet hur det vegetariska utbudet ser ut i Tallinn på restauranger, hotell mm?
Hasse <knorrhanen@hotmail.com>
Sverige - Wednesday, 24 March, 2004 kl. 20:05:12
Hejsan allihop! Fin sida det här! Jag är vegeterian men äter ägg, och jag har lite problem med det här med godis. Älskar godis men jag vet inte vad som är i lösgodiset!! Hur ska man veta exakt förutom att inte köpa det godis där det står "gelatin"' på innehållsförteckningen? Finns det något som inte är gjort på animaliska produkter? Skulle vara så tacksam!! OBS! Även färdiga godispåsar är jag tacksam att veta.
MVH Carro

Caroline <blueandcold36@hotmail.com>
Strängnäs, Södermanland Sverige - Tuesday, 23 March, 2004 kl. 20:36:17
Hej! Vad är det som gör att torrjäst inte är veganskt? Är vanlig jäst det? MVH ung vegetarian
Ung Vegetarian
Sverige - Friday, 19 March, 2004 kl. 15:11:54
Jag vill bli vegetarian men vill äta fisk. Hur ska jag börja för att bli veg.? Måste man äta några tabletter? Och varför är veg. maten så dyr för? lite mat för mkt pengar tycker jag.. Skicka ett mail. är inte inne här så ofta!
/Angelica

Angelica <super_mormor75@hotmail.com>
Sverige - Wednesday, 17 March, 2004 kl. 12:26:43
Vad jag vet så innehåller Gott och Blandat följande: E120 är röda löss som finns i mycket godis som är rött och bivax (har e-nummer 901). Så det är inte veganskt. jag vet inget om de övriga, de innehåller nog gelatin. Skriv gärna till de som tillverkar godiset och fråga. Be dem byta ingredienser så att det blir veganskt.
Yngve Petersson <webmaster@vegetarian.se>
Lund, Sverige - Thursday, 11 March, 2004 kl. 07:20:35
Hej! Undrar om GottoBlandat (-de röda) är veganskt, hur är det med SurtoBlandat o SaltoBlandat? Glad för svar:)
Annika <kocham_ciebie@hotmail.com>
Stockholm, nästan, Sverige - Wednesday, 10 March, 2004 kl. 19:11:25
Hej jag undrar om vegetariener/veganer aldrig vill äta riktigt mat som grillad t-benstek...kan jú inte vara så kul att när alla andra grillar på sommaren få sitta och knapra morötter....
Oxfilé <helstekt@yahoo.com>
Örebro, Sverige - Tuesday, 09 March, 2004 kl. 10:44:42
jag vill informera mig veganska förenings livet och aktivitetter
ridvan <bilal@home.se>
Stockholm, Sverige - Saturday, 06 March, 2004 kl. 23:39:45
Hej! Jag är en kille snart 34 år bli vegan och skulle villja komma kontakt med andra veganer som kan lära mig mer om veganer Mvh Ulf
Ulf Pettersson <ulf.pettersson2015@bredband.net>
Stockholm, Uppland Sverige - Saturday, 06 March, 2004 kl. 02:36:50
Till sd: 1. Falafel är israeliska "bollar" som innehåller kikärter, persilja, vitlök m.m. 2. Du är då semi-vegetarian men det är inte så många som känner till det begreppet så det är enklare att förklara vad du äter och inte äter. 3. Fiskar som inte är odlade lever fria liv fram tills de fångas och på så sätt kan man säga att det är mer moraliskt rätt att äta dem än att äta t.ex. kor. Men å andra sidan är fiskar och skaldjur i regel mindre än kor och i och med det äter du fler fiskar än kor om du äter samma mängd mat.
Erik
Tyresö, Södermanland Sverige - Friday, 27 February, 2004 kl. 21:06:26
hej jag är koch jobbar på chalmers och söker en vän eller vegetarisk vän eller söker du vegan menu.... karaincir2003@yahoo.se gbg
adam <karaincir2003@yahoo.se>
gbg, gbg Sverige - Friday, 27 February, 2004 kl. 18:51:02
hej jag är koch jobbar på chalmers och söker en vän eller vegetarisk vän eller söker du vegan menu.... karaincir2003@yahoo.se gbg
adam <karaincir2003@yahoo.se>
gbg, gbg Sverige - Friday, 27 February, 2004 kl. 18:50:13
haloo...jag har några frågor; 1. vad består falafel av...? var med på ett veg. recept men har alltid trott att det var en kötträtt..? 2. jag äter vegetariskt fast väljer att även äta fisk, vilken genre "tillhör" jag då..? har hört massa olika namn...semi vegetarian..marin vegetarian...vilka stämmer..? 3. alla tjatar på mig om varför jag blivit veg. så sent. jag säger för att jag tycker det är äckligt,att jag bara ser ett dött djur på tallriken.. men då ifrågasätter de hur ja kan äta fisken...någon som kan hjälpa till med argument...? tack så mycket för eran hjälp och stöd! /kramar till alla er =D
sd <xv>
xcv, Sverige - Friday, 27 February, 2004 kl. 14:25:39
hejsan..jag är en tjej på snart 17 år som gärna vill ha någon att prata med om vegetarisk kost då ja inte vart veg. speciellt länge..ni kan gärna skriva ett rev eller adda mig på msn messenger om ni vill. ha de bra! //puss & kram
jag <bettan_spettan@hotmail.com>
göteborg, västra götaland Sverige - Friday, 27 February, 2004 kl. 14:21:22
Hejsan! Jag undrar vart man kan hitta alla hälsokostbutiker/veg- butiker i Umeå. Är rätt så vilsen på den fronten därför skulle det vara bra att veta vart man kan köpa de vegetabiliska produkterna som inte går att få tag på i en vanlig livsmedelsaffär.
Maria <86mdd@robertsfors.se>
Umeå, Sverige - Sunday, 22 February, 2004 kl. 00:11:00
De här sidorna skulle jag vilja att folk besökte:
http://www.meatinfo.org Köttinformationsinstitutet
http://www.rattvismat.nu Rättvis mat - Ladda ned rapporten ("Mat, miljö, rättvisa")!
http://www.globalhunger.net Global Hunger Alliance
http://www.4.waisays.com/ Excessive Calcium Causes Osteoporosis
http://www.djurensratt.org Djurens rättVegania <karin.edstrom@spray.se>
Sverige - Tuesday, 17 February, 2004 kl. 16:22:46
Hej.... Jag är en glad positiv tjej på snart 16år..Jag har varit vegan sedan jag födes. Jag är mycket intresserad av näringslära och andligt utvecklande.Jag är väldigt mogen för min ålder och har i hela mitt liv sökt efter någon vänlg människa att dela mina tankar och åsikter med,,...Jag är varken döpt eller konfirmerad men har en väldigt stark tro på en kärleksfull icke straffande Gud...Må Gud visa mig vägen...Jag arbetar i kärleken och ljuset,,..Gud i mitt hjärta och kärlek och fred på jorden///All min kärlek Kajsa
Kajsa <www.kajsaandersson_4@hotmail>
Malmö, Skåne Sverige - Tuesday, 17 February, 2004 kl. 00:37:53
kan ni inte skaffa en bild på en vegetarians matcirkel eller?!??!!??!^ÅHHHHH Bara vegan o vegan o vegan!!
jag <jijscsahcas>
malmö, skåne Sverige - Sunday, 08 February, 2004 kl. 14:00:09
Hejsan! Jag söker nya vänner, både tjejer och killar i 25-35 års åldern. Är själv 26 år och bor några mil utanför Örebro. Studerar och har ett barn. Har inte så många vänner som liksom jag är vegetarian (nästan vegan) och känner mej ibland lite ensam. Skriv gärna några rader till mej om du känner för det.
Titti <Titti@dreamtheater.zzn.com>
Sverige - Thursday, 05 February, 2004 kl. 11:00:15
Vill ha lite hjälp med att hitta bra vegetariska och veganska caféer här i stokholm.
Lisa
stockholm, Sverige - Tuesday, 03 February, 2004 kl. 21:18:57
Hej vänner...jag undrar om det är någon som har en lägenhet at hyra ut till mig i stockholm...jag är en tjej på 23 år, jobbar som massör och är vegetarian och äter mest veganmat. Rök och spritfri och inga husdjur. Tacksam för svar.... Kramar/ Linda
Linda <sanaiyaa@hotmail.com>
shlm, Sverige - Saturday, 31 January, 2004 kl. 14:58:00
Läste DN i måndags och de hade ett supersmarrigt recept på en sallad. Jag gjorde den i dag och den var bara för god! Jag är vegan och har därför i stället för tonfisk haft i stekt tofu och champinjoner. 2port 2-3 potatisar av fast sort 100 g gröna bönor (1 burk tonfisk) fast jag då som vegan tog en bit tofu och 6-7 champinjoner 1/2 rödlök ett tiotal svarta oliver senapsdressing: 3 msk olivolja 1/2 msk ljus fransk senap 1 msk vatten 1 krm salt Skala och skär potatisen i klyftor och koka dem mjuka ca 8-10 min. Koka bönorna i saltat vatten några minuter. Tofun och champinjonerna stektes lätt med lite salt och pappar. Skär löken i tunna skivor. Visspa i hop dressingen och tillsätt vattnet efter hand till majonäsliknande konsistens. Rör ner alla ingredienser i dressingen och servera med bröd till. Det är supergott! PROVA! // Lisa
Lisa <lisa@elektrofuzz.com>
Stockholm, Sverige - Wednesday, 28 January, 2004 kl. 21:57:14
Läste DN i måndags och de hade ett supersmarrigt recept på en sallad. Jag gjorde den i dag och den var bara för god! Jag är vegan och har därför i stället för tonfisk haft i stekt tofu och champinjoner. 2port 2-3 potatisar av fast sort 100 g gröna bönor (1 burk tonfisk) fast jag då som vegan tog en bit tofu och 6-7 champinjoner 1/2 rödlök ett tiotal svarta oliver senapsdressing: 3 msk olivolja 1/2 msk ljus fransk senap 1 msk vatten 1 krm salt Skala och skär potatisen i klyftor och koka dem mjuka ca 8-10 min. Koka bönorna i saltat vatten några minuter. Tofun och champinjonerna stektes lätt med lite salt och pappar. Skär löken i tunna skivor. Visspa i hop dressingen och tillsätt vattnet efter hand till majonäsliknande konsistens. Rör ner alla ingredienser i dressingen och servera med bröd till. Det är supergott! PROVA! // Lisa
Lisa
Stockholm, Sverige - Wednesday, 28 January, 2004 kl. 21:47:34
Hejsan
Det kostar 180 kr och 260 kr för en hel familj, 90 kr om du är under 26 år.
Du hittar informationen om medlemskap under "bli medlem".

Yngve Petersson <webmaster@vegetarian.se>
Lund, Sverige - Monday, 26 January, 2004 kl. 20:49:14
Hej Vad kostar det att vara medlem i SVF ? Hittar inte någon medlems avgift ?
Linda <henningssonlinda@hotmail.com>
Gävle, Sverige - Monday, 26 January, 2004 kl. 19:20:04
Jo snart så kommer min son att gå på dagis och det känns lite konstigt! Och jag hoppas att maten kommer att funka då han är vegan. Vi har pratat med kökspersonalen och det verkar ok och vi hjälper gärna till med recept. Är det någon som har erfarenheter om vego på dagis! // Lisa
Lisa
Stockholm, Sverige - Sunday, 25 January, 2004 kl. 21:23:39
Tofuspett med jordnötssås Tillagningstid: 25 minuter Antal personer: 4 stycken
2 vitlöksklyftor 2 msk soja 2 tsk olivolja 400 g tofu 2 paprikor
2 salladslökar 2 krm chilipulver 1 tsk brun farin 2 msk soja 1 msk vitvinsvinäger 1 msk jordnötssmör
Sätt ugnen på 250ºC. Pressa vitlöksklyftorna och blanda dem med sojan och olivoljan i en skål. Skär tofun i munsbitstora tärningar vänd dem i marinaden några gånger. Kärna ur och skär paprikorna i bitar. Varva tofu och paprika på 8 st. grillspett. Lägg spetten i en ugnsform och grilla dem nära ugnselementet i ca. 8 minuter (vänd spetten en gång under tiden). Finhacka salladslökarna och blanda dem med resterande ingredienser i en liten kastrull. Värm såsen under omrörning. Servera tofuspetten med jordnötssåsen ovanpå och nykokt ris.
Receptet ger tofun mycket mer smak. Jättegott, prova!

Erik
Tyresö, Södermanland Sverige - Thursday, 22 January, 2004 kl. 20:10:01
Har du tips på hur man kan få tofu att smaka gott. Jag har försökt marinera och steka, men hur jag än anstränger mig så kan jag inte tycka att det är särskilt aptitligt...!
Magdalena
O-hamn, Sverige - Wednesday, 21 January, 2004 kl. 18:31:20
HA!
Forskare: "Växter kan tänka"
Att djur aktivt löser problem och tycks behärska en viss form av matematik är numera välkänt. Men att växter skulle göra något liknande har få ansett rimligt. Nu hävdar dock forskare i USA att växter överraskande nog fungerar som datamaskiner, det vill säga ''tänker'' i en vid bemärkelse.

Köttätaren <a@b.se>
Stockholm, Sverige - Wednesday, 21 January, 2004 kl. 13:37:53
Tack så jätte mycket för svar!!! Kramar
Annika
Sverige - Tuesday, 20 January, 2004 kl. 20:28:50
Skummmjölk- och mjölkpulver är precis som det låter, pulveriserad mjölk. Lactosenzym är antagligen då ett enzym (protein) gjort på laktos (mjölksocker). Dessa ämnen kommer därmed inte från några slaktade djur utan från mjölkkor.
Erik
Tyresö, Södermanland Sverige - Monday, 19 January, 2004 kl. 16:38:55
Miso i Malmö är verkligen att rekomendera! Maten vi åt där var jättegod! // Lisa
Lisa
Stockholm, Sverige - Tuesday, 13 January, 2004 kl. 21:27:30
Hej! Undrar vad skummmjölk- och mjölkpulver är gjort på, och lactosenzym (eller var det koncentrat) Är det något från slaktat djur? Glad för svar:) Kram
Annika
Sverige - Tuesday, 13 January, 2004 kl. 20:15:30
man tackar ödmjukast! kanske inte framgick av förra meddelandet, jag är inte vegetarian, så ja tänkte att man går till proffsen och frågar =) Och, japp, debriefing följer. Återigen tack!!!
MJ
Malmö, Sverige - Monday, 12 January, 2004 kl. 21:37:12
I Malmö finns en mycket trevlig restaurang med god veganmat. Den heter MISO VEGOKØK och ligger på Brogatan 11. De använder dessutom ekologiska råvaror.
Mer om vegetariska restauranger i Malmö/Lund finner du på vår Malmö/Lund-hemsida.

Lycka till!

PS
Hör gärna av dig hur det gick!!!!
DS

Yngve Petersson <webmaster@vegetarian.se>
Lund, Skåne Sverige - Monday, 12 January, 2004 kl. 21:22:49
Hej alla vegetarianer! Nu är det så att jag har en date med en underbar tjej nu på lördag (040117) och jag har bjudit henne på ett restaurangbesök. Jag behöver er hjälp att hitta en mysig/romantisk restaurang i malmö som serverar god vegetarisk mat. Jag är er evigt tacksam om någon vänlig själ kan ge mig tips om detta!!! med vänligast tänkbara hälsningar/ MJ
MJ
Malmö, Sverige - Monday, 12 January, 2004 kl. 19:30:45
Tack så mycket för svaret, bra att få bekräftat det jag varit osäker på.
Annika
Sverige - Saturday, 10 January, 2004 kl. 18:43:52
Vassla/vassle/vasslapulver/vasslepulver är en restprodukt från ost och innehåller därmed oftast löpe. "Västan 10% Mild" är en vegetarisk ost som finns i de flesrra meddelandet, jag är inte vegetarian, så ja tänkte att man går till proffsen och frågar =) Och, japp, debriefing följer. Återigen tack!!!
MJ
Malmö, Sverige - Monday, 12 January, 2004 kl. 21:37:12
I Malmö finns en mycket trevlig restaurang med god veganmat. Den heter MISO VEGOKØK och ligger på Brogatan 11. De använder dessutom ekologiska råvaror.
Mer om vegetariska restauranger i Malmö/Lund finner du på vår Malmö/Lund-hemsida.

Lycka till!

PS
Hör gärna av dig hur det gick!!!!
DS

Yngve Petersson <webmaster@vegetarian.se>
Lund, Skåne Sverige - Monday, 12 January, 2004 kl. 21:22:49
Hej alla vegetarianer! Nu är det så att jag har en date med en underbar tjej nu på lördag (040117) och jag har bjudit henne på ett restaurangbesök. Jag behöver er hjälp att hitta en mysig/romantisk restaurang i malmö som serverar god vegetarisk mat. Jag är er evigt tacksam om någon vänlig själ kan ge mig tips om detta!!! med vänligast tänkbara hälsningar/ MJ
MJ
Malmö, Sverige - Monday, 12 January, 2004 kl. 19:30:45
Tack så mycket för svaret, bra att få bekräftat det jag varit osäker på.
Annika
Sverige - Saturday, 10 January, 2004 kl. 18:43:52
Vassla/vassle/vasslapulver/vasslepulver är en restprodukt från ost och innehåller därmed oftast löpe. "Västan 10% Mild" är en vegetarisk ost som finns i de flesta mataffärer. Andra animaliska ämnen finns det mängder utav; kolla på http://www.greenoption.org/e-nummer/animaliska.html och http://www.greenoption.org/e-nummer/animaliskautan.html
Erik
Tyresö, Södermanland Sverige - Saturday, 10 January, 2004 kl. 17:12:03
Hej! Är 17 år och har varit vegetarian i lite mer än två år nu och försöker lära mig så mycket som möjligt. Undrar nu vad i gentligen vassle pullver/koncentrat är och vad det innehåller? är mjökpulver samma sak fast med annat namn? Innehåller det rester av löpet från ost tillverkning? Villka ostar är gjorda på vegetabiliskt ystenzym och kan man köpa Lappi(valio) i vanliga affärer? Är det något annat animaliskt som ofta brukar "smyga in" i matprodukter och som har något klurigt namn på innehållsförteckningen som man borde känna till? Tackar för svar!
Annika <kocha_ciebie@hotmail.com>
utanför Stockholm, Sverige - Friday, 09 January, 2004 kl. 20:14:49
Magdalena: Anis eller fänkål ska vara bra mot gaser i magen. Prova att blanda det i degen när du bakar matbröd, gott!
Hanna <haaahg02@student.umu.se>
Umeå, Västerbotten Sverige - Friday, 09 January, 2004 kl. 20:04:17
I dag har jag bjudit på vegantårta som hela släkten tyckte var super god. Vi firade vår sons 1 års dag och han har nu varit vegan i ett helt levnadsår! det är så häftigt att tänka på och så häftigt att han finns i våra liv. Om ni vill ha receptet så maila, den är super... med avokadogrädde ovan på, och smarriga jordgubbar..mmmmmmmm! /Lisa och Jens, 1år den 7 januari!
lisa <lisa@elektrofuzz.com>
Stockholm, Sverige - Tuesday, 06 January, 2004 kl. 22:00:46
Magdalena,gravid och behöver äta mycket baljväxter för proteinet. Tyvärr får jag alldeles för otrevliga gaser i magen av det. Är det någon som vet om det går lika bra att dricka sojamjölk som att äta bönor? Får jag i mig det jag behöver då?
Magdalena
Sverige - Sunday, 04 January, 2004 kl. 10:24:25
hej jag har en fråga. är en tjej på sexton år och har vart vegetarian/vegan i minst fem år. i mitten av augusti bröt jag benet i en bilolycka men det har ännu inte läkt. läkaren säger att det är för att jag är vegetarian och vart det för länge som det inte läker är det så? har annars aldrig haft några som helst problem med den vegetariska kosten mer än att det kan vara svårt att hålla vikten uppe.
emma <cloudberry87@hotmail.com>
jämtland Sverige - Saturday, 03 January, 2004 kl. 17:24:33
hejsan..jag har nyss övergått till den vegetariska kosten med anledning av att jag helt enkelt tycker att kött är ÄCKLIGT. inte av nån direkt "djur väns" anledning.det är mindre äckligt att äta fisken så därför ingår den fortfarande i kosten. kommer ni att hata mej å säga at ja inte är vegetarian på grund av de rätta anlednningarna , är jag en "riktig vegetarian" överhuvudtaget..? omgivningen suckar. //kram jag
anna
göteborg, Sverige - Friday, 02 January, 2004 kl. 21:34:34
Till Sandra, angående tofu i Linköping - jag har hittat marinerad på tofu på konsum, annars brukar jag köpa bönor, "sojaköttbitar" etc. i orientbutiken på nygatan. Lycka till!
Sophie
Sverige - Tuesday, 30 December, 2003 kl. 16:43:54
Tyvärr har det varit problem med vårt web-hotell så att vår hemsida har varit ur funktion under julhelgen. Nu hoppas vi att den skall vara OK under kommande år!
Gott Nytt År!

Yngve Petersson <webmaster@vegetarian.se>
Lund, Skåne Sverige - Tuesday, 30 December, 2003 kl. 10:25:34
Tack Erik för hjälpen. Jag hittade osten i en av de affären jag normalt inte handlar i och det blev en god svamplasagne som dottern och hennes pojkvän uppskattade. Nu återstår att se hur den smakar på smörgås. MVH Lena
Lena
Lund, Skåne Sverige - Monday, December 22, 2003 at 11:11:20
God Jul & Gott Nytt År till alla Gästboks besökare!
Yngve Petersson <webmaster@vegetarian.se>
Lund, Skåne Sverige - Sunday, December 21, 2003 at 23:12:59
Hej! Visst har du rätt i att light-produkterna och de fettsnåla margarinen ofta inte är så nyttiga. När det gäller frågan om vad som är ett naturligt sätt att framställa ostar blev jag fundersam. Att använda magsaften från en ko (löpe) eller ett vegetabiliskt ytenzym (enzym = ett protein). Tycker det senare låter desto trevligare och är nog trots att det är "konstgjort" knappast onyttigare än löpe. Tyvärr är det svårt att komma undan de "konstgjorda" råvarororna (e-nummer) då nästan alla varor innehåller dem, även ostar med löpe.
Erik
Tyresö, Södermanland Sverige - Friday, December 19, 2003 at 20:38:44
Hej på er! Det är verkligen kul att läsa alla inslag och bra tips. Om man vill ge vegetarisk mat till sina barn kan man dels få en remiss till en dietist och sedan finns det en bok/häfte som är speciellt skriven för kost under de första levnadsåren. De brukar känna till detta på BVC så fråga där. Det står även en del i "Den stora vegetariska kokboken" som för övrigt också är är en väldigt bra bok. Läste inslaget om den syntetiska osten. Är det verkligen nyttigt att äta onaturligt framställda produkter framför naturliga? Till och med läkare kan idag rekomendera sjuka patienter att undvika tex lightprodukter för att de gör mer skada på kroppen än "naturliga" onyttigheter. Ta tex alla margariner som ska vara så fettsnåla och nyttiga, de är egentligen rena giftet för kroppen. Dessa transfettsyror som uppkommer vid härdning av oljor skadar våra celler. Ät riktigt smör, bregott,rapsolja,olivolja och linfröolja som istället främjar kroppen. Vet ni att genom att dricka en oljesupp gjord på en tsk linfröolja och en msk olivolja tillför kroppen riklikt av de välgörande omega 3-6-9. Dessa smörjer kroppen inifrån, motverkar förstoppning, främjar viktnedgång, förhindrar att blodplättarna klibbar ihop sig, ökar hjärnkapaciteten, ger finare och klarare hud, sänker kolesterolen och kan hjälpa en mot nedstämdhet. Kroppen behöver fett fast rätt fett. Detta plus mycket mer har en stor forskare i Kanada kommit fram till efter 20 års studier. I Holland har man uppmärksamat problemet med härdade fetter så mycket att man gått ut med ett förbud. Det är inte konstigt att sjukdomarna ökar då vi stoppar i oss allt mer konstgjorda produkter. Värt att tänka på tycker jag.
marina
skåne Sverige - Thursday, December 18, 2003 at 11:24:05
Det finns en vegetarisk hårdost som heter "Västan Mild 10%". Den finns i de flesta livsmedelsbutikerna men se upp för de andra "Västan"-ostarna då de innehåller löpe. Mer info hittar du på http://www.djurensratt.se/dyntext/xlink.asp?id=484
Erik
Tyresö, Södermanland Sverige - Wednesday, December 17, 2003 at 19:10:03
Hej Finns det någon lakto-ovo vegetarian som kan hjälpa mig med att hitta en ost utan animalisk ostlöpe som finns att köpa i Lund- Malmö området? Själv har jag "fuskat" med vanlig ost i alla år jag varit vegetarian, snart 20, men nu har min dotter fått upp ögonen för dilemat med animalisk ostlöpe och vi har inte lyckats hitta ost tillverkad med syntetisk ostlöpe här i Sverige. Dottern köpte i London för en tid sedan men visst måste vi ha sådan här också eller? MVH Lena
Lena Brander Lilja <lenablilja@hotmail.com>
Lund, Skåne Sverige - Wednesday, December 17, 2003 at 19:00:59
Var köper man marinerad tofu??? Tänkte göra tofu "skinka" till jul... det verkade smarrigt tycker jag. Var ligger hälso (eller vego affären) i linköping?? Nån som vet?
sandra
Sverige - Wednesday, December 17, 2003 at 18:13:08
Hallå!! Fatta vad jag letat efter vego mat till barn!! har inga ännu, men när det kommer så är det ju självklart vegetariskt som gäller. God Jul på er alla o gott nytt år. Sandra
Sandra
östergötland Sverige - Wednesday, December 17, 2003 at 18:02:34
det är faktiskt så att viss mat höjer lusten och annan sänker den.. mat som höjer lusten (förutom fisk och skaldjur) är t.ex. ingefära och fänkål, mat som sänker lusten är t.ex. tofu.. kanske var det hon menade?
carl. <charly@hotbrev.com>
göteborg., Sverige - Tuesday, December 16, 2003 at 21:41:12
Det är så skönt att veta att det finns så många bra människor som känner empati(=vegetarianer). Det kan ibland kännas lite ensamt och hopplöst i en småstad där alla ifrågasätter varför man inte äter kött. Tack! Till alla vettiga människor och God Jul!
Kristin
Hälsingland Sverige - Saturday, December 13, 2003 at 11:36:58
Förstår inte inlägget med att tappa lusten?! Varför skulle man det bara för att man är vegetarian eller vegan?! Den personen måste ha en konstig uppfattning om människor. Vissa har mer eller mindre lust och det tror jag inte på några omständigheter kan bero på kosten. Skulle vara om man svalt, stressadeeller mycket annat att tänka på och då inte har någon ork eller energi. Nä jag har inga erfarenheter av det!
Lisa
Stockholm, Sverige - Friday, December 12, 2003 at 22:54:29
Lyxigare mat kan varastekta tofuskivor som är marinerade i en god marinad (köpt eller egen gjord) med potatissallad eller klyftpotatis och sås med en grön sallad till. Potatissallad:10-12 potatisar tärnade som man kokar i ca 10 min, kyler ner. Blandar 1 pak. soyagrädde och nästan 1 burk mjölkfrimajonäs tillsätter svrtpeppar och salt purjolök och kapris smaka av blanda detta i en stor bunke med potatisen. super gott! En favorit här hemma!
Lisa
Sverige - Friday, December 12, 2003 at 22:49:14
Hej! Jag har kanske en lite underlig fråga. Det är så att min bästa vän påstår att vegetarisk mat kan få vissa människor att tappa lusten. Hon hävdar t o m att det är rätt så vanligt. Jag har varit vegetarian i fem år, har läst en hel del böcker om ämnet, men har aldrig stött på detta. Och nu har jag börjat fundera över det. Kan det verkligen hända om man inte "sköter sig" och äter rätt mat? Är det någon som vet? Tacksam för svar, mvh/ Karin

Karin
Göteborg, Sverige - Thursday, December 11, 2003 at 19:59:33
Jag skulle gärna ta emot lite recept på lite lyxigare vegmat! Har fått lite brist på ideer och vill ha en bjudning snart..de ska vara vegomat givetvis!!
Åsa <nobi83@hotmail.com>
Sverige - Wednesday, December 03, 2003 at 20:34:56
Hejsan! Jag undrar om någon kan hjälpa mig? Min flickvän är veg. det är däremot inte jag. Men jag äter gärna vegetariskt och tycker det är gott. Däremot tycker jag att det är vansinnigt dyrt med Vegetariska köttbullar snitzlar osv. i små förpackningar. Jag undrar var man kan köpa storpack någonstans? Är det ngn som vet så är jag tacksam för råd tack på förhand Mvh. John min mail jhc3@spray.se
John Carlsson <jhc3@spray.se>
Göteborg, Bohuslän Sverige - Wednesday, November 26, 2003 at 00:05:24
Hej! Emmy, du undrade om frågan "Är djur mer värda än människor?" Jag anser att vi alla har ett lika värde. Det som skiljer oss åt är att vi har förmågan att utveckla vår medvetenhet. Visst har djur känslor men de lever så i nuet, tar saker och ting som de kommer och följer sina instinkter. Vi har förmågan att göra medvetna val. Vi vet att köttproduktionen bidrar till enorma miljöförstöringar, liksom användandet av palmolja och kokosolja som bidrar till skogsskövlinuml;nda om man inte "sköter sig" och äter rätt mat? Är det någon som vet? Tacksam för svar, mvh/ Karin

Karin
Göteborg, Sverige - Thursday, December 11, 2003 at 19:59:33
Jag skulle gärna ta emot lite recept på lite lyxigare vegmat! Har fått lite brist på ideer och vill ha en bjudning snart..de ska vara vegomat givetvis!!
Åsa <nobi83@hotmail.com>
Sverige - Wednesday, December 03, 2003 at 20:34:56
Hejsan! Jag undrar om någon kan hjälpa mig? Min flickvän är veg. det är däremot inte jag. Men jag äter gärna vegetariskt och tycker det är gott. Däremot tycker jag att det är vansinnigt dyrt med Vegetariska köttbullar snitzlar osv. i små förpackningar. Jag undrar var man kan köpa storpack någonstans? Är det ngn som vet så är jag tacksam för råd tack på förhand Mvh. John min mail jhc3@spray.se
John Carlsson <jhc3@spray.se>
Göteborg, Bohuslän Sverige - Wednesday, November 26, 2003 at 00:05:24
Hej! Emmy, du undrade om frågan "Är djur mer värda än människor?" Jag anser att vi alla har ett lika värde. Det som skiljer oss åt är att vi har förmågan att utveckla vår medvetenhet. Visst har djur känslor men de lever så i nuet, tar saker och ting som de kommer och följer sina instinkter. Vi har förmågan att göra medvetna val. Vi vet att köttproduktionen bidrar till enorma miljöförstöringar, liksom användandet av palmolja och kokosolja som bidrar till skogsskövlingar, alltså kan vi undvika dessa produkter - vi gör medvetna val. Vi har säkert varit tvungna av någon anledning att börja äta kött men då var det OK. Vi behövde det för vår överlevnad, vi tog inte mycket mer än vi behövde och dessutom var vi inte så många. Nu klarar vi oss utan och kan välja att värna om allt liv omkring oss. Visa att vi har ett lika stort värde som djuren för att få ta del av allt underbart som vår jord har att erbjuda.

marina
ängelholm, skåne Sverige - Tuesday, November 25, 2003 at 08:56:52
Till Nadja: Läste att du funderade på vad för kosmetik företag det finns som inte testar sina produkter på djur. Prova med Oriflame. De utnyttjar inte djur genom att göra dem till försöksdjur. Du kan gå in på www.oriflame.com och klicka dig vidare där Lycka till! MVH Maria
Maria
Sverige - Saturday, November 22, 2003 at 19:39:39
Jag är trött på att alla ska lägga sig i vad man äter. Jag tycker att det är upp till var och en.
Carro <lina_red@hotmail.com>
Varberg, Halland Sverige - Friday, November 21, 2003 at 09:04:30
Till Petra. Jag är 25 år och har fått mitt första barn för 10 månader sedan. Jag har ätit veganskkost sedan 6 år tillbaka och det var en självklarhet även under graviditeten. Jag hade bra järn värden förutom på slutet då jag fick komplettera med extra tillskott, men det får även blandkostätare ochså göra så det var inget speciellt. Vad som även rekomenderas är att man ska äta folsyra som hjälper till vid celldelning, ochså något som alla bör göra. Jag har inte haft några problem under garviditeten och min son föddes alldeles frisk på 3720 gram så stor var han ochså. nu har han legat över kurvan hela tiden och han är ochså vegan! Lycgetarisk mat är lite torftig. Vi har sagt till henne att när hon blir "stor" får hon själv välja vad hon ska äta, vill hon då äta kött så får hon göra det. Jag tror att det underlättar att så tidigt som möjligt låta de få bli vegetarianer, ju större de är desto större blir omställningen.
Tessan
Umeå, Sverige - Wednesday, November 19, 2003 at 16:46:39
hej! du undrade hur man ska göra med ett barn när de växer upp. Så här tycker jag, och det grundar jag på att jag själv är "uppväxt vegetarian": Ät vegetarisk kost i hemmet, men prata med barnet (redan vid tidig ålder) och säg att det här är så du väljer att leva, men att barnet gärna får äta kött i skolan, för att prova sig fram. Du pratar om mobbing, men jag ska säga att jag aldrig upplevt något sådant. Det enda som varit jobbigt har varit kompisarnas föräldrar som inte tror att man kan leva utan kött. Jag har många vänner som har haft samma uppväxt som jag, och några är idag köttätare, medan en del fortfarande är vegetarianer. Det ordnar sig efter hand. En vegetarian klarar inte av att borja äta "vanlig köttkost" så sluta oroa dig och ta det som det kommer är mitt råd. mvh//sabina
sabina <sabina.ake@gbgsd.se>
stenungsund, västra götaland Sverige - Tuesday, November 18, 2003 at 22:54:21
Undrar lite över det där med Demivegetarian... Hur tänker man då? Är havets liv något helt annat. Vill gjärna ha svar. Hur har ni med barn gjort med kost och värderingsfrågor. Har ni låtit barnet själv bestämma, eller hur bär man sig åt med tanke på all mobbing och sånt... Väntar man tills barnet blir så pass gammalt att den kan förstå vad det handlar om.. Vill gjärna få råd. Tack!
Pan
Glada Hudik, Sverige - Tuesday, November 18, 2003 at 11:57:45
Hej! Jag håller på med ett projektarbete som rör gravida kvinnor och deras kost. Jag undrar om det är MÖJLIGT för en kvinna som väntar barn och är vegetarian att få i sej alla näringsämnen som fostret behöver? Kan man kompensera bristen på kött/fisk etc på annat sätt? Kan barnet sedan påverkas negativt, dvs få ev bristsjukdomar tex, för att mamman uteslutit kött? Tacksam för alla svar jag kan få! MVH Petra
Petra
Sverige - Monday, November 17, 2003 at 17:32:18
Hej ! Jag är en kille på 33 år som vill bli vegetarian. Jag skulle villja ha kontakt av andra vegetarianer som kan ge goda råd Till mig. Jag hoppas få Svar. / Ulf E-post ulf.ss@home.se
Ulf Pettersson <ulf.ss@home.se>
Stockholm, Uppland Sverige - Saturday, November 15, 2003 at 00:25:28
hur faan kan mam inte äta den där goa gillbiten på sommaren....??
natalie
småland Sverige - Wednesday, November 12, 2003 at 11:16:39
Jag håller på med ett arbete som skall göras. Jag fick en frågeställning som man ska hitta argument för och emot till, och jag undrar om det är någon som vill skicka sina argument till mig. Frågeställiningen är : "Är människor mer värda än djur". Är glad för allt jag får (om det är seriöst).
MVH Emmy

emmy <emmy.wiklund@flarken.nu>
Sverige - Monday, November 10, 2003 at 18:55:30
Hej! För alla veganer som saknar keso kommer här ett recept på en mj&ousday, November 18, 2003 at 11:57:45
Hej! Jag håller på med ett projektarbete som rör gravida kvinnor och deras kost. Jag undrar om det är MÖJLIGT för en kvinna som väntar barn och är vegetarian att få i sej alla näringsämnen som fostret behöver? Kan man kompensera bristen på kött/fisk etc på annat sätt? Kan barnet sedan påverkas negativt, dvs få ev bristsjukdomar tex, för att mamman uteslutit kött? Tacksam för alla svar jag kan få! MVH Petra
Petra
Sverige - Monday, November 17, 2003 at 17:32:18
Hej ! Jag är en kille på 33 år som vill bli vegetarian. Jag skulle villja ha kontakt av andra vegetarianer som kan ge goda råd Till mig. Jag hoppas få Svar. / Ulf E-post ulf.ss@home.se
Ulf Pettersson <ulf.ss@home.se>
Stockholm, Uppland Sverige - Saturday, November 15, 2003 at 00:25:28
hur faan kan mam inte äta den där goa gillbiten på sommaren....??
natalie
småland Sverige - Wednesday, November 12, 2003 at 11:16:39
Jag håller på med ett arbete som skall göras. Jag fick en frågeställning som man ska hitta argument för och emot till, och jag undrar om det är någon som vill skicka sina argument till mig. Frågeställiningen är : "Är människor mer värda än djur". Är glad för allt jag får (om det är seriöst).
MVH Emmy

emmy <emmy.wiklund@flarken.nu>
Sverige - Monday, November 10, 2003 at 18:55:30
Hej! För alla veganer som saknar keso kommer här ett recept på en mjölkfri variant: Grovriv och hacka ett paket (300g) naturell tofu till lagom smulig konsistens. Blanda med ca 1dl Oatly havregrädde, 1tsk havssalt och ca 1tsk pressad citron. Detta liknar vanlig keso i smak och konsistens. Sedan kan man ju alltid smaksätta med oliver, basilika eller nåt annat gott.
Hasse <knorrhanen@hotmail.com>
Västerås, Sverige - Saturday, November 08, 2003 at 12:16:26
hej jag bara undrar hur många medlemar svenska vegetariska föreningen har idag..kan någon svar på det???
MVH:Tobias

[ADSL]Danzig
sbg, blekinge Sverige - Thursday, November 06, 2003 at 22:13:00
Hej! Jag undrar om någon kan ge tips på god och fräsh veggo-barnmat. Får barnet i sig alla vitaminer och näringsämnen som behövs om man bara ger det vegetarisk kost? Tack på förhand!
Marie <twilightflower@hotmail.com>
oskarshamn, Sverige - Wednesday, November 05, 2003 at 20:37:04
Hej alla! För er som funderar på att bli vegetarianer vill jag bara säga att det inte är så krångligt. Man får helt enkelt läsa mycket och samla på sig mycket information och många recept innan man bestämmer sig. Jag har varit demi-vegetarian (jag äter mjölkprodukter, ägg och vitt kött) i snart 3 år och jag mår jätte bra. Jag valde att bli demi-vegetarian efter som att jag är ganska ung, 14 år, och tränar ganska mycket, nästan varje dag. Jag vill inte riskera att få någon form av näringsbrist. Andledningen till att jag valde att bli demi-vegetarian då var risken för "galna ko sjukan" men nu är det först och främst för att jag mår bra av det.

Kanske visste ni redan att de flesta människor helt enkelt blir piggare av att ersätta mycket av köttet med baljväxter, nötter och grönsaker. Kött är tyngre för kroppen at bryta ner, det går åt mer energi. Minskar met som man vet idag. Men nu, när vi är så informerade om hälsa och miljö, varför gör vi inte vårt bästa för att vi ska må så bra som möjligt? MVH Rebecca

Rebecca <iwarymai@hotmail.com>
Dalarna Sverige - Wednesday, November 05, 2003 at 19:11:01
Chililinser till bakad potatis (Tillagningstid: 30 minuter, till ca: 4:a personer): 1 gul lök, 1 msk olja, 2 dl röda linser, 1-2 msk chilipeppar, 5 dl vatten, 1 dl chilisås. Finhacka löken och fräs den med oljan i en kastrull tills den har fått färg. Tillsätt linserna och chilipepparn, rör om. Låt fräsa lite och häll sedan i vattnet och chilisåsen. Låt det koka på medelstark värme under lock i ca 20 minuter. Äts med bakad potatis.
Erik
Tyresö, Södermanland Sverige - Thursday, October 30, 2003 at 20:03:38
Hej! Till alla ni som nyss blivit vegetarianer eller funderar på vad som egentligen krävs kan jag säga att ni har gjort ett bra val. Man känner sig mycket piggare som vegetarian och mår bättre. Det är även gång på gång bevisat att den vegetariska livsstilen är bättre än s.k. vanlig husmanskost då kött i många fall ger upphov till cancer. Protein får man som vegetarian genom att framförallt äta baljväxter (bönor, linser och ärtor av alla slag). Svårare än så är det egentligen inte. Koktiden är drygt en timme för bönor (om man blötlagt dem över natten) och en kvart för linser. Att hitta på egna recept som nybörjare är inte vidare lätt så att skaffa en kokbok är något jag kan rekommendera. "Den Stora Vegetariska Kokboken" från förlaget "Könemann" är den bästa av dem jag själv använt. Den innehåller näringslära, moderna recept från hela världen och ett väldigt bra register. Grundråvaror man bör inskaffa är röda linser (kort koktid), sojabönor (den mest näringsrika baljväxten), krossade tomater på burk (använts ofta), Cous Cous (ungefär som ris, proteinrikt, snabblagat), kanske några halvfabrikat men framförallt färska grönsaker (squash, aubergine, lök, morötter osv.) samt frukt. Hoppas att denna information har gett något och ett recept att börja med finns ovan. MVH Erik
Erik
Tyresö, Södermanland Sverige - Thursday, October 30, 2003 at 20:03:10
Hejsan! Har länge haft mina funderingar på att bli vegetarian, och har äntligen gjort tankarna till handlingar. Problemet är bara att jag tyvärr inte har så extremt mycket kunskap ang. vad man bör äta för att få i sig rätt näring osv. Skulle därför vara jättesnällt om någon skulle kunna ge mig råd och tips.
Maria <86mdd@robertsfors.se>
Sverige - Wednesday, October 29, 2003 at 22:42:50
Hejsan! Har länge haft mina funderingar på att bli vegetarian, och har äntligen gjort tankarna till handlingar. Problemet är bara att jag tyvärr inte har så extremt mycket kunskap ang. vad man bör äta för att få i sig rätt näring osv. Skulle därför vara jättesnällt om någon skulle kunna ge mig tips och förslag. Maria
Maria <86mdd@robertsfors.se>
Sverige - Wednesday, October 29, 2003 at 22:42:11
Hejsan! Jag hade tänkt att bli vegetarian, jag har medan jag blivit äldre börjat tänka mer på djurens rättigheter och vegetarianer som jag pratat med säger att man blir piggare och mår bättre som vegetarian, stämmer det? Dessutom är veggo-maten i skolan mycket godare! =) Men är det någon som kan skicka lite recept och tips vad man kan äta istället för kött, typ bönor, och hur man tillagar det. Hade varit jättesnällt! Tack för mej!
Katrin <katrin89@hotmail.com>
Sverige - Saturday, September 27, 2003 at 16:36:26
Hej! Vi skall ha en hälsomässa 1nov i två mil söder om Skellefteå. Vi söker någon som vill berätta om vegetarisk/vegankost, matlagning osv eller delta på annat sätt.Hör av dig om du är intresserad! MVH Susanne

susanne holmqvist <sussietuss@hotmail.com>
Skellefteå, Västerbotten Sverige - Saturday, September 27, 2003 at 15:01:11
Hej! JAg ska starta studiecirkel för veganer! Hade tänkt att vi bland annat skulle laga mat, byta/hitta på recept, näringslära, och göra storbeställningar från fabrikörer tillsammans. Så alla Gotlands veganer, skriv till veganvisby@graffiti.net. Alla veganer borde vara med!
Elin <veganvisby@graffiti.net>
visby, gotland Sverige - Saturday, September 27, 2003 at 10:41:40
ha varigt vegetarian i 3 år nu men ja försöker bli vegan...e d nån som har några tips för att kunna av vänja sig vid ko mjölk mm.
Linda <lime_cool@yahoo.se>
skellefteå, Sverige - Friday, September 26, 2003 at 13:42:30
hej!finns det någon engagerad i veganfrågor och kämpar mot djurförsök och bor i Umeå? då vill vi-UR träffa dig! vi gör ett demokratiprogram om barn som är engagerade i samhällsfrågor, så hör gärna av dig,även du som bor i Stockholm, TACK! Hind
Hind <hea@ur.se>
stockholm, Sverige - Tuesday, September 23, 2003 at 10:56:19
Är det någon som provat att grodda svarta bönor? Är det gott?
Lena <Lena.Dalesjo@telia.com>
Sverige - Sunday, September 21, 2003 at 12:56:53
Hej!
Jag undrar om man kan göra havremjölk själv? Det borde bli billigare att göra den själv istället för att köpa färdig. Har letat på nätet men inte hittat recept på det. Soja- och sesammjölk finns det däremot recept på.
Tack på förhand!

Hanna <haaahg02@student.umu.se>
Umeå, Sverige - Saturday, August 23, 2003 at 20:40:51
Hur lång tid tar det egentligen innan man får hem böckerna man beställt från denna sida? Hmm. hare bra.
Lisa <deltagurkan@hotmail.com>
gbg, Sverige - Friday, August 22, 2003 at 11:48:49
Jag skulle bli glad över lite barnmats-veggi tips! Har en son på ett år och jag har svårt för att variera mig, han är aningen kräsen oxå.... Soliga hälsningar från skåne
Sofie <sofiemartensson@telia.com>
Malmö, Sverige - Monday, August 04, 2003 at 21:02:38
Hej, jag skulle vilja ha tips via email på god vegetarisk barnmat.
Tack!

Katarina <katcowgirl@hotmail.com>
Köpenhamn, Danmark - Sunday, August 03, 2003 at 11:55:21
Hejsan! Jag har varit vegetarian bara ett halvår tillbaka, men jag äter inte det jag behöver. Ngt tips om vad jag ska äta och inte äta av andra skäl, för att må bra? MVH Madeleine
Madeleine <oasis_mabbe@hotmail.com>
Enlöping, Uppland Sverige - Thursday, July 31, 2003 at 16:45:56
Hej! Jag skulle vilja få tips på hur man äter när man är vegetarian! Skriv till min mail eller lunar: Bullen_bus89
Pusss //Moi marsianen

Helena <bullgumman@hotmail.com>
Finspång, Östergötland Sverige - Tuesday, July 29, 2003 at 19:25:50
Skrivarläger anordnas v 32 dvs 4-8 augusti för ungdomar Lägret hålls i Gnesta, nära pendeln på en gammal gård med strandtomt, brygga och båtar. Två författare och 1 journalist hjälper till med skrivtips och övningar. Vegomat serveras och kostnaden för veckan är 900 kr Kontakta Ulla Troëng 08 550 222 51 eller 0159-34404
ulla Troëng <ulla.troeng@sodertalje.se>
södertälje, sörmland Sverige - Tuesday, July 15, 2003 at 12:02:46
"Varning för biodynamiskt odlade grönsaker! För att få kalla något biodynamiskt måste särskilda preparat gjorda av kotarmar och urinblåsor användas!!! SJUKT!" Håller med om att det är sjukt. Någon som vet mer om detta?
lina
Sverige - Thursday, July 10, 2003 at 06:12:29
Tack för att veganmats pyramiden äntligen har fastställts!
lisa
Stockholm, Sverige - Wednesday, July 09, 2003 at 18:59:05
Ny, lyxig vegorestaurang har öppnat på Brogatan, precis mittemot krogen Brogatan, vid Triangeln. Prova!
Mårten
Malmö, Sverige - Wednesday, June 18, 2003 at 14:06:55
Hej!
Vi ska till Malmö och vill äta på en vegetarisk restaurang. Har någon förslag om var vi kan gå? Eva

Eva
Sverige - Tuesday, June 17, 2003 at 15:33:57
Hej! Vi tänkte åka till Malmö och undrar då om det finns någon restaurang som serverar god vegetarisk mat. Gärna att bönor eller andra nyttiga vegetariska proteiner ingår. Har varit på Gröna Fisken för ca fem år sedan och de hade en fantastisk god vegetarisk buffé. Jag har letat på internet och gulasidorna men kan inte hitta den restaurangen idag (den kanske inte finns längre?). Hälsningar Eva
Eva
Sverige - Tuesday, June 17, 2003 at 15:23:26
Økologisk livs-stil? Savner du et roligere liv på landet, jord under neglene og selvforsynt med egenprodusert mat?? Gutt søker jente/venn/ for å drive øko-gård med dyr/planter. Ta kontakt på landvenn@start.no
Landvenn <landvenn@start.no>
Oslo, Norge - Tuesday, June 17, 2003 at 10:55:17
Hej! Vill någon bli medlem i Shineclub som säljer bl a hår- & hudvårdsprodukter som INTE är testade på djur samt att de är producerade av endast vegetabilier såsom örter och andra växter. Jag är distributör och söker även andra som vill bli distributörer. Inga krav och du behöver INTE köpa dig fattig på produkter och sälja. Du säljer via deras katalog. Maila mig gärna för mer info!
Csmilla <millan@gio.nu>
Luleå, Norrbotten Sverige - Sunday, June 15, 2003 at 11:48:56
Den godaste rätt är en pasta rätt med egengjord pesto: fjärilsmakaroner majs goda oliver rödlök(i skivor) gurka(i tjockare skivor) 1 burk kikärtor och egen pesto: Mycket basilika Mycket persillija 2 vita brödskivor(som du skärt av kanterna) pinjenötter run 1 dl olivolja(jag brukar restaurang som serverar god vegetarisk mat. Gärna att bönor eller andra nyttiga vegetariska proteiner ingår. Har varit på Gröna Fisken för ca fem år sedan och de hade en fantastisk god vegetarisk buffé. Jag har letat på internet och gulasidorna men kan inte hitta den restaurangen idag (den kanske inte finns längre?). Hälsningar Eva
Eva
Sverige - Tuesday, June 17, 2003 at 15:23:26
Økologisk livs-stil? Savner du et roligere liv på landet, jord under neglene og selvforsynt med egenprodusert mat?? Gutt søker jente/venn/ for å drive øko-gård med dyr/planter. Ta kontakt på landvenn@start.no
Landvenn <landvenn@start.no>
Oslo, Norge - Tuesday, June 17, 2003 at 10:55:17
Hej! Vill någon bli medlem i Shineclub som säljer bl a hår- & hudvårdsprodukter som INTE är testade på djur samt att de är producerade av endast vegetabilier såsom örter och andra växter. Jag är distributör och söker även andra som vill bli distributörer. Inga krav och du behöver INTE köpa dig fattig på produkter och sälja. Du säljer via deras katalog. Maila mig gärna för mer info!
Csmilla <millan@gio.nu>
Luleå, Norrbotten Sverige - Sunday, June 15, 2003 at 11:48:56
Den godaste rätt är en pasta rätt med egengjord pesto: fjärilsmakaroner majs goda oliver rödlök(i skivor) gurka(i tjockare skivor) 1 burk kikärtor och egen pesto: Mycket basilika Mycket persillija 2 vita brödskivor(som du skärt av kanterna) pinjenötter run 1 dl olivolja(jag brukar ta vatten istället fast då tar jag Π dl) mixa peston med en mixer. Koka makaronerna och rör om alla salladsingredienser. Rör sedan i peston. Jättegott på sommaren.
tove
Sverige - Wednesday, June 11, 2003 at 21:30:55
Jag råkade hitta denna sida idag, och jag tycker den verkar toppen. Jag har varit vegetarian i hela mitt liv och för flera år sedan var det inte lika vanligt med vegetarianer eller veg-kost. Så det är bra att fler människor i Sverige har börjat äta veg-mat,som är mycket nyttigare... Indisk mat är godast i världen, rekomenderar indiska pannkakor med ärtpuré-"Doza"
Isa <isabella_ekstam@hotmail.com>
Uppsala, Uppland Sverige - Tuesday, June 10, 2003 at 20:18:25
Köttätare är ofta mer agressiva än vegetarianer. Det beror delvis på att kött innehåller ämnen som kreatin mm, vilka gör att manlig könshormon frisätts och att muskeltillväxten ökar. Vilket i slutändan påverkar deras hjärna och gör dem mer agressiva. En värld där alla är vegetarianer borde då bli en mycket lugnare och tryggare värld. Sprid budskapet så kan vi kanske i framtiden leva i en värld där krig och våld har upphört att existera.
Christian Arvehell
Norrköping, Östergotland Sverige - Saturday, June 07, 2003 at 20:16:18
http://maddox.xmission.com/sponsor.html Sponsra en vegetarian!!! Jag gör det redan!!!!
Fredrik Ström <huf@cyber-rights.net>
Borås, Sverige - Thursday, June 05, 2003 at 23:45:16
Någon som har några bra förslag på en vegetarisk bröllopsmiddag?
Mimmi
Sverige - Thursday, June 05, 2003 at 11:52:02
jag har varit vegetarian i 10 år - sen jag va fyra!! vet inte varför jag blev det.. men nu skulle jag aldrig få för mig att börja äta kött lr fisk.. puss på alla vegisar!!
PS. Quorn e bäst o så jävla gott!!!

vegogirl <martinamml@hotmail.com>
sthlm, sthlm Sverige - Wednesday, May 21, 2003 at 22:18:25
Vilka fabrikat av djupfrysta veggieburgare har bäst smak?, Är det ohälsosamt att vara frikostig med grädden ifall man fixar till en potatisgratäng?
Nybliven vegkille
Sverige - Saturday, May 17, 2003 at 01:34:31
Jag och min pojkvän gifter oss i augusti och vi håller på för fullt med all planering. Jag och några få gäster är lakto-ovo-vegetarianer och vi kommer inte på vilken varmrätt som vi ska bjuda på. Det är så svårt med vegetarisk festmat tycker jag. Till förrätt blir det marinerad kronärtskocka på salladsbädd med kuvertbröd. Men vad till varmrätt? Djurätarna ska nog ha kyclingfilé med potatisgratäng, kanske är smidigt att vegetarianerna också bjuds på potatisgratäng. Vi ska hålla till på ett kårhus där personalen inte är kockutbildad. Är det någon som har förslag? Maila mig gärna. tack på förhand.
anna <a_landin@hotmail.com>
Sverige - Friday, May 16, 2003 at 08:32:49
Du som söker efter Nigari. Det finns hos grossistföretaget Biofood. Ska man göra tofu kan man byta ut Nigari mot citronsaft eller äppelcidervinäger. till 3 dl sojabönor behövs 2.5-3 msk citronsaft eller 2-2.5 msk äppelcidervinäger, får man tag i Nigari tar man 1.5-2 tsk, OBS! tsk av det. Lycka till! Solsken från Ewa
Ewa Sangwall
Sverige - Monday, May 12, 2003 at 10:32:04
Tummen upp för allt vegetariskt!
Jennifer <jenniamanda@hotmail.com>
Göteborg, Västra götaland Sverige - Wednesday, May 07, 2003 at 10:17:15
Hälsomässa för kropp och själ. "Sköt om dig på ett sätt som gör dig glad" Lördagen den 17/5 mellan kl. 11-16 ordnar Hälsofrämjandet-Uppsala sin stora årliga Hälsomässa på Grand, Trädgårdsgatan 5 Uppsala. Massor av utställare. Fri entré Välkommen! Ps! Några få bords fortfarande lediga för uthyrning. Hälsofrämjandet-Uppsala 018-323565
Hälsofrämjandet Uppsala <anders.kemi@uppsala.se>
Uppsala, Sverige - Monday, May 05, 2003 at 14:37:17
Hälsomässa för kropp och själ "Sköt om dig på ett sätt så att du mår bra" Lördagen den 17/5 mellan kl.11-16 ordnar Hälsofrämjandet-Uppsala återigen sin årliga stor Hälsomässa. Massor av utställare. Fri entré. Välkommen!!! Ps! några få bord fortfarande lediga för uthyrning. Ring 018-323565 Hälsofrämjandet-Uppsala
Hälsofrämjandet-Uppsala <anders.kemi@uppsala.se>
Uppsala, Sverige - Monday, May 05, 2003 at 14:03:50
Jag är glad att jag har upptäckt denna förening. Det är min innersta övertygelse att vi är utvecklade för att leva vegetariskt. Balansen sinne - kropp blir som mest fulländad när vi kombinerar andning, avslappning och fysiska aktiviteter med denna sunda livsstil. Likätandet har utvecklats av att människor i vissa områden i världen saknat tillgång på fullvärdig vegetarisk kost. I dagens högteknologiska samhälle finns det tillgång på alla ingredienser. Personligen rekommenderar jag kombinationer av indisk, asiatisk och sydamerikansk vegetarisk matkultur. Jag har haft den stora ä varit lite kärvt för företaget men jag vill fortsätta med mitt företag eftersom jag tror på iden. Saken är väl den att det måste läggas mer på reklam men att det inte finns så mycket kapital till detta. Det jag undrar är om någon kanske har några kontakter där det behövs vegetarisk mat. Jag är ju själv vegetarian och vet att maten behövs som ett alternativ till den andra maten.
Tack för ordet! Henrik Johansson

Vegorama AB <info@vegorama.com>
Karlstad, Värmland Sverige - Monday, April 28, 2003 at 15:06:29
hejsan, har nån av er en ide var man kan köpa NIGARI? ingen av de butikerna som finns här uppe känner ens saken ... usch! nån webbshop vore kanske bra. att spola havssalt med vatten funkar inte och att göra tofu med ättika passar inte alltid pga smaken, tyvärr. hjälp! martin
maki <info@brunflo.info>
östersund, jämtland Sverige - Tuesday, April 22, 2003 at 08:54:45
stemmer d att 2/3 av jordens befolkning e nån sorts vegetarian eller har ja föstått fel?
crista
nyland finland - Monday, April 21, 2003 at 16:01:04
kosttillskott blir förbjudna nästa steg blir örter och homeopatimedeln här nedan ni kan läsa vilka dunkla krafter ligger bakom www.geocities.com/jyrilina/svenska/doldahistoria.html http://politiken.tk http://hem.passagen.se/globalworld/ www.propagandamatrix.com www.davidicke.com www.savethemales.ca www.infowars.com www.prisonplanet.com www.gulufuture.com www.nomorefakenews.com david ickes böcker finns även här www.adlibris.se
puppa
Sverige - Saturday, April 19, 2003 at 14:25:36
Trevlig hemsida.
bb
Sverige - Tuesday, April 15, 2003 at 01:39:52
Varning för biodynamiskt odlade grönsaker! För att få kalla något biodynamiskt måste särskilda preparat gjorda av kotarmar och urinblåsor användas!!! SJUKT!
Mimmi
Sverige - Thursday, April 10, 2003 at 20:38:56
Välkomna till Hälsospåret, hälsopedagogernas mässa 17/5 kl 10-16. Örebro Folkhögskola, Karlsg.30 Örebro
Hp
Örebro, Sverige - Thursday, April 10, 2003 at 16:46:12
Köp kravmärkta ägg! De är dyrare men mycket godare. Ifall man jämför ett kläck vanligt ägg och ett kläckt kravägg kan man se en stor skillnad i gulans färg. Det är värt de extra pengarna för goda och ekologiska ägg.
Anna
Sverige - Wednesday, April 09, 2003 at 09:52:15
Kolla på www.vegan.nu för bra fakta om varför man bör vara vegan / vegetarian. www.djurensratt.org har oxå bra fakta. Lycka till!
Åsa
Sverige - Tuesday, April 08, 2003 at 17:36:24
Ni har en hemsida utan fakta om åsikter eller bakrund till varför ni inte äter kött... hur ska man få fram det? jag är en stackars gymnasie elev som ska göra ett arbete om vegetarianer / veganer och hittar ingen vettig information. HJÄLP!
skit du i det <cornelia_turbo@hotmail.com>
Sverige - Tuesday, April 08, 2003 at 09:15:52
Tänk på alla hönor nu i påsk; Köp bara ekologiska krav-märkta ägg!! Dom är lite dyrare, men hönorna dom mår faktiskt bra. Till skillnad mot höns i bur eller frigående inomhus, där de inte kan röra sig och hackar ihjäl varandra i ren tristes... Låt även hönorna få en Glad Påsk!!
Stina
Sverige - Monday, April 07, 2003 at 15:04:31
Jag vill bara uppmuntra alla glada vegetarianer ute i landet; ni har gjort ett bra val! Jag är vegetarian sedan födseln och vill passa på att säga att jag mår aldeles utmärkt!! Så alla som tvekar inför att ge små barn vegetarik mat; Det funkar! Men självklart måste man se till att maten är varierad och proteinrik... Läs "Hälsa" nr 4 -03 för mer bra information. Kolla gärna in den här sidan! http://www.djurensratt.org/
Mimmi <mimmi_stickan_h@hotmail.com>
Stockholm, Sverige - Monday, April 07, 2003 at 14:58:05
gullan: kolla på http://www.vegoskolmat.nu/ där finns endel skoj...
erik
gävle, Sverige - Sunday, April 06, 2003 at 11:08:07
Hej, jag kom hit för att jag var på jakt efter goda recept för en vegetarian med kulinariska intresse. Jag gillar gourmetmat, men kan/vill inte äta kött längre. Tyvärr tvingas jag konstatera att recepten här var mer än lovligt tråkiga. Synd....
Birgitta

Bírgitta Bernvall <birgitta.bernvall@swipnet.se>
Sverige - Saturday, April 05, 2003 at 16:49:43
Glad sprallig tjej, med humor och lockigt hår
Sandra Linde`n <sanlin548@edu.linkoping.se>
Linköping, Östergötland Sverige - Thursday, April 03, 2003 at 20:48:10
Jobbar om vegetarianer i skolan, ett arbete som ska redovisas och presenteras inför klassen bestående av 24 köttätare. Nån som har några tips på vad man kan hitta bra material osv. ?? Tack På Förhand!! //Gullan
Gullan <sms_lover@hotmail.com>
Kúngsbacka, Halland Sverige - Thursday, April 03, 2003 at 11:47:55
Jag tycker att vi vetetarianer borde tänka mer på andra saker förutom att vi inte äter animaliska produkter. Vi borde köpa (det som går)ekologisk mat och hudvårds produkter. Änglamark och krav är det vi borde titta efter när vi handlar. Och vi borde handla hudvårds produkter som är helt vegetabiliska, ekologiska och ej djurtestade. Gå in på www.lush.se eller www.eilas.se. Dom har allt man behöver och man kan handla med gott samvete.
nadja jonsson <nadja_1975@hotmail.com>
skövde, v-götaland Sverige - Wednesday, April 02, 2003 at 15:48:16
Onsdagen 2/4 kl. 19.00 - Näringslära Björn Pettersson, som skrivit boken Vegansk näringslära på vetenskaplig grund, berättar om bl. a. Veganpyramiden och hur du skall sätta samman din vegetariska/veganska kost för att den skall ge dig det du behöver. Lämpar sig för alla som vill veta mer om vegetarisk kost, nybörjare som van vegetarian/vegan. Plats: IOGT-NTO, Bantorget 5, Lund. Entré medlemmar 30 kr, övriga 60 kr. Mer information, ring Yngve, tel. 046 - 15 80 38, e-post y.p@swipnet.se
Yngve Petersson <y.p@swipnet.se>
Lund, Sverige - Thursday, March 27, 2003 at 07:35:30
Du som letar efter kosmetika som inte är djurtestad, gå in på www.djurensratt.org där kan du få tips på företag som också kan skicka på postorder.
Ewa Sangwall
Sverige - Wednesday, March 26, 2003 at 11:16:22
Finns det någon som kan ge tips på var man kan köpa hudvårds/kosmetika produkter på postorder(ej djurtestat). Bor i mindre stad där det inte finns mycket att välja på. Tacksam för svar. E-mail:nadja_1975@hotmail.com
nadja <nadja_1975@hotmail.com>
skövde, västra götaland Sverige - Sunday, March 23, 2003 at 15:24:07
Att vara vegeterian är ju en åsikt du har, och något som föräldrar helt enkelt får acceptera. Så länge du själv ser till att du får i dig alla näringsämnen du behöver och om så krävs-lagar din egen mat, ser jag ingen mening för dom att sätta sig på tvären.
emma
kiruna, Sverige - Friday, March 21, 2003 at 13:28:08
chips
Päran
Sverige - Thursday, March 20, 2003 at 11:14:07
Tjenare! Jag ät en tjej på 13 snart 14 år som har vart vegetarian sen jag var 11 år.......Varken mamma, pappa eller nåra utav mina syskon är vegetarianer, så det är bara jag i familjen... Ja är tacksam för eran sida med bra å enkla recept som till och med jag som inte är så bra på å laga mat, kan laga..... .....Tack........
Marie
Sverige - Tuesday, March 18, 2003 at 12:24:08
hej! jag är vegetarian för en vecka, kanske längre, beror på hur det funkar.. fin sida! jag vill gärna ha tips på enkla recept, bra skäl till att vara vegetarian och länkar till andra sidor. maila gärna!! kram/Malin
Malin <yatzy4ever@hotmail.com>
Visby, Gotland Sverige - Monday, March 17, 2003 at 14:57:45
Hej, har i många år varit emot veganer, har inte riktigt fattat vad ni tycker, i övrigt är sidan bra, håller på med ett skolarbete om eran slutna klan Puss och kram! Farbror Fallos
Farbror Fallos <farbror_fallos@hotmail.com>
Östersund, Jämtland Sverige - Monday, March 17, 2003 at 13:10:00
Har kollat igenom den här sidan, och måste säga att jag hittade jättemånga bra tips, recept, fakta mm. Tack för en jättebra sida!!
Jeannis
Sverige - Monday, March 17, 2003 at 09:11:28
Thelma. Bara av att inte äta kött går man inte ner i vikt. Det handlar ju om vad du ÄTER, inte om vad du _inte_ äter. Kött behöver inte alls betyda att maten är fet, kyckling t ex är väldigt magert. Rent fläsk- och nöt-kött likaså. Det är en vanlig myt att vegeterianer automatiskt blir smala, som om man bara åt grönsaker. Men man får ju fett från t ex matfett, avocado, nötter, eventuella mejeriprodukter eller alternativen som är gjorda på havre eller soja osv osv. Vill du gå ner i vikt ät en vegetarisk livvstil i o f s en bra början eftersom man mer automatiskt har mycket grönt i kosten, men det krävs mer än så.
Jennie
Sverige - Saturday, March 15, 2003 at 11:30:54
Svar till Hanna. Jag brukar byta ut köttfärs mot linser i alla gamla vanliga recept och det blir jättebra. blanda kokta linser med hackad lök, grovrivna morötter, hackad paprika, kokt ris eller vad som helst och fyll piroger, grönsaker (aubergin el zucchini t ex) och annat med. Glöm inte krydda ordentligt och gott, Thai red curry är en bra kryddblandning! lycka till!
Malin
Lund, Sverige - Thursday, March 13, 2003 at 14:56:07
Äter inte kött/fågel pga att jag vill gå ner i vikt.. tappar man mkt vikt om man skiter i kött??
Thelma
STOCKHOLM, Sverige - Thursday, March 13, 2003 at 11:33:35
bra bra =)
Moa
Sverige - Saturday, March 08, 2003 at 11:25:42
Välkommen på Afrikansk danskurs!! Till trummornas suggestiva rytmer lär vi oss dansa på västafrikanskt vis under ledning av Heidi Batshon. Dansen är medryckande och glädjefull!
Vi dansar i finska kyrkan på Slottsbacken 2C (Mittemot Kungliga Slottet, T-Gamla Stan) på Onsdagkvällar klockan 18.30-20.00 7ggr from 19/3 2003.
Du betalar endast 600kr för hela kursen!
Anmälan senast 12/3 på telnr 08-20 86 15 eller lastenvintti@spray.se

Lastenvintti <lastenvintti@spray.se>
Stockholm, Sverige - Saturday, March 01, 2003 at 20:34:43
Tja!! Jga tycker kött är idiotiskt!! Vadåå! Djur måsste juu ocksåå fåå levaa!! Vissa säjer: - Vi är till för att äta kött! Vi är inte skapta för nått annat!
DET är helt helt fel!! Å vissa säjer: - "Vadåå djur ää ju ba djur, vi behöv int dom!!
MEN JAG TYCKER!!! TÄNK PÅÅÅ DJUREN!! VI ÄR JUU OCKSÅÅ DJUR!!

Moa
Sverige - Thursday, February 27, 2003 at 17:16:50
hej hej!! jag har tänkt bli vegetarian dåå jag går i 7:an tycker nii att de är bra?
Moa <lillsnudden234@spray.se>
Sverige - Thursday, February 27, 2003 at 17:11:50
Varför äta kött? Beröva djur deras frihet..?
Kjamiz, creamy90 på lunar

Linnea <dark_lady74@hotmail.com>
Göteborg, V. Götaland Sverige - Thursday, February 27, 2003 at 13:12:48
Vi håller på om vegetarism i skolan och vill gärna få reda på vad man kan använda för argument emot köttätare. skriv gärna tillbaka. hälsningar 9h // stefan s. vi vill också ha reda på bra saker med att va vegetarian.
Stefan Sköldmo <Stefan.skoldmo@telia.com>
Eskilstuna, Södermanland Sverige - Thursday, February 27, 2003 at 09:12:03
Jag gillar inte kött nej nej nej
Jajje jörgen
Mora, Dalarna Sverige - Wednesday, February 26, 2003 at 19:47:55
Varför kan jag inte får bli vegetarian av my förälrar. kan inte dom oxå fatta att det är fel att äta kött. Tvingar i mig en massa äckligt bajs kött som jag spyr av att käka. Men men, kan väl inte göra så mycket än. MEn dom ska få se. Får väl vänja dom vid småtag.
Spalar d någon roll?
Fridlevstad, Bekinge Sverige - Wednesday, February 26, 2003 at 18:49:14
Jag tycker att det var en bra sida och det gick att hitta mycket bra faka. Tycker att det är fel att äta djur, men det är bara min åsikt. =)
Emelie Gustavsson
Karlskona, blekinge Sverige - Tuesday, February 25, 2003 at 08:39:58
Hej!
Jag har någonstans hört att linser ska vara gott som fyllning i piroger och pajer. Hittar dock inte något recept i mina kokböcker eller på nätet. Vet inte riktigt hur jag ska krydda linserna (blanda med annat?) för att det ska bli en god fyllning. Är det någon som har ett sådant recept så vore jag tacksam om ni la upp det på sidan eller skickade det till mig. Tack på förhand!

Hanna <haaahg02@student.umu.se>
Umeå, Västerbotten Sverige - Friday, February 21, 2003 at 21:45:41
Hej Sofia. Demivegetarianer kallas ibland de som inte äter kött och fågel, men som äter sådant från havet, dvs fisk och skaldjur.
Jennie, lakto-ovo
Sverige - Wednesday, February 19, 2003 at 20:57:00
Hej! Fin sida! Jag undrar vad demivegetarian är? Vad äter man inte då?
Sofie
Sverige - Tuesday, February 18, 2003 at 19:18:16
utsökta recept på denna sida.. kram från köket milda!!
TT
Sverige - Tuesday, February 18, 2003 at 18:11:42
Hjälp mig gärna med mitt projektarbete om vegetarism och hälsa genom att fylla i den här enkäten! http://medlem.spray.se/niehls/inquiry.php Tack på förhand!

jeanette <jeanette.sweden@telia.com>
gävle, gästrikland Sverige - Monday, February 17, 2003 at 23:08:30
Verkligen en underbar sida. Tack. Vänligen Daniel
Daniel Jinnefält <sindrin@yahoo.se>
Lund, Skåne Sverige - Monday, February 17, 2003 at 18:24:34
kram för att sidan finns kvar!!
nadja
sthlm, Sverige - Sunday, February 09, 2003 at 15:02:53
Nu är Gästboken igång igen!
Yngve Petersson <y.p@swipnet.se>
Lund, Sverige - Thursday, February 06, 2003 at 00:35:51
Scripten och Gästboken är skapade av Matt Wright och kan hittas på Mattås Script Archive