SOCKERCHOCK!

Film av James Olivier - högst alarmerande info!
Diabetes sprider sig som en löpeld!

________________________________________________________

Matlagningskurser
Det har kommit önskemål om att ordna vegetariska matlagningskurser från olika håll i landet. Om du är intresserad hör av dig så jobbar vi på att ordna en kurs i närheten av dig. Just nu finns intresse i Blekinge, Skåne, Göteborg och Sundsvall.
Välkommen till en kreativ vegetarisk/vegansk matlagningskurs för dig som vill lära dig att laga enkel, god och klimatsmart mat
Vi lagar en vegetarisk/vegansk enkel måltid tillsammans och använder oss i möjligaste mån av ekologiska råvaror. Vi träffas under tre veckor sammanlagt nio timmar. Kostnad 500 kr + råvaror.

Välkommen med din anmälan till Lindalinda@stegforsteg.net eller 0704-71 27 80
__________________________________________
___________________________________________________

 
 
 
   Senaste Hälsa 
***************************************************

B12 mot Alzheimer

***********************************************************************************************
Här finns recept

 

Köttkonsumtion på


samhällsagendan

Sommarens miljönyhet kom i slutet av juli då de stora tidningarna Svenska Dagbladet och Dagens Nyheter samtidigt bestämde sig för att ta upp en rapport från FN:s livsmedelsorgan FAO vilken tog en närmare titt på köttproduktionens miljökonsekvenser. Rapporten, Livestocks long shadow, kom i slutet av förra året; kanhända det var på grund av nyhetstorka den kom upp under sommaren.

Läs mer!


BISFENOL

Detta kan du göra själv för att undvika direkt exponering av kemikalier:
Använd bara kosmetika och hudkrämer utan ftalater och hormonet paraben
Inga plastleksaker med ftalater till barnen
Använd nappflaskor i glas (för att undvika Bisfenol A, ett ämne i plast)
Se upp med det antibateriella ämnet triclosan i tandkräm, deodoranter och sportkläder
Undvik varor med ytaktiva fluorerade ämnen, dvs. smuts- och vattenavvisande ämnen
Undvik varor som innehåller bromerade och klorerade flamskyddsmedel, när det finns nedbrytbara alternativ
Ställ krav på leverantörernas information
Köp miljömärkta datorer
Vädra ofta när du köpt ny dator, tv och andra elektroniska artiklar
 
För att undvika bekämpningsmedel:
Handla ekologisk och miljömärkt mat, grönsaker, kött, fisk, ost osv.
Drick ekologisk mjölk, fil, öl och ekologiskt odlat vin
Använd kläder av ekologisk bomull, om inte: tvätta innan du använder dem
Sov i sängkläder av ekologisk bomull
Följ Livsmedelsverkets rekommendationer om du är fertil kvinna
 
Andra saker du kan göra:
Sopsortera ditt avfall
Handla gärna begagnat
Ställ krav på din arbetsplats miljöcertifiering
Och du röker väl inte?


 Skrivelse Till Sveriges Regering

Angående Gentekniken

Hälsorörelsen, Riksförbundet Hälsofrämjandet RHF och Svenska Vegetariska Föreningen SVF, har sedan 70 talet varnat för användningen av gentekniken.

Stora intressen inom kemi- och läkemedelsindustrin t.ex. Monsantos har drivit på för att utnyttja gentekniken inom jord- och trädgårdsodlingen. Dessa företag gör odlaren beroende av deras bekämpningsmedel.

Vi har varnat för att den ekologiska odlingen kommer att spolieras och omöjliggöras på sikt om gentekniken utbreder sig inom jord- och skogsbruk och inom trädgårdsodlingen. Senare kommer den att påverka vår natur och den biologiska mångfalden negativt.

Läs mer!


R A P P O R T - Seminarium om industriella transfetter i livsmedel

Steen Stender, professor och överläkare, Gentofte Amtssykehus talade om Vad är transfett och hur har Danmark gjort. Härdade fetter är konstaterat skadliga för människors hälsa men praktiska att använda i livsmedelsindustrin.
Härdat fett är flytande fett som gjorts fast genom kemiska behandling med bland annat nickelspån, vätgas, värme och tryck i reaktorer. De flesta vegetabiliska fetter är flytande och när de härdas får livsmedelsindustrin ett billigt fast fett som är lättare att använda än det som är flytande.
Tyvärr ändrar härdningen fettets egenskaper på flera sätt. Från att ha varit nyttigt för människorna i sin flytande grundform blir det nu direkt skadligt. Vid härdningen bildas transfettsyror eller transfetter som de kallas. Den som äter mycket så kallade transfetter riskerar att drabbas av hjärtsjukdom, insulinresistens och försämrat immunförsvar. Transfetterna kan också orsaka fosterskador.

Läs mer!
RESULTAT
"Bästa Gröna
Skollunch 2006"Tina Abzakh, kock Brunnsängsskolan, Södertälje vann "Bästa Gröna skollunch 2006".

Tina Abzakhs goda och färgglada rätt med bulgur, kidneybönor och morotscurry föll juryns ledamöter väl i smaken. "Det var oväntat , men jag tror att jag vann för att maten är barnvänlig "säger Tina som var både glad och överraskad över utmärkelsen.

Juryns motivering:
"Den vinnande varmrätten kommer att locka eleverna till rejäla portioner. Bulgur, kidneybönor, morotscurry och kanelstekta rotselleristavar med smak av honung blev en rätt som uppfyllde den mångkulturella måltidens krav på god och färgglad mat. "Därtill ett härligt och gott buffébröd"

Läs mer!

Läs "Vinnande recept"!


PRESSMEDDELANDE
26 oktober 2006


Nya biodynamiska, 100-procentiga juicer pressade direkt efter skörd

Saltå Kvarn lanserar en ny serie av sex olika biodynamiska frukt- och grönsaksjuicer. Juicerna består enbart av biodynamiskt odlade frukter eller grönsaker som pressats direkt efter skörd, helt utan tillsatser av vatten, socker, smakämnen etc.

Det är de första biodynamiska juicerna som blir brett tillgängliga för svenska konsumenter i livsmedelshandeln, caféer och hälsokosthandeln. De sex nya juicerna är Äppel & Mango, Apelsin, Ananas, Fruktkick (med nio frukter och morot), Grönsaksjuice (med nio grönsaker och örtsalt) samt Morotsjuice.

Råvarorna som används odlas på ett naturligt sätt, bland annat genom att gödsla försiktigt så att plantorna inte drivs så hårt. Det ger något mindre skördar jämfört med konventionell odling, men istället blir det mer smak och näring i frukterna och grönsakerna. Därför är juicerna fylliga, goda och näringsrika utan att man behöver tillsätta något annat än det som finns naturligt i råvaran. Det har också stor betydelse för både smaken och vitaminhalten i de nya juicerna att frukterna och grönsakerna pressas direkt efter skörden, utan att lagras. Även pastöriseringen av de nya juicerna sker på ett skonsamt sätt, med kort upphettning och snabb nerkylning, vilket bevarar smak och näringsämnen.

 • Frukt är det allra bästa som växtriket producerar. Om man odlar och förädlar denna gudaspis på ett naturligt sätt blir förstås alla tillsatser av smak och näring helt onödiga, säger Lena Ekman, kvalitetsansvarig på Saltå Kvarn.

  Näringsmässigt innehåller juicerna mycket vitaminer av olika slag. Fruktjuicerna har en naturlig sötma som ger energitillskott och de är rika på antioxidanter. Alla juicerna är bra törstsläckare. Morotsjuicen och Grönsaksjuicen är så pass fylliga och näringsrika att de kan ersätta ett mellanmål. Juicerna finns i små 2-deciliters flaskor och i större flaskor på 7,5- deciliter. Alla juicerna är Kravmärkta.

  Mer om de nya biodynamiska juicerna
 • Äppel- och mangojuicen pressas från äldre aromatiska äppelsorter och en aromrik mangosort som heter Alfonso.
 • Apelsinjuicen pressas från solmogna apelsiner och innehåller mycket C-vitaminer.
 • Ananasjuicen har en mjuk smak av kokos, vilket ananas har när den får mogna ordentligt.
 • Fruktkicken består av pressad juice från nio frukter (apelsin, äpple, päron, druva, mango, banan, acerolakörsbär, passionsfrukt, guava) och morot. Rik på vitaminer.
 • Grönsaksjuicen görs av nio olika grönsaker (tomater, morötter, selleri, rödbetor, gurka, vitkål, paprika, lök, bönor) samt ett stänk örtsalt.
 • Morotsjuicen pressas ur en särskilt söt och aromatisk morotssort som heter Rodelika och är rik på A-vitaminer.

  FÖR MER INFORMATION:
  Lena Ekman, Saltå Kvarn, tel: 073-443 41 99,
  e-post: lena.ekman@saltakvarn.se


 • Sök inom:  SVF finns också
  Facebook  Rabatter

  Rabatter för medlemmar i Vegetariska föreningen  och Hälsofrämjandet  Utbytesstudenter

  Hälsoresa till Polen


  Vegetariskt i Storbritannien

  Ska du resa till England, Wales eller Scottland? Nu finns en ny uppdaterad ”Vegetarian Visitor – Where to stay and eat in Britain 2011”.

  Här hittar du över 80 vandrarhem och hotell, över 300 caféer, restauranger och pubar som passar särskilt bra för veganer och vegetarianer.


  Vegetariskt

   Café i

   Jönköping  Hitta nya vänner!


  Du som är intresserad av att läsa ”Tankestoff” av Theresia Ek är välkommen att beställa den hos SVF
  Gå in fliken på Bok-shop
  och sedan Beställ direkt
  Tankestoff har beställningsnummer 114 och kostar 45 kr för medlemmar och 55 kr för övriga. Porto tillkommer.

  Köttätandet skadar miljön och är förödande för klimatet
  Att äta ett kilo nötkött är lika skadligt för miljön som att köra bil i tre timmar och lämna alla lampor i hemmet på under tiden. Det visar en ny studie. Samtidigt ökar svenskarnas köttätande kraftigt. På grund av klimathotet ska nu Livsmedelsverket förändra kostråden, men man glömmer hälsoskälen.
  Är du medlem i SVF får du 4 nummer av tidskriften Hälsa samt förmånliga rabatter på bl.a olika hälsokost- butiker, restauranger och hälsohem runt om i Sverige.

   

  Vilka fetter bör vi undvika?
  Det är ganska svårt för oss vanliga konsumenter att förstå och veta vilka fetter vi bör använda och varför. Kanske är det lättare att vända på ”steken” och fråga sig vilka vi bör undvika.
  Läs mer! • Grönkål
  – kungen bland kålsorter
  Grönkålen med sina långa krusiga mörkgröna blad i vacker bukettform förknippas av många som en dekoration på jul- och nyårsborden. Kanske äter vi också långkål och grönkålssoppa under helgerna.
  Grönkålen är väl värd att ingå mer i våra måltider för sin stora användbarhet
  .
  Läs mer!

  Brev til statsministern angående Motarbetandet av alternativ/ komplementärmedicinen i Sverige
  Läs brevet

  Konsumentnytt från SKIS
  (Sveriges Konsumenter i Samverkan)
  Läs senaste numret !


 • Må bra-veckor på

  Masesgården

  Superbra erbjudande för Vegetariska föreningens medlemmar!

  Läs mer!
  Medlemsförmån
  Medlemsförmån Hälsa nr 5 2007
  Nytt nummer ute nu!


  Meny Hälsa

  5 0 0  R E C E P T
  Gröna Matboken

  Länk till hemsida om Levande föda

  Levande Föda är helvegetarisk, oupphettad och effektiv kost med snabbläkande effekt på kroppen. Den är helt utan mejeriprodukter. Födan baseras på grönsaker, nötter, säd, bär, skott och frön. Levande Föda stärker ditt immunförsvar  Copyright © SVF.
  All rights reserved.
  Svenska Vegetariska Föreningen (SVF)
  Fjällgatan 23 B, bv, 116 28 Stockholm
  www.vegetarian.se, svf@vegetarian.se
  Tel: 08-702 11 16

  Antal besökare sedan 2004-01-13


  Mail till Webbmaster
  Henrik Sundström

  This free script provided by JavaScript Kit