Julrecept - Julrecept - Julrecept

JultomteSlade.gif (49580 bytes)


1) Julglögg Recept från Vegetar Nr. 4/2000
2) Fruktbord Recept från Vegetar Nr. 4/2000
3) Julsallad med senapsmarinad Recept från Vegetar Nr. 4/2000
4) Rödbets- & surkålssallad Recept från Vegetar Nr. 4/2000
5) Bovetesylta Recept från Vegetar Nr. 4/2000
6) Julpaté med tillbehör Recept från Vegetar Nr. 4/2000
7) Rödkål Recept från Vegetar Nr. 4/2000
8) Dopp i grytan Recept från Vegetar Nr. 4/2000
9) Stuvad grönkål Recept från Vegetar Nr. 4/2000
10) Rårisgröt Recept från Vegetar Nr. 4/2000
11) Julhjärta med aprikoser Recept från Vegetar Nr. 4/2000
12) Finsk kålrotslåda Recept från Vegetar Nr. 4/2000
13) Vegetarisk färs recept av Annita Ling

Följande recept är hämtade från "Grön Festmat" av Anna-Lisa Stenudd
Boken innehåller ännu fler spännande och goda recept. Du kan köpa den till bra pris (genom svf!!)
14) Julsallad  

 

Fler Jul & Nyårsrecept...JultomteLiten.gif (1152 bytes)

15) Rödbetssallad
16) Bovetesylta (stor sats)
17) Linspastej
18) Plommonspäckad julfärs
19) Rödkål
20) Klyftpotatis
21) Lutlök med tillbehör
22) Vit sås
23) Rårisgröt
24) Fruktgodiskaka från kylen
25) Nygammalt recept på mandelnougat
26) Cashewdadlar
27) C-C-kyssar
28) Valnötskonfekt
29) Tandläkarens favoritgodis
30) Kokosbollar
31) Jättegod lönnsirapssknäck
32) Äppelklubbor

Följande recepten av Ola Johansson är saxade ur ett tidningreportage
33) Tofupanna
34) Inlagd auberginesill
35) Kikärtspastej
36) Amarantkaviar
37) Ostronskivlingslåda
38) Falafel - friterade kikärtsbullar
39) Kanelte

Tillbaka upp...


JulHund.gif (13272 bytes)

God Jul
önskar alla vi på SVF!


Julrecept Låt dig frestas av ett grönt JULBORD - I år kan önskejulen bli både vit och grön. Vit ute och grön inne. Med den samlas vi kring matbordet och njuter av god mat och lediga dagar. Här ger VEGETAR tips på ett gott grönt julbord.
En julglögg som värmer, äpplen, fikon, nötter och apelsiner är standard på de allra flesta julbord. Men vad sägs om att byta ut den traditionella efterätten Ris à la Malta mot ett julhjärta med aprikoser? Och varför köpa färdig glögg, när man kan göra den själv? För dig som inte hinner att laga allt själv finns goda färdiga djupfrysta och mjölksyrade förslag som man kan fixa till och ge en egen tousch... Samla ihop dina nära och kära och njut av VEGETARs julbord. Välj de rätter som passar dig bäst eller verkar spännande.

God Jul önskar Anna-Lisa Stenudd

Julglögg
10 nejlikor
2 bitar kanel
1 tsk kardemummakärnor
5 dl äppeljuice
7 dl svart vinbärsnektar
  Fruktmix med russin, mandel & nötter
  • Sjud kryddorna i äppeljuice i ca 15 minuter.
  • Tillsätt vinbärsnektar och hetta upp alltsammans.
  • Sila bort kryddorna och servera glöggen varm med fruktmix.
  • Glöggen kan förvaras i kyl och värmas igen.
  • Tillbaka upp...


    Fruktbord
    På fruktbordet finns ekologiska apelsiner, svenska vinteräpplen, t ex Ingrid Marie och Cox Orange, årets fikon och osvavlade Krav-godkända aprikoser, russin, mandel och nötter, Marzipan Bars och chokladkex med nötter till barnen.

    Tillbaka upp...


    Julsallad med senapsmarinad
    5 dl kokta varma black-eye bönor
    3 dl mungbönsgroddar
    1 hackad röd paprika
    1 liter strimlad grönkål
    Marinad
    1 finhackad rödlök
    1 finhackad rödlök
    0,5 dl raps/olivolja
    2 msk äppelcidervinäger
    2 msk vatten
    1 msk receptsenap (mild)
    2 tsk basilika
    1-2 tsk örtsalt
  • Vispa samman marinaden och häll den över de varma bönorna.
  • Låt svalna.
  • Blanda ner övriga ingredienser.
  • Tillbaka upp...


    Rödbets- och surkålsallad
    5 dl kokta kalla rödbetor
    2 syrliga äpplen
    1 brk delikatessurkål (335 g)
    3 kryddgurkor
    0,5 dl rapsolja (krav)
    1 tsk hel kummin
    3-4 msk gurk- & rödbetsspad

  • Skala rödbetor och äpplen.
  • Hacka alla ingredienser i lagom små bitar.
  • Klipp surkålen i kortare strimlor.
  • Blanda i olja och kummin.
  • Smaka av med gurk- och rödbetsspad.
  • Garnera med créme fraiche eller cashewgrädde, gärna smaksatt med lite riven pepparrot.

    Tillbaka upp...


    Bovetesylta
    11 dl vatten
    2 msk veg.buljongpulver
    2 lagerblad
    4 dl helt bovete
    1,5 tsk kryddpeppar
    1 tsk nejlikor
    2 vitlöksklyftor
    1,5 dl korta mungbönsgroddar/gröna ärter
  • Koka upp vatten, buljong och lagerblad.
  • Skölj bovetet och tillsätt det och kryddorna.
  • Pressa över vitlöksklyftorna. Rör om och låt allt koka på svag värme i ca 20 minuter.
  • Fiska upp lagerbladen och blanda ner groddarna.
  • Häll massan i kalla sköljda formar (1 stor 1,5 liter eller 2 mindre).
  • Låt syltan svalna i formarna.
  • Serveras med mjölksyrade rödbetor och kryddgurkor. Syltan kan förvaras i kyl i 3-4 dagar.
  • Tillbaka upp...


    Julpaté med tillbehör
    4 dl gröna linser
    1 stor hackad rödlök
    8 dl vatten
    2 msk veg. buljongpulver
    3 dl röda linser
    6 dl vatten
    1 msk veg. buljongpulver
    2 msk chilisås
    3 dl mixade cashewkärnor/mandel
    2 krm spiskummin
    2 tsk smulad dragon
    2 msk olja
    2 msk couscous
    2 msk receptsenap (mild)
    1-2 msk ströbröd
    Tillbehör:
    Blötlagda stora plommon
    Ekologiskt äppelmos
    Kokt brysselkål.
  • Koka gröna linser och lök mjuka i vatten och buljong i 20-25 min. Sila från överflödig vätska och låt svalna.
  • Koka också de röda linserna i ca 10 minuter i vatten, buljong och chilisås. Låt svalna
  • Blanda röda och gröna linser, mixade cashewkärnor, olja och couscous till en smidig färs. Smaka av med kryddorna.
  • Pensla ett ugnseldfast fat med olja och strö över ströbröd. Forma färsen som en limpa och garnera med några intryckta ränder på tvären överst.
  • Pensla hela färsen med senap och beströ med ströbröd. Griljera i 200 ° ugnsvärme i 20-25 minuter.
  • Pensla patén med olja efter 15 minuter. Patén är färdig när den har fått fin färg på ovansidan.
  • Garnera med stora blötlagda plommon och kokt brysselkål.
  • Servera äppelmos till.
  • Tillbaka upp...


    Rödkål
    1 burk delikatessrödkål
    2 syrliga äpplen
    1 dl svart vinbärsnektar
      Pressad citronsaft efter smak
  • Skala och riv äpplena grovt.
  • Blanda rödkål, äpplen och svart vinbärsnektar.
  • Låt alltsammans sjuda några minuter på svag värme.
  • Smaka av med citronsaft.
  • Tillbaka upp...


    Dopp i grytan
    2 morötter, skalas
    1 bit selleri, skalas
    1-2 palsternackor, skalas
    1 purjolök
    1,5 liter vatter
    1 msk veg. grönsaksbuljong
    3 msk ekologisk tomatketchup
    0,5 dl rapsolja
    Krydda med timjan, mejram, svartpeppar och basilika efter smak.

    Tillbehör
    Djupfryst sojakorv och vegetariska gourmetbullar frästa i smör eller olja (OBS! Båda produkterna innehåller äggvita).

  • Skala morötter, selleri, palsternackor och purjolök och skär allt i bitar.
  • Koka i 1,5 liter vatten i 25-30 minuter. Tillsätt mer vatten om det behövs.
  • Sila bort grönsaksbitarna och häll tillbaka buljongen i grytan.
  • Tillsätt buljongextraktet, ekologisk tomatketchup, rapsolja och krydda med timjan, mejram, svartpeppar och basilika efter smak.
  • Doppa skivat vörtbröd i buljongen.
  • Tillbaka upp...


    Stuvad grönkål
    500 g djupfryst ekologisk grönkål
    3 dl sojamjölk/mjölk
    1 tsk veg.buljongpulver
    0,5 dl raps/olivolja
    2 msk vetemjöl
      örtsalt och svartpeppar efter smak
  • Tina grönkålen försiktigt i mjölk/sojamjölk och buljong i kastrull i ugn eller i glaskärl i mikrougn. Rör upp den tinade grönkålen.
  • Gör en redning av vetemjöl och olja. Blanda redningen i kålen och koka ett par minuter under omrörning.
  • Smaka av med örtsalt och svartpeppar.
  • Tillbaka upp...


    Rårisgröt
    3 dl råris
    6 dl vatten
    1 kanelstång
    ev 1 skållad sötmandel
    5-6 dl mjölk/rismjölk
  • Koka riset först i vatten tillsammans med kanelstången i 25-30 minuter eller tills det mesta av vattnet kokat in.
  • Rör om, tillsätt mjölken och koka upp. Låt koka på svag värme till önskad tjocklek. Rör om ibland. Lägg gärna i en skållad sötmandel.
  • Servera med mjölk eller rismjölk, rårörsocker och malen kanel.
  • Tillbaka upp...


    Julhjärta med aprikoser
    200 g smör eller margarin
    3,5 dl ekologiskt eller biodynamiskt vetemjöl
    1 dl ekologiska eller biodynamiska havregryn
    3 msk aprikosspad
    30 blötlagda mörka Krav-godkända aprikoser
    30 blötlagda ljusa aprikoser
    3 msk honung
      mandelspån
  • Mixa smör, vetemjöl, havregryn och aprikosspad till en smidig deg.
  • Kavla ut degen och klä en pajform med löstagbar botten och helst i hjärtform. Se till att degen går över kanten. Pricka botten och tryck till kanterna med en gaffel.
  • Låt stå svalt i minst 30 minuter.
  • Förgrädda pajen i 200 ° i ca 10 minuter.
  • Sila ifrån all vätska från aprikoserna och låt dem rinna av ordentligt, gärna på hushållspapper. Packa aprikoserna tätt i pajskalet, t ex de mörka på ena ”hjärthalvan” och de ljusa på den andra.
  • Värm honungen försiktigt och ringla den över aprikoserna.
  • Strö till sist över mandelspånen.
  • Grädda pajen i 225 ° i ca 30 minuter eller tills pajen fått fin färg.
  • Servera med tofuglass eller lätt vispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker.
  • Tillbaka upp...


    Finsk kålrotslåda
    1 kålrot
    1 liter vatten
    1 msk buljongextrakt
    6 dl kokosmjölk
    1,5 dl polenta, majsmannagryn
    0,5 dl lönnsirap/honung
    1 tsk havssalt
    1 msk arrowrot
  • Skiva och skala kålroten. Koka dem i vatten och buljong till de är mjuka. Sila av buljongen och spar den till ”doppet”.
  • Mixa kålrotsskivorna fint. Häll mixet i en skål och rör ner mjölk, polenta, lönnsirap, salt och arrowrot.
  • Häll smeten i en smord eldfast form. Drag med en gaffel ett räffelmönster över hela ytan.
  • Grädda i 200 gr värme i 50-60 minuter. Går bra att förbereda och frysa.
  • Tillbaka upp...


    Vegetarisk färs
    2-3 dl Ströbröd
    1 st Veg. Buljongtärning
    2 st Medelstora gula lökar
    1 påse Hasselnötter
    Ca 2 msk Cocosflingor
      Ev. Lite Herbamare/Tamari/Annan favoritkrydda efter smak
    Lägg ströbrödet i blöt. Smält buljongtärningen i en aning vatten.Bryn den finhackade löken. Mal hasselnötterna på en mandelkvarn. Rör ihop alla ingredienserna. Rulla till små bollar och stek i olja.

    Tillbaka upp...


    Följande recept är tagna ur Grön Festmat av Anna-Lisa Stenudd
    (Boken innehåller ännu fler spännande och goda recept. Du kan köpa den till bra pris genom oss!!)
    Julsallad
    1 st Finstrimlad grönkål
    1 st Röd paprika
    1 brk Majskorn
    3 dl Mungbönsgroddar
    3 dl Alfalfagroddar
    Putsa och hacka paprika. Häll i hela majskornsburken (även spadet) Blanda alla ingredienser.

    Tillbaka upp...


    Rödbetssallad
    5 dl Kokta kalla rödbetor
    3 dl Kokta kalla potatisar
    2-3 st Surgurkor
    2 st Syrliga äpplen
    0,5 dl Olja
    2 msk Pressad citronsaft
    3-4 msk Rödbets- och surgurksspad
    Till garnering:
    2 dl Visp-/Cashewgrädde
    2 tsk Riven pepparrot
    Skala rödbetor och potatis. Hacka och skär alla ingredienser i små bitar. Blanda i olja och smaka av med citron, rödbets- och surgurksspad.
    Packa salladen i en sköljd kall form, låt stå svalt. Stjälp upp salladen på ett fat och garnera med den vispade grädden som smaksatts med pepparrot.

    Tillbaka upp...

    Bovetesylta (stor sats)
    4 dl Helt bovete
    11 dl Vatten
    2 msk Buljongextrakt
    2 st Vitlöksklyftor
    2 st Lagerblad
    1-2 tsk Mejram
    1-2 tsk Kryddpeppar/nejlika
    Skölj bovete, finhacka vitlök och fukta lagerblad. Koka upp vatten och buljong. Tillsätt lagerblad, bovete och vitlök. Låt koka på svag värme ca. 20 minuter. Krydda efter smak. Fiska upp lagerbladen. Häll massan i kalla sköljda formar. Ställ dem att svalna.
    Syltan kan förvaras i kyl i flera dagar. Servera gärna mjölksyrade rödbetor till.

    Tillbaka upp...


    Linspastej
    2 dl Röda linser
    4 dl Vatten
    1 st Veg. Buljongtärning
    1 st Stor grovhackad gul lök
    2 dl Skalade sesamfrö
    0.5 dl Vatten
    1 msk Maizena (rågad)
    1-2 tsk Stött koriander
    1-2 tsk Curry
      Ev. 1 tsk örtsalt
    Skölja linserna. Koka upp vatten buljongtärning. Tillsätt linser, lök och koka 8-10 minuter.
    Mixa sesamfrö och koriander noga. Blanda vatten och maizena samt de vara linserna och mixa allt. Smaka av med kryddorna.
    Pastejen kan förvaras 3-4 dagar i kyl och går även bra att frysa. Gott som smörgåspålägg.

    Tillbaka upp...


    Plommonspäckad julfärs
    2 dl Skalad hirs
    6 dl Vatten
    3 tsk Buljongextrakt
    2 st Stora lökar
    5 dl Kokta kikärtor
    3 dl Cashewkärnor
    3 dl Kokta röda linser
    3 msk Pofiber/hirsflingor
    1 krm Spiskummin
    2 tsk Torkad smulad dragon
      Örtsalt
    10-12 st Blötlagda urkärnade plommon
    Panering: Receptsenap, Skorpsmulor, Olja
    Garnering:Grönkål, Cocktail tomater, Blötlagda plommon med kärnor, Lättkokta äppelhalvor med rönnbärsgelé
    Skala och finhacka löken. Skölj hirsen. Koka upp vatten och buljong. Tillsätt hirs och lök. Koka på svag värme 20-25 minuter. Låt svalna och svälla. Tag upp plommon från vattnet och låt dem rinna av ordentligt.
    Mixa de kalla, torra kikärtorna tillsammans med cashewkärnorna. Häll mixet i en vid bunke. Tillsätt de kalla röda linserna, hirsen, pofiber och kryddor. Blanda allt noga och smaka av med örtsalt. Färsen ska ha en mild nötsmak och vara ganska fast så att den håller ihop och går att forma.
    Lägg ugnsfolie eller bakplåtspapper på en plåt. Pensla med olja och strö på skorpsmulor där färsen ska ligga. Ta ungefär hälften av färsen, lägg på plåten och forma som en halv platt limpa. Fördela plommonen över ytan och tryck ner dem lite.
    Täck med resten av färsen och forma den slät och fin. Pensla med senap och strö över skorpsmulor. Griljera i 220 grader ca. 25 minuter. Låt den svalna. För över färsen på serveringsfat och servera med grönkål. tomater, plommon och äppelhalvor.
    Färsen serveras förslagsvis med en varm svamp- eller grönkålsstuvning. Skivad kall färs smakar oxå gott som smörgåspålägg.

    Tillbaka upp...


    Rödkål
    7-8 hg Rödkål
    2 msk Olja
    3 st Syrliga äpplen
    2 msk Pressad citronsaft
    5 dl Osockrad svart vinbärsjuice
    4-5 st Hela nejlikor
    1 msk Lönnsirap
    Skär rökålen i bitar eller strimlor och låt puttra i ca. 15 min. Grovriv äpplena och blanda ner dem. Tillsätt kryddor och vinbärsjuice och låt puttra i 25 minuter. Smaka av med citron och lönnsirap

    Tillbaka upp...


    Klyftpotatis
    8 st Medelstora potatisar

    Jultomte3.gif (5242 bytes)

    1 msk Oliv-/rapsolja
    2 tsk Hel kummin/sesamfrö
    1 tsk Örtsalt
    Skala och skär potatisen i jämna klyftor. Pensla med olja, strö över kummin och salt. Baka i 225 grader ca. 20 min.

    Tillbaka upp...


    Lutlök med tillbehör
    3 st Långa purjolök
    1 pkt Djupfrysta gröna ärtor (petits pois)
      Buljong
    Ansa och öppna purjon på en sida. Skölj noga. Skär i 12-15 cm långa bitar. Koka dem knappt mjuka i svag buljong. Serveras varma tillsammans med  vit sås och gröna ärtor.

    Tillbaka upp...


    Vit sås
    2 msk Smör/margarin
    4 msk Vetemjöl
    2.5 dl Purjolöksspad
    2.5-3 dl Ekomjölk/sesammjölk
      Salt, svartpeppar
    Smält matfett i en tjockbottnad kastrull. Rör ner mjöl och tillsätt först buljong sedan mjölk/sesammjölk under omrörning. Låt allt puttra ihop några minuter. Var och en kryddar själv på tallriken efter smak med salt och svartpeppar.

    Tillbaka upp...


    Rårisgröt
    3 dl Råris
    6 dl Vatten
    6-7 dl Ekomjölk/sesammjölk
    1 bit Kanel
    Skölj riset. Koka det först i vatten tillsammans med kanelstången, 25-30 min eller tills det mesta av vattnet kokat in. Tillsätt mjölk, koka upp, rör om och låt koka på svag värme till lagom tjocklek. Rör om ibland.
    Lägg gärna i en skållad sötmandel. Servera med gammaldagsmjölk (anm. eller sojamjölk) rårörsocker och malen kanel.

    Tillbaka upp...


    Fruktgodiskaka från kylen
    2 dl Torkade aprikoser
    2 dl Torkade fikon
    2 dl Torkad papaya
    2 dl Kärnfria russin
    1.5 dl Cashewkärnor
    1.5 dl Solroskärnor
    1.5 dl Kokosflingor
    1 dl Sesamfrö
    1 dl Strödadlar
    0.5 dl Lönnsirap
    1 dl Fruktjuice
    2 msk Pressad citronsaft
    Skölj och blötlägg aprikoser, fikon och papaya några timmar. Häll bort allt vatten och finhacka eller mal frukten. Blanda. Hacka cashewkärnorna och tillsätt dem. Tillsätt övriga ingredienser och blanda.
    Smörj en lämplig form och strö ev. över kokosflingor i ett mönster. Pressa ner massan i formen och platta till ordentligt. Ställ formen i kylskåp 1-2 dygn. Serveras i skivor. Kakan passar bra både som godis och till desert, gärna då med lite vispgrädde (anm. lite tofuglass)
    Godismassan kan också fyllas i vanliga musselformar. Halvera recepet. Fruktkakan är mycket hållbar i kyl men den går också bra att frysa

    Tillbaka upp...


    Nygammalt recept på mandelnougat
    1.5 dl Sötmandel
    3 dl Rårörsocker
    1 dl Lönnsirap
    2 msk Vetemjöl
    1 krm Havssalt
    2 krm Bakpulver
    Hacka den oskållade mandeln. Smält socker, vetemjöl, salt och lönnsirap i torr stekpanna under omrörning. När allt smält ihop och är ljusbrunt, tillsätt mandel och bakpulver. Blanda noggrant.
    Bred ut massan på oljad plåt och låt den svalna något. Skär nougaten i rutor med vass kniv. Bryt den i bitar när den är helt kall och hård. Förvara i kyl.

    Tillbaka upp...


    Cashewdadlar
    20-30 st Hela urkärnade dadlar
    20-30 st Hela cashewkärnor
    Rosta cashewkärnorna i 100 grader 5-6 minuter. Snitta dadlarna och pressa ner en cashewkärna i skåran.

    Tillbaka upp...


    C-C-kyssar
    2 msk Smör/margarin
    2 dl Cashewkärnor
    2 msk Carobpulver/kakao
    2 msk Rårörsocker
    1 msk Lönnsirap
    6-7 droppar Pepparmyntsolja
    Hacka cashewkärnorna. Smält smör och blanda samman alla ingredienserna. Lägg klickar på smörpapper och låt dem stelna. Förvaras i kylskåp.

    Tillbaka upp...


    Valnötskonfekt
    40 st Valnötshalvor
    1.5 dl Malda valnötskärnor
    0.5 dl Rumsvarm honung
    Blanda honung och de malda nötterna till en jämn massa. Forma 20 lika stora bitar. Lägg en bit mellan två valnötshalvor och tryck ihop halvorna. Förvaras savalt. Denna konfekt blir ännu mer dekorativ om man doppar den i carob- eller choklad chokladglasyr.

    Tillbaka upp...


    Tandläkarens favoritgodis
      Små minimorötter/snyggt formade bitar av större mjälla morötter
    0.5 dl Rårörsocker
    0.5 dl Honung
    1 dl Sesamfrö/kokosflingor
    Skala morötterna och forma dem gärna som småmorötter. Smält morötterna i honungsblandning och sedan i sesamfrö eller kokosflingor. Stick en tandpetare i varje.

    Tillbaka upp...


    Kokosbollar
    75 gr Smör/margarin
    1 dl Rårörssocker
    1 msk Äkta vaniljsocker
    2 msk Carobpulver/Kakao
    1 dl Kokosflingor
    1 dl Finhackade aprikoser
    2.5 dl Havre-/Boveteflingor
      Kokos till garnering
    Rör smöret mjukt oc h smidigt tillsammans med socker, vanilj och carobpulver. Blanda i de övriga ingredienerna. Låt smeten steln en stund. Forma den sedan till runda bollar som rullas i rikligt med kokosflingor.

    Tillbaka upp...


    Jättegod lönnsirapssknäck
    2 dl Lönnsirap
    1.5 dl Rårörsocker
    2 dl Visp-/ädelgrädde
    1 msk Margarin
    1 dl Skållad, hackad sötmandel
    Koka sirap, socker och grädde i en tjockbottnad kastrull tills massan blir seg. Det tar ca. en timme.
    Knäcken är klar när några droppar stelnar genast om de hälls i kallt vatten. Placera knäckformar på en bricka och fyll dem genast med knäckmassan. Spar en del av knäcken för tillverkning av äppelklubbor*

    Tillbaka upp...


    Äppelklubbor
      Små röda äpplen
    Tvätta och torka noga små röda äpplen. Stick en pinne i varje äpple. Rulla dem i den varma knäckmassan. Snurra sedan sakta på klubborna tills knäcken har svalnat.
    Lönnsirapsknäck (se ovan)

    Tillbaka upp...


    Följande recept är av Ola Johansson
    Tofupanna
    1 st Purjolök, medelstor grovskuren
    6 st Tomater i stora bitar
    ca. 500 gr Tofu i stora tärningar
    2 msk Sojasås
    2 msk Sweet chili
    1 msk Rostad sesamolja
    1 msk Matolja (oliv eller raps)
    2-3 st Finhackade vitlöksklyftor
    1 msk Finhackad färsk ingefära
    Fräs vitlök och ingefära i oljan i ett par minuter. Tillsätt purjo och tomater, låt dem mjukna något. Blanda sedan i resten av ingredienserna och låt allt fräsa en stund. Smaka av med mer kryddor om Du vill och servera till cous-cous, ris eller pressad potatis. Om Du vill kan Du också lägga några falafel.

    Tillbaka upp...


    Inlagd auberginesill
    500 gr Skalad aubergine i centimetertjocka skivor, ca 4-5 cm långa
    1 st Lök i skivor
    1 st Morot, tunnt skivad
    1/2 dl Äppelcidervinäger
    1 msk Askorbinsyra
    1 tsk Havssalt
    1-2 dl Sockar, råsocker eller honung
    1-2 msk Kockens sillkryddor (? red. anm)
    1 knippe Grovhackad dill
    Blanda alla ingredienser, utom dill, i en bunke och låt den stå en stund tills sockret och salt hunnit smälta. Arbeta blandningen med händerna så att auberginebitarna mjuknar och tillräckligt med vätska bildas. Krama dem ordentligt. Tillsätt sist dillen och blanda om. Då man sedan pressar ihop blandningen ska vätskenivån ligga över alltsammans. Lägg på en tallrik och en liten tyngd. Förvara i kylen i 1-2 dygn.

    Tillbaka upp...


    Kikärtspastej
    2 dl Kokta kikärtor
    1/2 Pressad citron
    1 st Pressad vitlöksklyfta
    3 msk Olivolja
    1/2 dl Hackad dill eller persilja
      Örtsalt efter smak
      Vatten efter önskad konsistens

    Tillbaka upp...


    Amarantkaviar
    3 dl Kokt kallsköljd amarant (=knappt 1/2 dl torra frön)
    50 gr Rökt tofu (eller någon droppe rökarom eller 2-3 msk rökt sojaprotein)
    2 msk Ketchup
    3 msk Hackad dill
    1 msk Rapsolja
    1-2 tsk Havssalt eller efter smak
    Koka amarantfröna i rikligt med vatten ca. 25-30 minuter. Kallskölj sedan bort all kladdig stärkelse i en trådsil, så att kornen känns luftiga och inte klibbar mer. Kör sedan rökt tofu, hackad dill, havssalt och olja till en smet i en matberedare och smaksätt amarantkornen med detta.

    Tillbaka upp...


    Ostronskivlingslåda (6 port)
    500 gr Färsk ostronskivling (det går lika bra med champinjoner eller plockad skogssvamp)
    4 msk Raps- eller olivolja
    2 tsk Havssalt
    500 gr Skivad gul lök
    1 msk Kinesisk soja
    1 1/2 kg Kokt kall potatis
    Plocka sönder svampen i mindre bitar och lägg i en kastrull. Tillsätt tre matskedar av oljan och saltet. Fräs i ca. 10 minuter, rör om då och då.
    Blanda löken med soja och 1 matsked av oljan. Fräs den mjuk i en kastrull för sig.
    Skala och skiva potatisen. Blanda allt väl i en ugnsform. Gratinera 20-25 minuter i 225 grader. Servera med sallad.

    Tillbaka upp...


    Falafel - friterade kikärtsbullar
    1 lit Kokta kikärtor
    1 dl Maizena eller potatismjöl
    3 msk Olivolja
    5 dl Hackad lök
    1 tsk Vit- eller svartpeppar
    1 tsk Vitlökspulver
    1 tsk Curry
    2 tsk Havssalt
    2 dl Persilja, hackad
    2 tsk Hel spiskummin
    Finfördela de kokta avrunna ärtorna i en matberedare. Blanda sedan alla ingredienser i en skål, arbeta in kryddorna väl och smaka av med havssalt. Forma till små bollar.

    Fritering:
    Fyll 3-4 cm olivolja i en kastrull och hetta upp den tills det börjar ryka svagt. Lägg då snabbt ner 10-15 små bollar och fritera dem i 5-8 minuter, tills de flyter upp och får fin färg. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av. Vänta ett tag innan nästa omgång läggs i så att oljan hinner bli het igen (Om bollarna går sönder är oljan inte het nog. Sila i så fall bort resterna i en metallsil och börja om igen)

    Tillbaka upp...


    Kanelte
    4-6 st Kanelstänger per liter vatten av vanlig hushållskanel
    Mät upp vatten och kanelstänger i en kastrull. Låt koka upp och stäng sedan av plattan. Låt dra minst en timme, men gärna två. Hetta då upp teet på nytt och sila av det. Du får ett fylligt kanelrött te med en underbar arom och en spännande sötma utan att tillföra något extra sötningsmedel.

    Tillbaka upp...

    Svenska Vegetariska Föreningen önskar
    er alla en riktigt God Jul!!!
    JultomteLiten.gif (4659 bytes)







    Copyright © SVF. All rights reserved.