Julglögg |
10 |
nejlikor |
2 |
bitar kanel |
1 tsk |
kardemummakärnor |
5 dl |
äppeljuice |
7 dl |
svart vinbärsnektar |
|
Fruktmix med russin, mandel & nötter |
Sjud kryddorna i äppeljuice i ca 15 minuter.
Tillsätt vinbärsnektar och hetta upp alltsammans.
Sila bort kryddorna och servera glöggen varm med fruktmix.
Glöggen kan förvaras i kyl och värmas igen.
Tillbaka upp... |
|
Fruktbord |
På fruktbordet finns ekologiska apelsiner, svenska vinteräpplen, t ex Ingrid Marie och Cox Orange, årets fikon och osvavlade Krav-godkända aprikoser, russin, mandel och nötter, Marzipan Bars och chokladkex med nötter till barnen.
Tillbaka upp... |
|
Julsallad med senapsmarinad |
5 dl |
kokta varma black-eye bönor |
3 dl |
mungbönsgroddar |
1 |
hackad röd paprika |
1 liter |
strimlad grönkål |
Marinad |
1 |
finhackad rödlök |
1 |
finhackad rödlök |
0,5 dl |
raps/olivolja |
2 msk |
äppelcidervinäger |
2 msk |
vatten |
1 msk |
receptsenap (mild) |
2 tsk |
basilika |
1-2 tsk |
örtsalt |
Vispa samman marinaden och häll den över de varma bönorna.
Låt svalna.
Blanda ner övriga ingredienser.
Tillbaka upp... |
|
Rödbets- och surkålsallad |
5 dl |
kokta kalla rödbetor |
2 |
syrliga äpplen |
1 brk |
delikatessurkål (335 g) |
3 |
kryddgurkor |
0,5 dl |
rapsolja (krav) |
1 tsk |
hel kummin |
3-4 msk |
gurk- & rödbetsspad |
Skala rödbetor och äpplen.
Hacka alla ingredienser i lagom små bitar.
Klipp surkålen i kortare strimlor.
Blanda i olja och kummin.
Smaka av med gurk- och rödbetsspad.
Garnera med créme fraiche eller cashewgrädde, gärna smaksatt med lite riven pepparrot.
Tillbaka upp... |
|
Bovetesylta |
11 dl |
vatten |
2 msk |
veg.buljongpulver |
2 |
lagerblad |
4 dl |
helt bovete |
1,5 tsk |
kryddpeppar |
1 tsk |
nejlikor |
2 |
vitlöksklyftor |
1,5 dl |
korta mungbönsgroddar/gröna ärter |
Koka upp vatten, buljong och lagerblad.
Skölj bovetet och tillsätt det och kryddorna.
Pressa över vitlöksklyftorna. Rör om och låt allt koka på svag värme i ca 20 minuter.
Fiska upp lagerbladen och blanda ner groddarna.
Häll massan i kalla sköljda formar (1 stor 1,5 liter eller 2 mindre).
Låt syltan svalna i formarna.
Serveras med mjölksyrade rödbetor och kryddgurkor. Syltan kan förvaras i kyl i 3-4 dagar.
Tillbaka upp... |
|
Julpaté med tillbehör |
4 dl |
gröna linser |
1 stor |
hackad rödlök |
8 dl |
vatten |
2 msk |
veg. buljongpulver |
3 dl |
röda linser |
6 dl |
vatten |
1 msk |
veg. buljongpulver |
2 msk |
chilisås |
3 dl |
mixade cashewkärnor/mandel |
2 krm |
spiskummin |
2 tsk |
smulad dragon |
2 msk |
olja |
2 msk |
couscous |
2 msk |
receptsenap (mild) |
1-2 msk |
ströbröd |
Tillbehör:
Blötlagda stora plommon
Ekologiskt äppelmos
Kokt brysselkål. |
Koka gröna linser och lök mjuka i vatten och buljong i 20-25 min.
Sila från överflödig vätska och låt svalna.
Koka också de röda linserna i ca 10 minuter i vatten, buljong och chilisås. Låt svalna
Blanda röda och gröna linser, mixade cashewkärnor, olja och
couscous till en smidig färs. Smaka av med kryddorna.
Pensla ett ugnseldfast fat med olja och strö över ströbröd. Forma färsen som en limpa och garnera med några intryckta ränder på tvären överst.
Pensla hela färsen med senap och beströ med ströbröd. Griljera i 200 ° ugnsvärme i 20-25 minuter.
Pensla patén med olja efter 15 minuter. Patén är färdig när den har fått fin färg på ovansidan.
Garnera med stora blötlagda plommon och kokt brysselkål.
Servera äppelmos till.
Tillbaka upp... |
|
Rödkål |
1 burk |
delikatessrödkål |
2 |
syrliga äpplen |
1 dl |
svart vinbärsnektar |
|
Pressad citronsaft efter smak |
Skala och riv äpplena grovt.
Blanda rödkål, äpplen och svart vinbärsnektar.
Låt alltsammans sjuda några minuter på svag värme.
Smaka av med citronsaft.
Tillbaka upp... |
|
Dopp i grytan |
2 |
morötter, skalas |
1 bit |
selleri, skalas |
1-2 |
palsternackor, skalas |
1 |
purjolök |
1,5 liter |
vatter |
1 msk |
veg. grönsaksbuljong |
3 msk |
ekologisk tomatketchup |
0,5 dl |
rapsolja |
Krydda med timjan, mejram, svartpeppar och basilika efter smak.
Tillbehör
Djupfryst sojakorv och vegetariska gourmetbullar frästa i smör eller olja (OBS! Båda produkterna innehåller äggvita).
Skala morötter, selleri, palsternackor och purjolök och skär allt i bitar.
Koka i 1,5 liter vatten i 25-30 minuter. Tillsätt mer vatten om det behövs.
Sila bort grönsaksbitarna och häll tillbaka buljongen i grytan.
Tillsätt buljongextraktet, ekologisk tomatketchup, rapsolja och krydda med timjan, mejram, svartpeppar och basilika efter smak.
Doppa skivat vörtbröd i buljongen.
Tillbaka upp... |
|
Stuvad grönkål |
500 g |
djupfryst ekologisk grönkål |
3 dl |
sojamjölk/mjölk |
1 tsk |
veg.buljongpulver |
0,5 dl |
raps/olivolja |
2 msk |
vetemjöl |
|
örtsalt och svartpeppar efter smak |
Tina grönkålen försiktigt i mjölk/sojamjölk och buljong i kastrull i ugn eller i glaskärl i mikrougn. Rör upp den tinade grönkålen.
Gör en redning av vetemjöl och olja. Blanda redningen i kålen och koka ett par minuter under omrörning.
Smaka av med örtsalt och svartpeppar.
Tillbaka upp... |
|
Rårisgröt |
3 dl |
råris |
6 dl |
vatten |
1 |
kanelstång |
ev 1 |
skållad sötmandel |
5-6 dl |
mjölk/rismjölk |
Koka riset först i vatten tillsammans med kanelstången i 25-30 minuter eller tills det mesta av vattnet kokat in.
Rör om, tillsätt mjölken och koka upp. Låt koka på svag värme till önskad tjocklek. Rör om ibland. Lägg gärna i en skållad sötmandel.
Servera med mjölk eller rismjölk, rårörsocker och malen kanel.
Tillbaka upp... |
|
Julhjärta med aprikoser |
200 g |
smör eller margarin |
3,5 dl |
ekologiskt eller biodynamiskt vetemjöl |
1 dl |
ekologiska eller biodynamiska havregryn |
3 msk |
aprikosspad |
30 |
blötlagda mörka Krav-godkända aprikoser |
30 |
blötlagda ljusa aprikoser |
3 msk |
honung |
|
mandelspån |
Mixa smör, vetemjöl, havregryn och aprikosspad till en smidig deg.
Kavla ut degen och klä en pajform med löstagbar botten och helst i hjärtform. Se till att degen går över kanten. Pricka botten och tryck till kanterna med en gaffel.
Låt stå svalt i minst 30 minuter.
Förgrädda pajen i 200 ° i ca 10 minuter.
Sila ifrån all vätska från aprikoserna och låt dem rinna av ordentligt, gärna på hushållspapper. Packa aprikoserna tätt i pajskalet, t ex de mörka på ena ”hjärthalvan” och de ljusa på den andra.
Värm honungen försiktigt och ringla den över aprikoserna.
Strö till sist över mandelspånen.
Grädda pajen i 225 ° i ca 30 minuter eller tills pajen fått fin färg.
Servera med tofuglass eller lätt vispad grädde smaksatt med lite vaniljsocker.
Tillbaka upp... |
|
Finsk kålrotslåda |
1 |
kålrot |
1 liter |
vatten |
1 msk |
buljongextrakt |
6 dl |
kokosmjölk |
1,5 dl |
polenta, majsmannagryn |
0,5 dl |
lönnsirap/honung |
1 tsk |
havssalt |
1 msk |
arrowrot |
Skiva och skala kålroten. Koka dem i vatten och buljong till de är mjuka. Sila av buljongen och spar den till ”doppet”.
Mixa kålrotsskivorna fint. Häll mixet i en skål och rör ner mjölk, polenta, lönnsirap, salt och arrowrot.
Häll smeten i en smord eldfast form. Drag med en gaffel ett räffelmönster över hela ytan.
Grädda i 200 gr värme i 50-60 minuter. Går bra att förbereda och frysa.
Tillbaka upp... |
|
Vegetarisk färs |
2-3 dl |
Ströbröd |
1 st |
Veg.
Buljongtärning |
2 st |
Medelstora
gula lökar |
1 påse |
Hasselnötter |
Ca 2 msk |
Cocosflingor |
|
Ev.
Lite Herbamare/Tamari/Annan favoritkrydda efter smak |
Lägg ströbrödet i blöt. Smält buljongtärningen i en aning vatten.Bryn den finhackade löken. Mal hasselnötterna på en mandelkvarn. Rör ihop alla ingredienserna. Rulla till små bollar och stek i olja. Tillbaka upp... |
|
Följande recept är tagna ur Grön Festmat av Anna-Lisa Stenudd (Boken innehåller ännu fler spännande och goda recept. Du kan köpa den till bra pris genom oss!!) |
Julsallad |
1 st |
Finstrimlad
grönkål |
1 st |
Röd
paprika |
1 brk |
Majskorn |
3 dl |
Mungbönsgroddar |
3 dl |
Alfalfagroddar |
Putsa och
hacka paprika. Häll i hela majskornsburken (även spadet) Blanda alla ingredienser. Tillbaka upp... |
|
Rödbetssallad |
5 dl |
Kokta
kalla rödbetor |
3 dl |
Kokta
kalla potatisar |
2-3 st |
Surgurkor |
2 st |
Syrliga
äpplen |
0,5 dl |
Olja |
2 msk |
Pressad
citronsaft |
3-4 msk |
Rödbets-
och surgurksspad |
Till
garnering: |
2 dl |
Visp-/Cashewgrädde |
2 tsk |
Riven
pepparrot |
Skala
rödbetor och potatis. Hacka och skär alla ingredienser i små bitar. Blanda i olja och
smaka av med citron, rödbets- och surgurksspad.
Packa salladen i en sköljd kall form, låt stå svalt. Stjälp upp salladen på ett fat
och garnera med den vispade grädden som smaksatts med pepparrot.Tillbaka upp... |
Bovetesylta (stor sats) |
4 dl |
Helt
bovete |
11 dl |
Vatten |
2 msk |
Buljongextrakt |
2 st |
Vitlöksklyftor |
2 st |
Lagerblad |
1-2 tsk |
Mejram |
1-2 tsk |
Kryddpeppar/nejlika |
Skölj
bovete, finhacka vitlök och fukta lagerblad. Koka upp vatten och buljong. Tillsätt
lagerblad, bovete och vitlök. Låt koka på svag värme ca. 20 minuter. Krydda efter
smak. Fiska upp lagerbladen. Häll massan i kalla sköljda formar. Ställ dem att svalna.
Syltan kan förvaras i kyl i flera dagar. Servera gärna mjölksyrade rödbetor till.Tillbaka upp... |
|
Linspastej |
2 dl |
Röda
linser |
4 dl |
Vatten |
1 st |
Veg.
Buljongtärning |
1 st |
Stor
grovhackad gul lök |
2 dl |
Skalade
sesamfrö |
0.5 dl |
Vatten |
1 msk |
Maizena
(rågad) |
1-2 tsk |
Stött
koriander |
1-2 tsk |
Curry |
|
Ev.
1 tsk örtsalt |
Skölja
linserna. Koka upp vatten buljongtärning. Tillsätt linser, lök och koka 8-10 minuter.
Mixa sesamfrö och koriander noga. Blanda vatten och maizena samt de vara linserna och
mixa allt. Smaka av med kryddorna.
Pastejen kan förvaras 3-4 dagar i kyl och går även bra att frysa. Gott som
smörgåspålägg.Tillbaka upp... |
|
Plommonspäckad julfärs |
2 dl |
Skalad
hirs |
6 dl |
Vatten |
3 tsk |
Buljongextrakt |
2 st |
Stora
lökar |
5 dl |
Kokta
kikärtor |
3 dl |
Cashewkärnor |
3 dl |
Kokta
röda linser |
3 msk |
Pofiber/hirsflingor |
1 krm |
Spiskummin |
2 tsk |
Torkad
smulad dragon |
|
Örtsalt |
10-12 st |
Blötlagda
urkärnade plommon |
Panering: |
Receptsenap,
Skorpsmulor, Olja |
Garnering:Grönkål,
Cocktail tomater, Blötlagda plommon med kärnor, Lättkokta äppelhalvor med
rönnbärsgelé |
Skala och
finhacka löken. Skölj hirsen. Koka upp vatten och buljong. Tillsätt hirs och lök. Koka
på svag värme 20-25 minuter. Låt svalna och svälla. Tag upp plommon från vattnet och
låt dem rinna av ordentligt.
Mixa de kalla, torra kikärtorna tillsammans med cashewkärnorna. Häll mixet i en vid
bunke. Tillsätt de kalla röda linserna, hirsen, pofiber och kryddor. Blanda allt noga
och smaka av med örtsalt. Färsen ska ha en mild nötsmak och vara ganska fast så att
den håller ihop och går att forma.
Lägg ugnsfolie eller bakplåtspapper på en plåt. Pensla med olja och strö på
skorpsmulor där färsen ska ligga. Ta ungefär hälften av färsen, lägg på plåten och
forma som en halv platt limpa. Fördela plommonen över ytan och tryck ner dem lite.
Täck med resten av färsen och forma den slät och fin. Pensla med senap och strö över
skorpsmulor. Griljera i 220 grader ca. 25 minuter. Låt den svalna. För över färsen på
serveringsfat och servera med grönkål. tomater, plommon och äppelhalvor.
Färsen serveras förslagsvis med en varm svamp- eller grönkålsstuvning. Skivad kall
färs smakar oxå gott som smörgåspålägg.Tillbaka upp... |
|
Rödkål |
7-8 hg |
Rödkål |
2 msk |
Olja |
3 st |
Syrliga
äpplen |
2 msk |
Pressad
citronsaft |
5 dl |
Osockrad
svart vinbärsjuice |
4-5 st |
Hela
nejlikor |
1 msk |
Lönnsirap |
Skär
rökålen i bitar eller strimlor och låt puttra i ca. 15 min. Grovriv äpplena och blanda
ner dem. Tillsätt kryddor och vinbärsjuice och låt puttra i 25 minuter. Smaka av med
citron och lönnsirap Tillbaka upp... |
|
Klyftpotatis |
8 st |
Medelstora
potatisar |
|
1 msk |
Oliv-/rapsolja |
2 tsk |
Hel
kummin/sesamfrö |
1 tsk |
Örtsalt |
Skala och
skär potatisen i jämna klyftor. Pensla med olja, strö över kummin och salt. Baka i 225
grader ca. 20 min. Tillbaka upp... |
|
Lutlök med tillbehör |
3 st |
Långa
purjolök |
1 pkt |
Djupfrysta
gröna ärtor (petits pois) |
|
Buljong |
Ansa och
öppna purjon på en sida. Skölj noga. Skär i 12-15 cm långa bitar. Koka dem knappt
mjuka i svag buljong. Serveras varma tillsammans med vit sås och gröna ärtor. Tillbaka upp... |
|
Vit sås |
2 msk |
Smör/margarin |
4 msk |
Vetemjöl |
2.5 dl |
Purjolöksspad |
2.5-3 dl |
Ekomjölk/sesammjölk |
|
Salt,
svartpeppar |
Smält
matfett i en tjockbottnad kastrull. Rör ner mjöl och tillsätt först buljong sedan
mjölk/sesammjölk under omrörning. Låt allt puttra ihop några minuter. Var och en
kryddar själv på tallriken efter smak med salt och svartpeppar. Tillbaka upp... |
|
Rårisgröt |
|
3 dl |
Råris |
6 dl |
Vatten |
6-7 dl |
Ekomjölk/sesammjölk |
1 bit |
Kanel |
Skölj
riset. Koka det först i vatten tillsammans med kanelstången, 25-30 min eller tills det
mesta av vattnet kokat in. Tillsätt mjölk, koka upp, rör om och låt koka på svag
värme till lagom tjocklek. Rör om ibland.
Lägg gärna i en skållad sötmandel. Servera med gammaldagsmjölk (anm. eller
sojamjölk) rårörsocker och malen kanel.Tillbaka upp... |
|
Fruktgodiskaka från kylen |
2 dl |
Torkade
aprikoser |
2 dl |
Torkade
fikon |
2 dl |
Torkad
papaya |
2 dl |
Kärnfria
russin |
1.5 dl |
Cashewkärnor |
1.5 dl |
Solroskärnor |
1.5 dl |
Kokosflingor |
1 dl |
Sesamfrö |
1 dl |
Strödadlar |
0.5 dl |
Lönnsirap |
1 dl |
Fruktjuice |
2 msk |
Pressad
citronsaft |
Skölj
och blötlägg aprikoser, fikon och papaya några timmar. Häll bort allt vatten och
finhacka eller mal frukten. Blanda. Hacka cashewkärnorna och tillsätt dem. Tillsätt
övriga ingredienser och blanda.
Smörj en lämplig form och strö ev. över kokosflingor i ett mönster. Pressa ner massan
i formen och platta till ordentligt. Ställ formen i kylskåp 1-2 dygn. Serveras i skivor.
Kakan passar bra både som godis och till desert, gärna då med lite vispgrädde (anm.
lite tofuglass)
Godismassan kan också fyllas i vanliga musselformar. Halvera recepet. Fruktkakan är
mycket hållbar i kyl men den går också bra att frysaTillbaka upp... |
|
Nygammalt
recept på mandelnougat |
1.5 dl |
Sötmandel |
3 dl |
Rårörsocker |
1 dl |
Lönnsirap |
2 msk |
Vetemjöl |
1 krm |
Havssalt |
2 krm |
Bakpulver |
Hacka den
oskållade mandeln. Smält socker, vetemjöl, salt och lönnsirap i torr stekpanna under
omrörning. När allt smält ihop och är ljusbrunt, tillsätt mandel och bakpulver.
Blanda noggrant.
Bred ut massan på oljad plåt och låt den svalna något. Skär nougaten i rutor med vass
kniv. Bryt den i bitar när den är helt kall och hård. Förvara i kyl.Tillbaka upp... |
|
Cashewdadlar |
20-30 st |
Hela
urkärnade dadlar |
20-30 st |
Hela
cashewkärnor |
Rosta
cashewkärnorna i 100 grader 5-6 minuter. Snitta dadlarna och pressa ner en cashewkärna i
skåran. Tillbaka upp... |
|
C-C-kyssar |
2 msk |
Smör/margarin |
2 dl |
Cashewkärnor |
2 msk |
Carobpulver/kakao |
2 msk |
Rårörsocker |
1 msk |
Lönnsirap |
6-7 droppar |
Pepparmyntsolja |
Hacka
cashewkärnorna. Smält smör och blanda samman alla ingredienserna. Lägg klickar på
smörpapper och låt dem stelna. Förvaras i kylskåp. Tillbaka upp... |
|
Valnötskonfekt |
40 st |
Valnötshalvor |
1.5 dl |
Malda
valnötskärnor |
0.5 dl |
Rumsvarm
honung |
Blanda
honung och de malda nötterna till en jämn massa. Forma 20 lika stora bitar. Lägg en bit
mellan två valnötshalvor och tryck ihop halvorna. Förvaras savalt. Denna konfekt blir
ännu mer dekorativ om man doppar den i carob- eller choklad chokladglasyr. Tillbaka upp... |
|
Tandläkarens favoritgodis |
|
Små minimorötter/snyggt formade bitar av större mjälla morötter |
0.5 dl |
Rårörsocker |
0.5 dl |
Honung |
1 dl |
Sesamfrö/kokosflingor |
Skala
morötterna och forma dem gärna som småmorötter. Smält morötterna i honungsblandning
och sedan i sesamfrö eller kokosflingor. Stick en tandpetare i varje. Tillbaka upp... |
|
Kokosbollar |
75 gr |
Smör/margarin |
1 dl |
Rårörssocker |
1 msk |
Äkta
vaniljsocker |
2 msk |
Carobpulver/Kakao |
1 dl |
Kokosflingor |
1 dl |
Finhackade
aprikoser |
2.5 dl |
Havre-/Boveteflingor |
|
Kokos
till garnering |
Rör
smöret mjukt oc h smidigt tillsammans med socker, vanilj och carobpulver. Blanda i de
övriga ingredienerna. Låt smeten steln en stund. Forma den sedan till runda bollar som
rullas i rikligt med kokosflingor. Tillbaka upp... |
|
Jättegod
lönnsirapssknäck |
2 dl |
Lönnsirap |
1.5 dl |
Rårörsocker |
2 dl |
Visp-/ädelgrädde |
1 msk |
Margarin |
1 dl |
Skållad,
hackad sötmandel |
Koka
sirap, socker och grädde i en tjockbottnad kastrull tills massan blir seg. Det tar ca. en
timme.
Knäcken är klar när några droppar stelnar genast om de hälls i kallt vatten. Placera
knäckformar på en bricka och fyll dem genast med knäckmassan. Spar en del av knäcken
för tillverkning av äppelklubbor*Tillbaka upp... |
|
Äppelklubbor |
|
Små
röda äpplen |
Tvätta
och torka noga små röda äpplen. Stick en pinne i varje äpple. Rulla dem i den varma
knäckmassan. Snurra sedan sakta på klubborna tills knäcken har svalnat.
Lönnsirapsknäck (se ovan) |
Tillbaka upp... |
|
Följande recept är av Ola Johansson |
|
Tofupanna |
1 st |
Purjolök,
medelstor grovskuren |
6 st |
Tomater
i stora bitar |
ca. 500 gr |
Tofu
i stora tärningar |
2 msk |
Sojasås |
2 msk |
Sweet
chili |
1 msk |
Rostad
sesamolja |
1 msk |
Matolja
(oliv eller raps) |
2-3 st |
Finhackade
vitlöksklyftor |
1 msk |
Finhackad
färsk ingefära |
Fräs
vitlök och ingefära i oljan i ett par minuter. Tillsätt purjo och tomater, låt dem
mjukna något. Blanda sedan i resten av ingredienserna och låt allt fräsa en stund.
Smaka av med mer kryddor om Du vill och servera till cous-cous, ris eller pressad potatis.
Om Du vill kan Du också lägga några falafel. Tillbaka upp... |
|
Inlagd auberginesill |
500 gr |
Skalad
aubergine i centimetertjocka skivor, ca 4-5 cm långa |
1 st |
Lök
i skivor |
1 st |
Morot,
tunnt skivad |
1/2 dl |
Äppelcidervinäger |
1 msk |
Askorbinsyra |
1 tsk |
Havssalt |
1-2 dl |
Sockar,
råsocker eller honung |
1-2 msk |
Kockens
sillkryddor (? red. anm) |
1 knippe |
Grovhackad
dill |
Blanda
alla ingredienser, utom dill, i en bunke och låt den stå en stund tills sockret och salt
hunnit smälta. Arbeta blandningen med händerna så att auberginebitarna mjuknar och
tillräckligt med vätska bildas. Krama dem ordentligt. Tillsätt sist dillen och blanda
om. Då man sedan pressar ihop blandningen ska vätskenivån ligga över alltsammans.
Lägg på en tallrik och en liten tyngd. Förvara i kylen i 1-2 dygn. Tillbaka upp... |
|
Kikärtspastej |
2 dl |
Kokta
kikärtor |
1/2 |
Pressad
citron |
1 st |
Pressad
vitlöksklyfta |
3 msk |
Olivolja |
1/2 dl |
Hackad
dill eller persilja |
|
Örtsalt
efter smak |
|
Vatten
efter önskad konsistens |
Tillbaka upp... |
|
Amarantkaviar |
3 dl |
Kokt
kallsköljd amarant (=knappt 1/2 dl torra frön) |
50 gr |
Rökt
tofu (eller någon droppe rökarom eller 2-3 msk rökt sojaprotein) |
2 msk |
Ketchup |
3 msk |
Hackad
dill |
1 msk |
Rapsolja |
1-2 tsk |
Havssalt
eller efter smak |
Koka
amarantfröna i rikligt med vatten ca. 25-30 minuter. Kallskölj sedan bort all kladdig
stärkelse i en trådsil, så att kornen känns luftiga och inte klibbar mer. Kör sedan
rökt tofu, hackad dill, havssalt och olja till en smet i en matberedare och smaksätt
amarantkornen med detta. Tillbaka upp... |
|
Ostronskivlingslåda (6 port) |
500 gr |
Färsk
ostronskivling (det går lika bra med champinjoner eller plockad skogssvamp) |
4 msk |
Raps-
eller olivolja |
2 tsk |
Havssalt |
500 gr |
Skivad
gul lök |
1 msk |
Kinesisk
soja |
1 1/2 kg |
Kokt
kall potatis |
Plocka
sönder svampen i mindre bitar och lägg i en kastrull. Tillsätt tre matskedar av oljan
och saltet. Fräs i ca. 10 minuter, rör om då och då.
Blanda löken med soja och 1 matsked av oljan. Fräs den mjuk i en kastrull för sig.
Skala och skiva potatisen. Blanda allt väl i en ugnsform. Gratinera 20-25 minuter i 225
grader. Servera med sallad.Tillbaka upp... |
|
Falafel - friterade kikärtsbullar |
1 lit |
Kokta
kikärtor |
1 dl |
Maizena
eller potatismjöl |
3 msk |
Olivolja |
5 dl |
Hackad
lök |
1 tsk |
Vit-
eller svartpeppar |
1 tsk |
Vitlökspulver |
1 tsk |
Curry |
2 tsk |
Havssalt |
2 dl |
Persilja,
hackad |
2 tsk |
Hel
spiskummin |
Finfördela
de kokta avrunna ärtorna i en matberedare. Blanda sedan alla ingredienser i en skål,
arbeta in kryddorna väl och smaka av med havssalt. Forma till små bollar.
Fritering:
Fyll 3-4 cm olivolja i en kastrull och hetta upp den tills det börjar ryka svagt. Lägg
då snabbt ner 10-15 små bollar och fritera dem i 5-8 minuter, tills de flyter upp och
får fin färg. Ta upp dem med en hålslev och låt rinna av. Vänta ett tag innan nästa
omgång läggs i så att oljan hinner bli het igen (Om bollarna går sönder är oljan
inte het nog. Sila i så fall bort resterna i en metallsil och börja om igen)Tillbaka upp... |
|
Kanelte |
4-6 st |
Kanelstänger
per liter vatten av vanlig hushållskanel |
Mät upp
vatten och kanelstänger i en kastrull. Låt koka upp och stäng sedan av plattan. Låt
dra minst en timme, men gärna två. Hetta då upp teet på nytt och sila av det. Du får
ett fylligt kanelrött te med en underbar arom och en spännande sötma utan att tillföra
något extra sötningsmedel. Tillbaka upp... |