PRESSMEDDELANDE
2006-09-28


Kocktävlingen ”Bästa Gröna Skollunch 2006” gick av stapeln den 28 september, i år med temat ”Spännande mångkulturell grön mat”.

Tävlingen anordnades för 10:e året i rad av Svenska Vegetariska Föreningen, Coop Provkök och Riksförbundet Hälsofrämjandet.

Tävlingens syfte är att inspirera och skapa intresse kring vegetarisk matlagning i skolor och storkök.

Tina Abzakh, kock Brunnsängsskolan, Södertälje vann ”Bästa Gröna skollunch 2006”.

Tina Abzakhs goda och färgglada rätt med bulgur, kidneybönor och morotscurry föll juryns ledamöter väl i smaken. ”Det var oväntat , men jag tror att jag vann för att maten är barnvänlig” säger Tina som var både glad och överraskad över utmärkelsen.

Juryns motivering:
"Den vinnande varmrätten kommer att locka eleverna till rejäla portioner. Bulgur, kidneybönor, morotscurry och kanelstekta rotselleristavar med smak av honung blev en rätt som uppfyllde den mångkulturella måltidens krav på god och färgglad mat”. Därtill ett härligt och gott buffébröd"

Läs Vinnande recept!
Andra pris fick Mariana Westerlund, Gimo Bruksgymnasiet med Asiatisk risotto, vegobiffar,marinerad vitkål, sallad med blackeyebönor och fullkornsscones med aprikoser.

Juryns motivering:
En innehållsrik gryta som tål att hållas varm. En god sesamdoftande och nyttig vegobiff. En nyhet som imponerade på juryn. En god bönsallad med böngroddar, tomat, blackeyebönor och dressing fulländade måltiden.

Övriga tävlande var:
Michael Bäckman, Annerstaskolan, Huddinge som tävlade med Okra och kikärtsbiff, risotto med tofu, zuccini och purjolök, sallad med gulbetor, sockerärter och honungsyoghurt och dinkellimpa med lingon och russin.

Gunilla Näslund, Förskolan Snickarbarnen, Sollentuna som tävlade med Grönsakswook med risnudlar och champinjoner, papayasalsa, snabbakat bröd med smak av ingefära och ekologisk knäckebröd.

Monica Söderberg, Isabergsskolan, Hestra som tävlade med Kikärtsgryta, heta paprikor och solroshjärtan.

Tävlingen avgjordes på Coop Provkök där finalisterna fick i uppdrag att laga en måltid av utvalda vegetariska råvaror. Temat för året var: ”Spännande mångkulturell grön mat” som baljväxter, bulgur, nötter, frön, olivolja, lök, vitlök, aprikoser, ris, nudlar, blomkål, honung, chili, tofu, coucous, kokos samt mängder av kryddor som gör maten smakrik och ibland lite het och stark.. Det vinnande receptet finns bifogat.

”Bästa gröna skollunch” vänder sig till alla som arbetar med skolmat i landets grund- och gymnasieskolor. Måltiden bedöms efter smak, utseende, näringsinnehåll, rimlig kostnad och om den fungerar att lagas i storkök. Det har varit en stor tillströmning av receptbidrag som låg till grund för uttagningen av årets fem finalister.

Prisutdelningen skedde i Coop Provkök, Solna direkt efter avslutad tävling.

Prisutdelare var Anna-Lisa Stenudd, vice ordförande, Svenska Vegetariska Föreningen och Christina Möller, f.d. chef Coop Provkök .

Juryn bestod av:
Christina Möller, juryns ordförande och f.d.chef för Coop Provkök,
Fredrik Fältskog, Uppsala Waldorfskola, vinnare av ”Bästa gröna skollunch” 2005,
Kurt Weid, känd internationell tävlingsdomare i matlagning och affärsutvecklare Matparner AB,
Inger Grimlund, journalist, initiativtagare till mattidningen ”Gourmet” och föreningen ”Låt Måltiden Blomma”,
Kåre Engström, dietist på Enheten för preventiv näringslära Karolinska institutet,
Liselotte Rönnholm, journalist Tidskrift för Hälsa samt
Anna Håkansson, elevrepresentant.För ytterligare upplysningar vänligen kontakta
Anna-Lisa Stenudd, projektledare och vice ordförande Svenska Vegetariska Föreningen, 08-702 11 16, svf@vegetarian.se


Copyright © SVF. All rights reserved.