1997 arrangerades för första gången en uppskattad tävling som vände sig till alla som arbetar med den viktiga skolmaten i landets grund- och gymnasieskolor. Varje år arrangeras på nytt en tävling där varje "skolkök" väljer ut en representant och sänder in ett uttagningsrecept (varmrätt eller sallad) tillsammans med namn, adress och telefonnummer till tävlingsaspiranten samt vilken skola som representeras.
Syftet med tävlingen är framförallt att inspirera och skapa intresse kring goda lustfyllda måltider med grönsaker och frukt. Uttagningen sker enligt följande kriterier:
1) Maten ska vara vacker att se på, läcker, sinnlig och inspirerande
2) Kostnaden för maten ska vara rimlig
3) Maten ska vara näringsmässigt fullvärdig enligt tallriksmodellen
Inkomna recept bedöms av en smakpanel bestående av Christina Möller, chef för KFs provkök och Anna-Lisa Stenudd, matskribent i Tidskribent för tidskrift för Hälsa. De utser fem aspiranter som kommer att tävla om "Bästa gröna skollunch" i Coop Provkök.
Tävlingen äger rum i samband med Vegetariska Världsdagen 1 okt varje år -
I samband med vårt seminarium utdelas priser till vinnare och skola
Välkommen att tävla och/eller deltaga på vårt spännande seminarium!
Bifogat finns recept som vi hoppas ska spridas till många skolor. 1998 år serverades över 65.000 elever vegetariskt den 1 oktober. |