Vinnarrecept Bästa gröna skollunch | ||||||||
2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001 | 2000 | 1999 | 1998 |
Recept vinnare "Bästa gröna skollunch 2005" Fredrik Fältskog, Uppsala Waldorfskola Motivering: "En mustig currydoftande grönsaksgryta på svenska rotfrukter, i kombination med grovriven rödbetssallad, äpplen och vita bönor. En spännande färgrik maträtt som passar många. Alla i juryn höll rätten som sin favorit. Därtill ett nyskapande bröd med färg och smak av jalapeno och tomatpuré." 8 portioner Fräsch bön- och fruktsallad 200 gr morötter, strimlade 1 st äpple, kuber 300 gr rödbetor, strimlade (dekoration) 400 g vita bönor 12dl citronmeliss, hackad 1 st päron, kuber Dressing Saft av en halv citron 1 msk vatten 12dl olja rivet skal av en halv citron 2 tsk vinäger 2 tsk socker Servera salladen med de rivna rödbetorna ovanpå. Myntayoghurt 2 dl yoghurt 2 tsk mynta 1 tsk salt Lägg på en klick yoghurt Indisk linsgryta 2 st gula lökar, hackade 200 g palsternacka, stavar 200 gr blomkål 300 quornbitar300 quornbitar 100 g purjolök, skivad 400 g zuccini i bitar 400 gr aubergine i bitar 6 st vitlökar, pressade 2 tsk koriander 2 tsk vindaloocurry 1 msk gurkmeja olivolja 3 dl röda linser 6 dl vatten 1 msk buljongpulver eller en tärning Skölj linserna och koka dem ca 8 minuter i vattnet med den tillsatta buljongen. Fräs den gula löken, den pressade vitlöken och de övriga ingredienserna i oljan tills de har tuggmotstånd kvar. Blanda det frästa med de kokta linserna. Serveras med avorio- eller råris. Mexico bröd 1 dl grahamsmjöl 1 dl rågsikt ca 5 dl vetemjöl 2 tsk tomatpuré 1 tsk jalapeñospad 1 msk jalapeño, hackad 4 st soltorkade tomater, hackade 25 g jäst 2 12 dl vatten 1 tsk salt Pensla brödet med jalapeñospad och strö lite flingsalt ovanpå. Grädda i 175 0 i 20 min. Servera gärna med Tartex Recept 2:a pris Ruth Andelius, Kista gymnasium, Kista Juryns motivering: En klassisk pastarätt med en fräsch och stingig sås av linser och vita bönor. Slakad vitkål ledsagar rätten. Därtill mycket goda grahamsbullar. 8 portioner Fullkornspasta med smakrik sås på vita bönor och linser, vitkålssallad och grahamsbullar. Vitkålsallad 800 g vitkål, hyvlas med osthyvel 3 msk olivolja 2-3 msk balsamvinäger 1 röd paprika i strimlor 1 dl rostade solroskärnor Blanda alla ingredienser och låt stå svalt. Fullkornspasta med smakrik sås på vita bönor och linser 8 portioner 800 g fullkornspasta (skruvar) kokas i rikligt med lättsaltat vatten 8-12 minuter Vego-Salsa till pasta 1.5 dl gröna linser 1.5 dl röda linser 9 dl vatten 1 grönsaksbuljongtärning 2 gula lökar, hackade 2 vitlöksklyftor, pressade 1.5 msk olivolja 4 potatisar 1 burk kikärter 1 burk vita bönor 1 burk krossade tomater 5 msk tomatpuré 2 msk paprikapulver 2 tsk chilipulver 2-3 msk färsk klippt basilika Fräs lök och vitlök tillsammans i 1.5 msk olivolja till de mjuknat. Koka gröna och röda linser i 9 dl vatten med en buljongtärning på svag värme i ca 15 minuter. Tärna potatisen och låt den koka med tills den och linserna är mjuka. Tillsätt kikärter, vita bönor, den frästa löken och krossade tomater. Låt allt puttra ihop. Krydda med tomatpuré, paprikapulver, chilipulver och färsk klippt basilika och eventuellt salt. Servera till den varma kokta fullkornspastan. Grahamsbullar 15-20 st 1.5 dl grahamsmjöl 1 dl kornmjöl 0.5 dl linfrö 5 dl vatten 1 tsk salt 1 paket jäst (50 g) 2 tsk brödsirap 50 g margarin/smör 3 dl ljummet vatten/mjölk (370) ca 15 dl vetemjöl Häll graham, linfrö och kornmjöl i en bunke. Koka upp 5 dl vatten med 1 tsk salt. Häll det heta vattnet över linfrö och mjölsorter, rör om och låt det svälla i 10 minuter. Smält matfettet och lös upp jästen i sirapen. Tillsätt 3 dl ljum vätska, linfö och de skållade mjölsorterna. Arbeta upp degen med vetemjölet tills den bara är lite kladdig. Låt den jäsa övertäckt till dubbel storlek. Arbeta in mer mjöl. Dela degen i småbullar, som läggs på plåt. Låt bullarna jäsa i 30 minuter i 2250 varm ugn i 10-15 minuter. Recept 3:e pris Kerstin Dahlin, Sturebyskolan, Enskede Rotfruktskalops med marinerade kikärter, citronmarinerade rödbetor, fullkornspasta och långpannebröd 8 portioner Citronmarinerade rödbetor 7 hg kokta rödbetor 2-3 msk citron 1.5 msk raps- eller olivolja 1.5 msk vatten 3/4 tsk socker 3/4 tsk salt 2-3 msk finhackad gul lök Vinägrett till de kokta kikärterna 3/4 dl vinäger 0.5 tsk salt 1 krm svartpeppar 1 dl olja 0.5 dl vatten Rotfruktskalops 8 portioner 1.5 kg morötter 0.5 kg palsternacka 4 st gula lökar Till stekning: smör och rapsolja 1.5 liter vatten 1 dl vetemjöl 2 st grönsaksbuljongtärningar 0.5 msk sojasås 6 lagerblad 15-20 kryddpepparkorn 2 st hel kanel (salt) 2 dl hackad bladspenat 1 dl hackad gräslök Använd helst KRAV eller ekologiska produkter. Skala morötterna och palsternackorna och skär dem i små knubbiga bitar. Skala och skär löken i skivor. Fräs morötter, palsternacka och lök i smör och olja några minuter utan att ta färg. Vispa ihop vatten och vetemjöl till redningen och häll den över rotfrukterna och rör om. Tillsätt buljong, soja, lagerblad och kryddpeppar. Koka sakta under lock tills rotfrukterna är mjuka cirka 20-30 minuter. Smaka av med salt. Vänd ner örtkryddorna. Servera rotfruktsgrytan med citronmarinerade inlagda rödbetor, ruccolasallad, kokta marinerade kikärter och fullkornspasta. Långpannebröd 1 paket jäst (50 g) 0.5 liter ljummet vatten (370) 2 msk olja eller flytande margarin 2 msk sirap 1.5 tsk salt 2 dl havregryn 2 dl blötlagda hela vetekorn 2 dl havrekli 4dl grahamsmjöl ca 6 dl vetemjöl Smula ner jästen i degbunken. Häll i det ljumma vattnet och rör jästen tills den löser sig. Blanda ner alla ingredienser utom vetemjöl. Bearbeta degen. Tag sist i så mycket vetemjöl att degen släpper bunken. Täck över och låt degen jäsa i 30 minuter. Arbeta ihop degen i bunken. Lägg degen direkt på bakplåtspapper. Kavla eller platta ut degen i långpannan. Pensla degen med olja. Skåra degen med en kniv i 24 delar. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Grädda i 15 -20 minuter i 2250. Låt bröden svalna på galler under bakduk. Recept 3:e pris Nilüfer Ünal, Västerholmskolan, Skärholmen Haricot verts i tomat, kryddade quornfiléer eller tofu i skivor med råris, potatissallad, fruktkompott och hälsobulle. 8 portioner Haricot verts i tomat 800 g haricot verts 250 g gul lök, hackad 4 vitlöksklyftor, skivade 400 g krossade tomater 0.5 dl olivolja 2.5 dl vatten 1 msk salt 1 msk socker 1-2 tsk svartpeppar Blanda alla ingredienser i en gryta, låt puttra på spisen i ca 40 minuter på medelhög värme och med locket på. Bönorna ska vara mjuka. Stäng av värmen. Häll efter 10 minuter över olivoljan och rör om. Quornfilé eller marinerad tofu 8 quornfiléer/8 skivor marinerad tofu 1 msk rapsolja Grillkrydda efter smak Lägg quornfiléerna/tofuskivorna i ett lågt bleck, strila rapsolja över, krydda, stek i ugn 15 minuter i 1000. Råris 500 gr råris 1 liter vatten eller buljong 0.5 purjolök (hela finstrimlad) 0.5 dl rapsolja 1 msk salt Lägg riset, oljan, vattnet och 1 msk salt i ett bleck. Koka allt tillsammans, gärna i ångugn ca 1 timme. Tillsätt purjolöken efter ca 45 minuter och rör om. Potatissallad med spenat och adukibönor i pepparrotvinägrett 300 g kokt potatis med skal, tärnad 100 g strimlad spenat 1 dl kokta adukibönor Blanda allt i en skål. Pepparrotsvinägrett 0.5 dl olivolja 1 msk pepparrotspasta 1 msk äppelcidervinäger salt och peppar, 1 kryddmått av var. Rör ihop allt. Häll över salladen och blanda. Fruktkompott med kanel och russin 500 g äpplen och päron 1 dl russin 1-2 tsk kanel 2 tsk socker Rör ihop allt i en gryta och låt puttra på medelhög värme i 15 minuter. Hälsobulle Marianne 4 dl vatten (370) 2 dl grahamsmjöl (0.5 dl till utbakning) 5-6 dl fullkornsvetemjöl 2 msk helt/krossat linfrö 1 tsk salt 1.5 msk olivolja 1 msk mörk brödsirap 25 g jäst pensling vatten Rör ut jästen i fingervarmt vatten i en degbunke och blanda ner alla ingredienser, mjölet lite i sänder. Bearbeta till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt i 30 minuter. Knåda degen i grahamsmjölet, dela den i 14-16 småbullar. Låt jäsa på plåt under duk i 15-20 minuter. Pensla med vatten. Grädda i 1750 ca 20 minuter. Recept 3:e pris Carina Johansson, Västerdalarnas gymnasieskola, Malung Kålrotsgryta med råris, vegosallad och grovkrossbullar 8 portioner Vegosallad 80 g babyspenat 300 g ruccolasallad 50 g frisésallad 400 g rödbetor 1 dl black-eyebönor, gärna blötlagda 100 g torkade aprikoser, gärna blötlagda Koka rödbetorna i lättsaltat vatten. Skala och skär dem i klyftor. Koka black-eye bönorna tills de mjuknar. Blanda allt i en stor skål. Ruccolasalladen och frisésalladen rives i bitar. Halvera och blanda i aprikoserna. Rör om. Kålrotsgryta 1 kg kålrötter 200 g morötter 100 g blomkål 1 dl röda linser 50 g palsternacka 250 gr kesella eller sojagrädde 250 g creméfraiche eller sojayoghurt 2 pressade vitlöksklyftor örtsalt, vit- och citronpeppar efter smak Skala kålrot, morot, palsternacka som skurits i stavar och bitar. Koka även blomkålen och linserna i olika grytor. Blanda de kokta rotsakerna och linserna i en stor gryta. Slå på kesella och creméfraiche. Krydda med örtsalt, vitpeppar, citronpeppar, pressad vitlök. Låt koka några minuter. Blir grytan för torr, späd med kokvatten från rotfrukterna. Servera råris till. Grovkrossbullar 8-10 bullar 50 g margarin/rapsolja 2.5 dl ekologisk mjölk/havredryck 25 g jäst 0.5 tsk salt 1 dl vetekross 5-6 dl rågsikt Koka upp mjölken, slå den het över vetekrossen. Tillsätt margarinet/rapsoljan. Låt svalna till 370. Tillsätt jästen upplöst i saltet. Rör i mjölet till en jämn deg som får jäsa i ca 30 minuter. Arbeta upp degen och dela i 8-10 bitar. Rulla varje degbit till en rund bulle. Lägg på plåt, låt jäsa ca 30 minuter. Grädda i 2000 ca 10 minuter. |
|