Storköksrecept


Boktips!

"Vegetarisk mat för storhushåll" - Keld Hylding ICA-förlaget (ISBN 91-534-1157-9)
av Ann-Charlotte Nilsson Vegoria


Vegetariska världsdagen 1 oktober

Låt alla smaka vegetariskt den 1 oktober.
1998  serverades över 65.000 elever vegetariskt den 1 oktober.
Vi hoppas att ännu fler ska få smaka vegetariskt den dagen och att recepten (nedan) kommer till användning.
Lycka till!


Storköksrecept - "Bästa Gröna Skollunch"

Kocktävlingen 2005
Kocktävlingen 2004
Kocktävlingen 2003
Kocktävlingen 2002
Kocktävlingen 2001
Kocktävlingen 2000
Kocktävlingen 1999
Kocktävlingen 1998
Kikärts- & couscoussallad (25 port)
Recept av AnnaLisa Stenudd
Dressing
Recept av AnnaLisa Stenudd
Handstampad vitkålssallad (25 port)
Recept av AnnaLisa Stenudd
Grönskslasagne med broccolistuvning & mandeltäcke (10 port)
Recept av AnnaLisa Stenudd
Broccolistuvning (10 port)
Recept av AnnaLisa Stenudd
Färgglad marinerad potatis & linssallad (10 port)
Recept av AnnaLisa Stenudd
Oliver & avoriorisotto (10 port) Recept av AnnaLisa Stenudd
Kikärts- & couscoussallad (25 portioner)

Recept av AnnaLisa Stenudd

9 dl kikärter, blötlagda, 3 lagerblad + 12 dl buljong
7,5 dl couscous + 8 dl vatten + 3 msk olja/smör
6 gula lökar
6 tsk olivolja
3 tsk paprikapulver
6 tsk pepparmix eller ital. mix
12 tomater eller 36 körsbärstomater
9 apelsiner
  • Blanda alltsammans

Smaklig måltid!        Tillbaka upp...

 

Dressing

Recept av AnnaLisa Stenudd

3 dl olivolja
1,5 dl äppelcidervinäger
3 dl apelsinjuice
3 pressade vitlöksklyftor
6 msk flytande honung
örtsalt och svartpeppar efter smak
  • Koka kikärter i grönsaksbuljong och lagerblad ca 40 minuter
  • Koka upp 8 dl vatten med lite salt, blanda i couscous och matfett - låt stå 10 minuter
  • Blanda ihop kikärter och couscous och låt svalna
  • Hacka lök och fräs i olja. Blanda dem med kikärter och couscous. Krydda
  • Dela tomaterna i mindre bitar
  • Blanda ihop dressingen och riv ner apelsinskalet i den
  • Klyfta apelsiner och ta bort hinnor. Skär i bitar. Blanda apelsinbitar i salladen och häll över dressing

Smaklig måltid!        Tillbaka upp...

 

Handstampad vitkålssallad (25 portioner)

Recept av AnnaLisa Stenudd

3 l finstrimlad vitkål handstampad
3 l grovrivna morötter
15 dl gurkstavar
3 knippor hackad persilja
6 pressade vitlöksklyftor
3 tsk italiensk salladskrydda
3 msk flytande honung
örtsalt efter smak
  • Blanda alltsammans och smaka av med örtsalt

Smaklig måltid!        Tillbaka upp...

 

Grönsakslasagne med broccolistuvning & mandeltäcke (10-12 port)

Recept av AnnaLisa Stenudd

30 st lasagneplattor (utan ägg)
2 dl röda linser
5 dl vatten
800 gr morötter, slantade
250 gr lök, hackad
2 vitlöksklyftor, pressade
300 gr squash i halva skivor
200 gr champinjoner, skivade
2 msk olivolja
2 msk margarin
800 gr tomater, passerade
4 msk vegetabilisk buljongkrydda
2 tsk timjan, smulad
1 tsk svartpeppar
Örtsalt efter smak
  • Koka linserna i 2.5 dl vatten 5-6 minuter. Ställ dem åt sidan
  • Fräs grönsakerna med svamp, lök och pressad vitlök i margarin och olja. Tillsätt buljong och de passerade tomaterna och låt puttra i 15 minuter
  • Häll i linserna och småkoka i ytterligare 10 minuter
  • Tillsätt kryddorna och smaka av med örtsalt och eventuellt mer svartpeppar

Smaklig måltid!        Tillbaka upp...

 

Broccolistuvning

Recept av AnnaLisa Stenudd

300 gr broccoli, djupfryst
3 dl vatten
4 msk vetemjöl
6 dl mjölk (sojamjölk*)
100 gr riven parmesanost (riven naturell tofu)*
100 gr mandelspån
  • Koka broccolin i vatten och vispa sönder den
  • Rör ut mjölen i mjölken (sojamjölken*) Tillsätt redningen i omgångar under vispning och låt småputtra några minuter. Rör till sist ner parmesanosten (tofun*)
  • Varva lasagneplattor, grönsaksröra och broccolistuvning. Häll broccolistuvning överst
  • Strö till sist över mandelspånen
  • Grädda i 200 grader i 25-30 minuter

    * Ersätter mjölkprodukterna

Smaklig måltid!        Tillbaka upp...

 

Färgglad marinerad potatis & linssallad (10 port)

Recept av AnnaLisa Stenudd

1200 gr ganska fast potatis
2 tsk gurkmeja
3 dl små linser (svarta)
8 dl vatten
6 msk olivolja
2 msk äppelcidervinäger
2 tsk smulad timjan
2 krm ingefära
6 msk kapris
6 msk kaprisspad
1 strimlad purjolök
2 hackade rödlökar
2 små hackade röda paprikor
4 dl klippt persilja
eventuellt lite vatten
Havssalt och svartpeppar efter smak
  • Skala och koka potatis tillsammans med gurkmeja
  • Skölj och koka linserna tills de känns mjuka (om linserna blötläggs 1 timme, blir de klara på 18-20 minuter) Låt dem inte koka sönder!
  • Vispa samman olja, vinäger och ingefära
  • Skär den varma potatisen i bitar och lägg dem och de varma linserna i en skål. Strö på timjan och häll dressingen över. Tillsätt kapris, spad, strimlad purjolök, hackad rödlök och paprika samt klippt persilja. Blanda alltsammans försiktigt
  • Smaka noga av med havssalt och svartpeppar
  • Känns salladen lite torr, tillsätt lite vatten
  • Låt salladen "mogna" 30-60 minuter före servering
  • Dekorera gärna salladen, så blir den ännu festligare! Förslagsvis med stora kapris, körsbärstomater eller stjärnfrukt

Smaklig måltid!        Tillbaka upp...

 

Oliver - avoriorisotto (10-12 portioner)

Recept av AnnaLisa Stenudd

8 dl avorioris
2 dl finhackade gula lökar
2 tsk gurkmeja (drygt)
0.5 dl olivolja
2 liter kraftig grönsaksbuljong
10 st soltorkade tomater
2 dl hett vatten
2 dl färskriven parmesanost (riven tofu*)
Dekorera med 10-15 gröna eller svarta oliver, dela dem gärna
  • Skölj riset
  • Fräs gurkmeja, lök, ris och olivolja i några minuter. Häll i buljongen i omgångar och låt det koka in efterhand, det tar ungefär 20 minuter
  • Strimla de soltorkade tomaterna och låt dem ligga i det heta vattnet i 5 minuter. Ta upp dem och blanda dem i risotton, när 10 minuter återstår av koktiden
  • Blanda till sist ner ost (tofu*) och oliver
  • Smaka av med salt och peppar. När risotton är färdig ska den vara saftig och krämig, inte för torr

    * Ersätter mjölkprodukterna

Smaklig måltid!        Tillbaka upp...






Copyright © SVF. All rights reserved.