Vinnarrecept Bästa gröna skollunch
2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999 1998
 
Recept vinnare
"Bästa gröna skollunch 2004"


Recept 1:a pris "Bästa gröna skollunch 2004 - Ann-Kristin Svanberg

Motivering:
"Skaparglädje, med trendriktig, smakfull uppläggning i kombination med mustighet och spänst i råvarorna går hand i hand med den nya moderna svenska maten."


ÖRTBRÖD MED VALNÖTTER OCH TORKADE APRIKOSER
8 portioner

30 gram jäst
3 dl ljummet vatten
2 tsk havssalt
2 msk olivolja
50 gram blad persilja
100 gram valnötter, kan bytas ut till solrosfrön vid nötallergi
50 gram torkade aprikoser
6 dl vetemjöl
1 dl grahamsmjöl

Mixa bladpersiljan i 1,5 dl av det ljumma vattnet. Lös upp jästen i resterande 1,5 dl av vattnet. Tillsätt olivoljan, valnötter, aprikoser och salt i persiljevattnet och mixa slätt. Blanda ner med den upplösta jästen. Tillsätt vetemjöl och grahamsmjöl. Knåda degen smidig minst 15 minuter och låt jäsa under duk. Baka ut portionsbröd och låt jäsa under duk ca 15 minuter till. Grädda bröden i ugnen, 225 grader ca 10 minuter.


RÅRIS
8 portioner

4 dl råris
6dl vatten
1 tsk havssalt

Skölj riset tills vattnet är klart.
Koka riset mjukt i det lättsaltade vattnet ca 45 minuter.


ROSTADE ROTSAKER MED MANDEL OCH PERSILJE PESTO
8 portioner

500 gram palsternacka
500 gram kålrot
500 gram morot
100 gram rödlök
0,5 dl olivolja eller raps olja
1 tsk havssalt

Skala och skär upp rotfrukterna i långsmal form, vänd runt dom i oljan, salta över.
Rosta i ugn ca 200 grader tills de är mjuka fast med tuggmotstånd. Vänd rotsakerna ibland.


MANDEL OCH PERSILJEPESTO

100 gram skalad mandel, eller solrosfrön vid nötallergi
50 gram bladpersilja, inga stjälkar
50 gram lagrad ost eller tofu för veganer
1 tsk salt
1 msk olivolja
0,5 dl citronsaft
2 krm cayennepeppar eller efter smak

Mixa alla ingredienser till en slät pesto i mixer. Smaka av med citron saft och cayenne peppar. Vänd de ljumna rotfrukterna i peston


ÄPPELTZATSIKI
8 portioner

200 gram rårivet äpple, gärna svensk sort
1 msk pressad citronsaft
2 dl naturell yoghurt eller soja grädde till veganer.
1tsk havssalt
nymalen vitpeppar efter behag

Riv äpplet, pressa över citronsaft, vänd ned yoghurt, salta och peppra efter önskemål. Om sojagrädde används, vispa grädden fluffig först.


RÖDBETSBIFFAR MED FETAOST OCH ROSMARIN
8 portioner

1 kg skalade rödbetor
1 tsk havssalt
1 msk rosmarin
50 gram fetaost eller tofu för veganer.
1 dl bovetemjöl
0,5 dl rapsolja

Riv rödbetorna på rivjärn. Fräs rödbetorna mjuka i rapsolja. Tillsätt salt och rosmarin. Låt svalna något innan den smulade fetaosten och bovetemjölet tillsätts. Forma portionsbiffar och stek i rapsoljan. För festliga tillfällen byt ut fetaosten mot getost.


CITRUSMARINERAD BÖNSALLAD
8 portioner

8 dl kokta bönor, gärna olika sorter
1 dl fint hackad rödlök
2 msk citron saft
2 msk rapsolja
2 tsk havssalt
1 tsk råsocker, kan uteslutas

Blanda citronsaft, rapsolja, havssalt och råsockret till en vinägrett. Blanda ned bönorna och rödlöken. Klart att servera!




Recept 2:a pris "Bästa gröna skollunch 2004 - Gunilla Näslund


Motivering:
"Kreativ uppläggning med bra fräschör och roligt nyskapande med annorlunda råvaror."


Solros- och linfröbröd

25 gr jäst
2.5 dl vatten (37 grader)
0,5 dl linfrö
0,5 dl solrosfrö
1 dl havregryn
1 dl grahamsmjöl
4 3/4 dl vetemjöl
1 tsk salt

Lägg linfröna i vatten 10 min. Värm vattnet och smula i jästen. Blanda de torra ingredienserna i en bunke. Häll över degspadet och arbeta ihop degen. Låt jäsa i bunken 30 min. Lägg degen i smord form. Grädda 25-30 min i 250 grader. Låt svalna. Rosta brödet, bred på matfett och strö över curry.


Ljummen rotfrukt- och potatissallad
8 portioner

250 gr grön paprika
250 gr tomater
150 rödlök
2 msk pressad citron
0.5 dl persilja
2 tsk flingsalt
3-4 tsk smulad dragon
4 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
400 gr potatis
350 gr kålrot
250 gr morötter
200 gr palsternacka

Skiva paprika, tomater, rödlök i båtform. Häll över persiljan och pressa över citronen. Smaksätt med kryddorna. Koka potatis och rotfrukter, vänd ner detta tillsammans med grönsaksblandningen. Denna rätt går alldeles utmärkt att laga till flera hundra portioner.


Marinerade bönor
8 portioner

6 dl kokta kidneybönor
8 msk chilisås
3 msk olivolja
2.5 tsk cayennepeppar
2.5 tsk kardemumma
1 pressad vitlöksklyfta

Blanda samman alla ingredienser utom bönorna. Låt stå och dra 10 min. Vänd ner bönorna.


Sojaröra
8 portioner

60 gr torkade sojastrimlor
4 dl crème fraiche
4 msk mango chutney
2 msk pressad citron
100 gr rödlök
1 tsk salt
1 msk lime

Koka sojastrimlorna 10-15 min. Blanda alla ingredienser. Rör till sist ner sojastrimlorna. Låt stå att dra ca 30 minuter.




Recept 3:e pris "Bästa gröna skollunch 2004 - Anna Karlsson


Solrosbröd

0,5 liter vatten
50 gr jäst
0,5 dl maltsirap
1 dl kokta kalla, röda linser
1 dl solroskärnor
3 msk olja
2 tsk salt
2 dl grahamsmjöl
6 dl vetemjöl

Blanda alla ingredienser och arbeta ihop degen noga. Låt jäsa i 30-40 min. Forma degen till lagom stora bullar. Jäs bullarna på plåt ytterligare 20 min. Pensla över med lite olja. Grädda i 10-15 min. i 200 grader


Fylld Squash
8 portioner

4 st squash
200 gr purjolök, strimlad
2 dl kokta svarta bönor
3 morötter, grovrivna
300 gr champinjoner, skivade
2 dl kokta röda linser
150 g mozarella i skivor, uteslut för veganer
0.5 dl mango chutney
salt och peppar efter smak

Dela squashen längs med och gröp ur lite med en sked. Fräs grönsakerna, svampen och det urgröpta i olja och smakrätt med mango chutney, salt och peppar. Fyll squashen med grönsaksfräset. Lägg på den skivade osten. Gratineras, 200 grader, i 20-30 minuter.


Honungsrostad potatis och palsternacka med mandel

8 st skivade potatisar
2 st skivade palsternackor
3 msk flytande honung
50 gr flagad mandel eller solroskärnor
salt och peppar efter smak
0,5 dl olja

Bryn potatisen och palsternackorna till de är lagom mjuka för att ätas. Blanda i honung och mandel. Smaksätt med salt och peppar.


Sallad med rostade kikärter

1 huvud romansallad
5 tomater i klyftor
1 rödlök i klyftor
200 gr förvällda haricot verts
1 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
Romansalladen delas i lagom bitar. Blanda alla ingredienser.


Rostade kikärter

1 burk kikärter
2 msk olivolja
2 msk hirsflingor
1 krm cayennepeppar
1 krm spiskummin
salt efter smak

Spola kikärterna och låt dem rinna av. Rosta kikärterna tillsammans med olja, kryddor och hirsflingor i 225 grader i 15 minuter. Rör om ibland. Strö de rostade kikärterna över salladen.


Recept tredje pris "Bästa gröna skollunch 2004 - Bo Wahlund


Morot och grahamsfoccacia

500 gr vatten
30 gr jäst
800 gr vetemjöl
200gr grahamsmjöl
200gr riven morot
50 gr olivolja
20 gr salt

Garnering:
Ca 1 matsked flingsalt
ca 2 matskedar rosmarin
ca 1 dl rostade solrosfrön
0.5 dl linfrö

Blanda vatten, jäst , morötter och mjöl i en degblandare, häll i oljan när degen börjar gå ihop. Arbeta degen i ca 15 minuter på låg hastighet. Tillsätt saltet och kör 5 minuter extra på mellan hastigheten. Låt degen jäsa i ca 1 timme (till dubbelstorlek) Olja ett bleck och lägg degen på blecket, tryck försiktigt ut degen i kanterna och tryck ner fingrarna i degen för att få de klassiska foccacia-hålen. Strö flingsalt, solrosfrön och rosmarin över foccacian och låt jäsa i ca 1 timme igen. Baka brödet i ugn på ca 240 grader i 7-8 minuter.


Kålrotssoppa med smak av äpple och Honung
8 portioner

500 gr kålrot
150 gr potatis
150 gr morot
100 gr gul lök
2 st svenska äpplen
ca 1,5 liter vatten
50 gr grädde (kan ersättas med soja grädde)
1 tsk honung
Havsalt o vitpeppar

Skala kålrot, potatis, gul lök, morot och äpplen. Skär ner i mindre bitar. Koka allt utom äpple tills det nästan är mjukt, då läggs äppelbitarna i för att koka med på slutet. Mixa alltsammans till en slät soppa. Tillsätt och smaka av med grädde och honung för den goda smakens skull!


Bön- och kålrotschutney

2dl kokta Black Eye bönor
200 gr kålrot
1 msk honung
100 gr gul lök
1 stort äpple
Salt o peppar

Fräs hackad lök, bönor och kålrotsbitar i olja. Tillsätt honung salt och peppar och fräs ihop tills kålrots bitarna är al dente.
Lägg en klick i botten av sopptallriken och häll på soppan.


Färskost med soltorkade tomater och chili

3 msk soltorkade tomater
Chili efter smak och behag
2 dl kesella gourmet (kan ersättas med tofu)
Salt o peppar

Mixa soltorkade tomater och finhackad chili.
Rör ner massan i kesellan. Smaka av med salt och peppar.
Bred kesellan på foccacian och servera med soppan.


Recept 3:e pris "Bästa gröna skollunch 2004 - Daniel Anestav

Lantbröd

5 dl vatten
20 g jäst
650 g vetemjöl
275 g grahamsmjöl
3 msk olja
1 msk salt

Blanda vatten, jäst ,olja och mjölsorterna. Arbeta ihop degen i ca 15 minuter. Tillsätt salt och arbeta degen ytterligare i 5 minuter. Låt degen jäsa i 30 minuter. Baka i valfri form i 200 grader.


Bitiga rotsaksbiffar med senap
8 portioner

1 kg blandade rotfrukter t.ex. kålrot rotpersilja och morot
1 msk husk
1 msk vatten
1 msk potatismjöl
1 msk grov senap typ skånsk
2 msk vetemjöl
havssalt efter behag

Strimla och fräs rotfrukterna i lite rapsolja. Låt rotfrukterna svalna. Blanda de stekta rotsakerna med salt, senap, husk, vatten, potatismjöl och vetemjöl. Blanda sedan ihop det med grönsakerna. Provstek en biff och smaka av så att du får den smak du vill ha. Stek sedan alla biffar.


Grönt potatismos
8 portioner

1 kg god ekologisk potatis
40 gr smör
2,5 dl mellanmjölk eller sojamjölk
25 gr purjolök, det gröna
25 gr bladpersilja
salt och vitpeppar efter behag

Skala och koka potatisen i lätt saltat vatten. Värm mjölken och tillsätt smöret. Mixa purjo, bladpersilja, mjölk och smörblandningen till en slät grön sås. Vispa potatis och den gröna såsen till ett slätt grönt potatismos. Smaka av med salt och vitpeppar.


Lingon Dressing

2 dl färska lingon
2 dl crème fraiche
1 msk socker
0.5 kryddmått salt

Mixa lingonen och blanda dem med crème fraiche och sockra efter smak.


Vit bönsallad med röda linser och timjansvinägrett
8 portioner

3 dl vita bönor
1 dl röda linser

Vinägrett:
2/3 delar olivolja
1/3 delar äppelcidervinäger
1 knippe färsk finhackad timjan
havssalt efter smak

Blötlägg bönorna och de röda linserna var för sig över natten. Koka bönorna enligt anvisningarna på förpackningen. Lägg de röda linserna på hålbleck och ånga ca 1.5 - 2 min så att de behåller färgen och kan blandas med de vita bönorna.
Blanda och häll över vinägretten, rör om.





Vinnande recept från 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 , 2005 , 2006.




Copyright © SVF. All rights reserved.