Vinnarrecept Bästa gröna skollunch
2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999 1998
 
Recept vinnare
"Bästa gröna skollunch 2003"

Tävlingen ”Bästa gröna skollunch” 2003 nu avgjord!
Den ägde i år rum den 30 september i Stockholm

Årets tema var: Mer frukt, grönt och baljväxter i skolmåltiderna

Följande regler gäller för tävlingen:
Att komponera en vegetarisk lunch med en sallad och en varmrätt för åtta portioner.

  • Maten skall vara vacker att se på, läcker och inspirerande, så att eleverna gärna äter den.
  • Maten skall vara näringsmässigt fullvärdig enligt tallriksmodellen.
  • Kostnaden för maten skall vara rimlig.

Varje tävlande fick en råvarukorg, i år med temat baljväxter, som ett önskemål från många skolor.

Arrangörer:
Svenska Vegetariska Föreningen och Riksförbundet Hälsofrämjandet i samarbete med Coop Provkök.


2003-ÅRS VINNARE I ”BÄSTA GRÖNA SKOLLUNCH”


1:a pris KATJA OLSSON
(Kök 5)
Falkenbergs gymnasieskola
Med: Currydoftande kikärtsgryta med aprikoser och kokosflingor.
Serverad med fänkål och paprikaris och blandad
Salsasallad på rucolabädd


Juryns motivering:
En läcker och smakrik måltid.
Speciellt uppskattade juryn finesserna med de rostade kokosflingorna,
limeklyftan och salladen, vackert smaksatt med balsamvinäger och rödlök.
Rätten vittnar om en gedigen yrkesskicklighet.

Recept:
Kikärtsgryta (8 port.)
8 dl blötlagda kikärter
2 msk grönsaksbuljong och vatten
1,5 tsk curry
150 g gul lök hackad
200 g morot i halvmånar
100 g broccolibuketter
100 g champinjoner i klyftor
400 ml kokosmjölk
20 g grön chilipeppar
1 msk olivolja
1 dl kokosflingor
1,5 dl aprikoser

Fräs gul lök, kikärter och curry i olivoljan.
Täck med vatten och 2 msk grönsaksbuljong.
Låt koka ca 35 minuter. Lägg i morot och hackade aprikoser och koka
ytterligare 15 minuter. Häll i kokosmjölken. Tillsätt champinjonerna, broccolin
och till sist chilipeppar. Låt puttra i 10 minuter. Redes med maizena.
Rosta kokosflingorna och strö över grytan.

Råris med fänkål och paprika (8 port.)
5 dl råris
1 liter vatten + grönsaksbuljong
50 g gul lök hackad
150 g fänkål hackad
50 g röd paprika hackad
1 tsk olivolja
vitlökspeppar och salt

Fräs ihop alla ingredienser utom den röda paprikan. Häll på vatten och buljong.
Låt koka i ca 40 minuter.
Blanda ned den röda paprika. Smaka av med vitlökspeppar och salt.

Blandad salsasallad på rucolabädd (8 port.)
2 dl blötlagda svarta bönor
250 g tomater
2 dl majskorn
100 g röd paprika
25 g röd lök
25 g bladpersilja
80 g rucola
2 msk balsamvinäger
1 msk äppelcidervinäger
1 msk olivolja
vitlökspeppar

Koka bönorna i ca 20-30 minuter. Blanda ned tillsammans med de hackade
grönsakerna. Häll på balsam- och äppelcidervinäger och olivolja. Blanda ihop.
Skölj rucolabladen och lägg upp på tallrik. Lägg salsan ovanpå.








2:a pris BO WAHLUND (Kök 4)
Carolas Eko Köket Alfaskolan

Med: Slät morotssoppa med örtdipp
Fyllda havrebullar med grön sallad och
Hummus på svarta bönor

Juryns motivering:
Äntligen en soppa!
Färgrik, smakrik och tillsammans med det innovativa salladsbrödet
en värdig 2:a-pristagare.

Recept:
Slät morotssoppa med örtdipp ( 8 port.)
5 morötter
3 potatisar
1 stor lök
2 liter vatten
Salt och peppar efter smak
1 msk äppelcidervinäger
1 klyfta vitlök
1 dl grädde (alternativt sojagrädde)

Skala och hacka rotsakerna grovt. Koka mjukt med lök och vitlök.
Mixas slät och smaksätt med salt, peppar, grädde och vinäger.

Örtdipp (8 port.)
3 dl crème fraiche (alternativt sojagrädde)
hackad persilja
hackad mejram
salt och peppar efter smak.
Blanda och lägg en klick i soppan. Dekorera med persilja.

Havrebröd (8 port.)
20 g solrosfrön
250 g havremjölk
25 g jäst
1 msk olivolja
25 g råsocker
10 salt
50 g havregryn
50 g grahamsmjöl

Blanda ingredienserna och knåda i 10-15 minuter. Låt jäsa i 2 timmar.
Delas i 8 ”bullar” och grädda i ugn 10-15 minuter på 230_.

Grön sallad
isbergssallad
rödlök finhackad
sockerärter
tomatskivor

Hummus på svarta bönor (8 port.)
4 dl kokta svarta bönor
2 msk olivolja
4 msk vatten
1 klyfta vitlök
salt och peppar efter smak
citronsaft
persilja hackad

Mixa bönorna med resten av ingredienserna till en krämig hummus.








3:e pris CAROLINE ASSIA (Kök 2)
Centralköket, Trollhättan
Med: Grekisk gratäng med rucolasallad

Recept:
Grekisk gratäng (8 port)
2 kg potatis
3 st squash
15 cm purjolök
6 st tomater
400 g krossade tomater
400 g fetaost eller Tofu
300 g oliver, svarta
1-2 msk olivolja
salt och peppar
färsk basilika

Skiva samtliga grönsaker. Varva grönsakerna i en stor eldfast form. Krydda med salt och peppar mellan varven. Smula fetaosten och fördela den och oliverna över gratängen. Häll sedan över de krossade tomaterna. Ringla till sist olivolja över. Gratinera i ugn 200° i 50-60 min. Ta ut gratängen och strö klippt basilika över.

Rucolasallad (8 port)
160 g rucolasallad
400 g kidneybönor
80 g rostade och saltade solrosfrön
1 msk olivolja
1 msk balsamvinäger
(Saltkristaller) Grovt salt

Blanda alltsammans och salta efter smak.










3: pris MARIE BERGDAHL (Kök 3)
Västra Skedvi skola, Kolsva
Med: Pastasås med glada bönor, sallad med lakritsmak, Västra Skedvilimpa

Recept:
Glada bönor i pastasås
5 dl blandade blötlagda bönor, kokas till de är mjuka i 45 minuter.
1 gul lök, lägg i den hackade löken efter 35 minuter
1 dl röda linser, kokas i 2 dl vatten ca 10 minuter
1 burk 400 g krossade tomater

Sås
6 dl mjölk/havremjölk
2 dl grädde/sojagrädde
3 msk vetemjöl
3 msk tomatpuré
tomatketchup, salt och peppar efter smak

Blanda samman allt. Smaka av. Serveras med valfri varm pasta.

Sallad med lakritsmak
Blanda
200 g tomater, hackade
150 g gurka, hackad
300 g fänkål, hackad
800 g melon i bitar/kuber
2 apelsiner i klyftor bredvid

Västra Skedvilimpa
5 dl vatten
2 msk sirap
1 msk olja
50 gr jäst
8-9 dl vetemjöl
1 dl kornkross

Värm vatten, sirap och olja till 37°. Rör ut jästen i vätskan. Tillsätt mjölet. Arbeta ihop degen och forma den till en limpa. Grädda i 200° ca 50 minuter.
Obs! Limpan ställs in i kall ugn. När den är färdig penslas den med olivolja. Strö sedan över mald koriander.









3:e pris KATARINA WEDIN (Kök 1)
Kraftkällan, Forsmark
Med: Bönbiffar med varm potatissallad, mynta och vitlökssås, sallad och lingonbröd.

Recept:
Varm potatissallad (8 port)
1 st aubergin
1 st squash
5 st potatis (fasta)
0,5 rödlök
0,5 st gröna sidan på purjolök
salt och malen peppar efter smak

Skiva aubergin, squash och potatis. Stek dem på ett grilljärn så det blir ett fint mönster. Blanda sedan samman de andra grönsakerna i en annan stekpanna, och låt dem fräsa tillsammans med salt och grovmalen svartpeppar.

Bönbiffar
1 burk borlotti bönor
1 burk stora vita bönor
1 burk kidneybönor
1 dl purjo
0,5 dl rödlök
ströbröd
2 msk smulad torkad timjan
Salt och vitpeppar efter smak
3 morötter, långa
0,5 dl ströbröd

Slå bort vätskan och skölj bönorna. Mixa allt i en matberedare utom morötterna. Tillsätt ströbröd till lagom fast konsistens. Smaka av med salt och peppar. Skär morötterna längs med så att det blir långa skivor. Gör en ring. Fäst med tandpetare. Fyll ringen med bönsmeten. Fördela 0.5 dl ströbröd över biffarna. Gratinera i 200°.


Mynta och vitlökssås
3 dl grädde/sojagrädde
2 msk mynta
2 st vitlöksklyftor, finhackade
Reds med majsenamjöl och vatten. Salt och peppar efter smak.

Sallad
strimla isbergssallad
soltorkade tomater, strimlas
2 msk saltade solrosfrön
8 färska champinjoner
1 msk balsamvinäger
2 msk olivolja
Blanda.

Lingonbröd
50 g jäst
5 dl vatten
1 dl olja
1 msk salt
1 msk socker
1 dl lingonsylt
8 dl vetemjöl

Blanda jäst och olja i 37° varmt vatten. Tillsätt övriga ingredienser och lägg degen på en plåt med kant. Låt jäsa 30 min. Grädda ugn 175° i 20 min. Skäres i rutor.









Vinnande recept från 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 , 2005 , 2006.



Tillbaka...

Copyright © SVF. All rights reserved.