Vinnarrecept Bästa gröna skollunch | ||||||||
2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001 | 2000 | 1999 | 1998 |
Recept vinnare "Bästa gröna skollunch 2003" Tävlingen ”Bästa gröna skollunch” 2003 nu avgjord!
Varje tävlande fick en råvarukorg, i år med temat baljväxter, som ett önskemål från många skolor. Arrangörer: Svenska Vegetariska Föreningen och Riksförbundet Hälsofrämjandet i samarbete med Coop Provkök. 2003-ÅRS VINNARE I ”BÄSTA GRÖNA SKOLLUNCH”
1:a pris KATJA OLSSON (Kök 5) Falkenbergs gymnasieskola Med: Currydoftande kikärtsgryta med aprikoser och kokosflingor. Serverad med fänkål och paprikaris och blandad Salsasallad på rucolabädd
2:a pris BO WAHLUND (Kök 4) Med: Slät morotssoppa med örtdipp 3:e pris CAROLINE ASSIA (Kök 2) Centralköket, Trollhättan Med: Grekisk gratäng med rucolasallad Recept: Grekisk gratäng (8 port) 2 kg potatis 3 st squash 15 cm purjolök 6 st tomater 400 g krossade tomater 400 g fetaost eller Tofu 300 g oliver, svarta 1-2 msk olivolja salt och peppar färsk basilika Skiva samtliga grönsaker. Varva grönsakerna i en stor eldfast form. Krydda med salt och peppar mellan varven. Smula fetaosten och fördela den och oliverna över gratängen. Häll sedan över de krossade tomaterna. Ringla till sist olivolja över. Gratinera i ugn 200° i 50-60 min. Ta ut gratängen och strö klippt basilika över. Rucolasallad (8 port) 160 g rucolasallad 400 g kidneybönor 80 g rostade och saltade solrosfrön 1 msk olivolja 1 msk balsamvinäger (Saltkristaller) Grovt salt Blanda alltsammans och salta efter smak. 3: pris MARIE BERGDAHL (Kök 3) Västra Skedvi skola, Kolsva Med: Pastasås med glada bönor, sallad med lakritsmak, Västra Skedvilimpa Recept: Glada bönor i pastasås 5 dl blandade blötlagda bönor, kokas till de är mjuka i 45 minuter. 1 gul lök, lägg i den hackade löken efter 35 minuter 1 dl röda linser, kokas i 2 dl vatten ca 10 minuter 1 burk 400 g krossade tomater Sås 6 dl mjölk/havremjölk 2 dl grädde/sojagrädde 3 msk vetemjöl 3 msk tomatpuré tomatketchup, salt och peppar efter smak Blanda samman allt. Smaka av. Serveras med valfri varm pasta. Sallad med lakritsmak Blanda 200 g tomater, hackade 150 g gurka, hackad 300 g fänkål, hackad 800 g melon i bitar/kuber 2 apelsiner i klyftor bredvid Västra Skedvilimpa 5 dl vatten 2 msk sirap 1 msk olja 50 gr jäst 8-9 dl vetemjöl 1 dl kornkross Värm vatten, sirap och olja till 37°. Rör ut jästen i vätskan. Tillsätt mjölet. Arbeta ihop degen och forma den till en limpa. Grädda i 200° ca 50 minuter. Obs! Limpan ställs in i kall ugn. När den är färdig penslas den med olivolja. Strö sedan över mald koriander. 3:e pris KATARINA WEDIN (Kök 1) Kraftkällan, Forsmark Med: Bönbiffar med varm potatissallad, mynta och vitlökssås, sallad och lingonbröd. Recept: Varm potatissallad (8 port) 1 st aubergin 1 st squash 5 st potatis (fasta) 0,5 rödlök 0,5 st gröna sidan på purjolök salt och malen peppar efter smak Skiva aubergin, squash och potatis. Stek dem på ett grilljärn så det blir ett fint mönster. Blanda sedan samman de andra grönsakerna i en annan stekpanna, och låt dem fräsa tillsammans med salt och grovmalen svartpeppar. Bönbiffar 1 burk borlotti bönor 1 burk stora vita bönor 1 burk kidneybönor 1 dl purjo 0,5 dl rödlök ströbröd 2 msk smulad torkad timjan Salt och vitpeppar efter smak 3 morötter, långa 0,5 dl ströbröd Slå bort vätskan och skölj bönorna. Mixa allt i en matberedare utom morötterna. Tillsätt ströbröd till lagom fast konsistens. Smaka av med salt och peppar. Skär morötterna längs med så att det blir långa skivor. Gör en ring. Fäst med tandpetare. Fyll ringen med bönsmeten. Fördela 0.5 dl ströbröd över biffarna. Gratinera i 200°. Mynta och vitlökssås 3 dl grädde/sojagrädde 2 msk mynta 2 st vitlöksklyftor, finhackade Reds med majsenamjöl och vatten. Salt och peppar efter smak. Sallad strimla isbergssallad soltorkade tomater, strimlas 2 msk saltade solrosfrön 8 färska champinjoner 1 msk balsamvinäger 2 msk olivolja Blanda. Lingonbröd 50 g jäst 5 dl vatten 1 dl olja 1 msk salt 1 msk socker 1 dl lingonsylt 8 dl vetemjöl Blanda jäst och olja i 37° varmt vatten. Tillsätt övriga ingredienser och lägg degen på en plåt med kant. Låt jäsa 30 min. Grädda ugn 175° i 20 min. Skäres i rutor.
|