Vinnande recept från "Bästa Gröna Skollunch" 2001
Vinnare i skolmatstävllingen blev Solveig Amrén Andersson Torsviksskolan Lidingö
Juryns motivering:
En spännande och nydanande smakbrytning mellan grönsakssås
med russin och kardemummaris. Mild och aptitretande kolorit. Rätten
bör kompletteras med baljväxter från salladsbordet.
En väl smaksatt hummus och bra knaprig konsistens på
grönsakerna ger extra pluspoäng.
MENY:
Cous-cous sallad med apelsin, ruccola och solrosskott
Hummus på kikärter och selleri
Kardemummaris
Marocansk grönsaksgryta med russin
|
COUS-COUS SALLAD MED APELSIN, RUCCOLA OCH SOLROSSKOTT
4 dl cous cous
5 dl grönsaksbuljong
3 apelsiner
4 lime
örtsalt
ruccolasallad
solrosskott
Låt cous cousen dra i buljongen. Rör om och fluffa
om med gaffel. Blanda i övriga ingredienser.
HUMMUS PÅ KIKÄRTER OCH SELLERI
4 dl kokta kikärter
4 klyftor vitlök
1/4 klyfta rotselleri
6 msk olivolja
örtsalt och svartpeppar efter smak.
Blanda och kör i mixer.
KARDEMUMMARIS
4 msk olja
1 msk kardemumma
6 dl vatten salt
4 dl avorioris
Fräs riset i oljan några minuter. Tillsätt kardemumma
och vatten. Koka ca 20 min. Smaka av med salt.
MAROCANSK GRÖNSAKSGRYTA MED RUSSIN
Skär i tjocka stavar och lägg i bleck:
4 palsternackor
5 morötter
6 medelstora lökar
7 stor purjolök
8 zuccino
Gör en tomat- o kryddblandning av:
1.5 dl russin
3 hackade vitlöksklyftor
3 msk hackad ingefära
1.5 burk krossade tomater
7 dl grönsaksbuljong
3 kanelstänger
1 tsk spiskummin
1 liten hackad chili
1 tsk kanel bladpersilja
1 tsk gurkmeja
3 dl grädde (soyagrädde)
Häll tomat- o kryddblandning över grönsakerna.
Baka i ugnen ca 50 min. Blanda i grädde och bladpersilja.
Smaka av med salt.
Tillbaka
upp...
|