Recept vinnare
"Bästa gröna skollunch 2002"
Vinnande recept Bästa Gröna Skollunch 2002
|
Vinnare i skolmatstävllingen blev Anita Björklöv-Hedlund, Malmaskolan i Kolsva,Köpings kommun.
Juryns motivering:
"En visuellt slagkraftig rätt, inledd av en fantasifull sallad - färgsprakande, modernt komponerad, läcker och nyttig. Focciabrödet harmonierar på ett smakrikt sätt denna utsökta gröna skolköksmåltid"
|
Allt beräknat för 8 portioner
|
MENY:
Cous-coussallad med bakad zuccini
Varm kompott på kikärter,russin, balsamvinäger, honung och purjolök
Ugnsbakade tomater med tomater och fänkål
Morot - palsternacka - potatispure´
Foccabröd med örter och olivolja ( kan kryddas i det oändliga efter smak )
|
COUS-COUSSALLAD
160 g couscous
salt och peppar
olivolja
4 kvistar bladpersilja
200 g isberg - rose´- frisse´-ruccula - romansallad
Vinegrett
0,75 dl vinäger och olivolja
saft av 0,5 citron
2 tsk salt, 2 krm peppar, 2 tsk spiskummin, lite socker, 1 bit riven ingefära
Fräs couscous salt och peppar ,citronsaft och 1 msk olivolja, häll över kokande vatten. Låt koka upp, dra åt sidan och låt svalna.
|
Zuccini till couscoussalladen
1 st zuccini skivas i 0,5 cm skivor, lägg på bläck,krydda med salt och peppar och olivolja
Baka i ugn 150 i 10 minuter .Lägges ovan på salladen helst lite ljummen.
Tillbaka upp!
|
KIKÄRTSKOMPOTT
640 g kikärter (kokta eller på burk)
200 g russin
1 dl honung
0,6 balsamvinäger
l purjolök
100-150 g schalottenlök
1 tsk salt, 1 krm peppar
1 tsk kummin
0,75 dl olivolja
Fräs kikärter,kummin, och russin i olivolja.
Tillsätt vinäger och låt koka upp, tillsätt honung, salt, peppar och låt koka ned till simmig konstistens och god smak
Vid servering värm och lägg i schalottenlök i klyftor samt purjolök( julienne) låt löken bli ganska mjuk.
Tillbaka upp!
|
UGNSBAKADE TOMATER
8 st tomater
4 klyftor vitlök
4 kvistar timjan
1 msk sockeer
1 tsk salt 1 krm vitpeppar
Kryssa och skålla tomaterna, doppa dem hastigt i kokande vatten , kyl sedan i isvatten . Flå och skär dem bort 1 skiva i varje ände.Lägg en tunn skiva vitlök och lite timjan på varje tomat, lite olivolja, salt och peppar samt socker.
Baka dem i 90 graders värme tills de är genombakade ca 1 timme)
|
2 st. fänkål
Ansa och klyv varje fänkål i 8 klyftor, krydda med salt och vitpeppar
Lite olivolja.
Baka i 150 varm ugn cirka 40 minuter eller tills den är mjuk.
Tillbaka upp!
|
MOROT - PALSTERNACKA - POTARISPURE
2 morötter
2 palsternackor
800 g potatis (skalad vikt)
5 dl mjölk
Salt vitpeppar och muskotnöt efter smak.
Koka potatis och rotfrukter skurna i stora bitar i lättsaltat vatten.
Passera och tillsätt mjölken och lite olivolja, krydda med salt och peppar. Vispa kraftigt.
Tillbaka upp!
|
FOCCACIABRÖD
25 g jäst
5 dl vatten
20 g salt
700 g vetemjöl
200 g rågsikt
0,5 dl olivolja
1 msk honung
Basilika och timjan
Blanda alla ingredienser och låt jäsa i 1,5 timmar.
Smörj en bakplåt ordentligt med olivolja samt pressa ut degen i den eller kavlaut till ca 2 cm tjocklek.
Pensla med olivolja ovanpå brödet och strö över grovt salt.
Tryck ned coctailtomater och vitlöksklyfter till botten på degen .
Brödet skäres i lagom bitar.
Tillbaka upp!
|
|
|