Vinnarrecept Bästa gröna skollunch
2006 2005 2004 2003 2002 2001 2000 1999 1998
 
Recept vinnare
"Bästa gröna skollunch 2002"


Vinnande recept Bästa Gröna Skollunch 2002

Vinnare i skolmatstävllingen blev Anita Björklöv-Hedlund, Malmaskolan i Kolsva,Köpings kommun.

Juryns motivering:
"En visuellt slagkraftig rätt, inledd av en fantasifull sallad - färgsprakande, modernt komponerad,
läcker och nyttig. Focciabrödet harmonierar på ett smakrikt sätt denna utsökta gröna skolköksmåltid"

Allt beräknat för 8 portioner
MENY:
  • Cous-coussallad med bakad zuccini
  • Varm kompott på kikärter,russin, balsamvinäger, honung och purjolök
  • Ugnsbakade tomater med tomater och fänkål
  • Morot - palsternacka - potatispure´
  • Foccabröd med örter och olivolja ( kan kryddas i det oändliga efter smak )

  • COUS-COUSSALLAD

    160 g couscous
    salt och peppar
    olivolja
    4 kvistar bladpersilja
    200 g isberg - rose´- frisse´-ruccula - romansallad

    Vinegrett
    0,75 dl vinäger och olivolja
    saft av 0,5 citron
    2 tsk salt, 2 krm peppar, 2 tsk spiskummin, lite socker, 1 bit riven ingefära

    Fräs couscous salt och peppar ,citronsaft och 1 msk olivolja, häll över kokande vatten. Låt koka upp, dra åt sidan och låt svalna.

    Zuccini till couscoussalladen

    1 st zuccini skivas i 0,5 cm skivor, lägg på bläck,krydda med salt och peppar och olivolja
    Baka i ugn 150 i 10 minuter .Lägges ovan på salladen helst lite ljummen.

    Tillbaka upp!
    KIKÄRTSKOMPOTT

    640 g kikärter (kokta eller på burk)
    200 g russin
    1 dl honung
    0,6 balsamvinäger
    l purjolök
    100-150 g schalottenlök
    1 tsk salt, 1 krm peppar
    1 tsk kummin
    0,75 dl olivolja

    Fräs kikärter,kummin, och russin i olivolja.
    Tillsätt vinäger och låt koka upp, tillsätt honung, salt, peppar och låt koka ned till simmig konstistens och god smak

    Vid servering värm och lägg i schalottenlök i klyftor samt purjolök( julienne) låt löken bli ganska mjuk.

    Tillbaka upp!
    UGNSBAKADE TOMATER

    8 st tomater
    4 klyftor vitlök
    4 kvistar timjan
    1 msk sockeer
    1 tsk salt 1 krm vitpeppar

    Kryssa och skålla tomaterna, doppa dem hastigt i kokande vatten , kyl sedan i isvatten . Flå och skär dem bort 1 skiva i varje ände.Lägg en tunn skiva vitlök och lite timjan på varje tomat, lite olivolja, salt och peppar samt socker.
    Baka dem i 90 graders värme tills de är genombakade ca 1 timme)

    2 st. fänkål

    Ansa och klyv varje fänkål i 8 klyftor, krydda med salt och vitpeppar Lite olivolja.
    Baka i 150 varm ugn cirka 40 minuter eller tills den är mjuk.

    Tillbaka upp!
    MOROT - PALSTERNACKA - POTARISPURE

    2 morötter
    2 palsternackor
    800 g potatis (skalad vikt)
    5 dl mjölk

    Salt vitpeppar och muskotnöt efter smak.
    Koka potatis och rotfrukter skurna i stora bitar i lättsaltat vatten.
    Passera och tillsätt mjölken och lite olivolja, krydda med salt och peppar. Vispa kraftigt.

    Tillbaka upp!
    FOCCACIABRÖD

    25 g jäst
    5 dl vatten
    20 g salt
    700 g vetemjöl
    200 g rågsikt
    0,5 dl olivolja
    1 msk honung
    Basilika och timjan

    Blanda alla ingredienser och låt jäsa i 1,5 timmar.
    Smörj en bakplåt ordentligt med olivolja samt pressa ut degen i den eller kavlaut till ca 2 cm tjocklek. Pensla med olivolja ovanpå brödet och strö över grovt salt.
    Tryck ned coctailtomater och vitlöksklyfter till botten på degen .
    Brödet skäres i lagom bitar.

    Tillbaka upp!






    Vinnande recept från 1998, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003, 2004 , 2005, 2006.


    Tillbaka!