Vinnarrecept Bästa gröna skollunch | ||||||||
2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001 | 2000 | 1999 | 1998 |
Recept vinnare "Bästa gröna skollunch 1998" |
Kikärts- & couscoussallad med dressing (8 port) |
Bästa Gröna Skollunch 1998, 1:a pris Helena Vepsä |
9
dl kikärter, blötlagda, 3 lagerblad + 12 dl buljong 7,5 dl couscous + 8 dl vatten + 3 msk olja/smör 6 gula lökar 6 tsk olivolja 3 tsk paprikapulver 6 tsk pepparmix eller ital. mix 12 tomater eller 36 körsbärstomater 9 apelsiner |
1:a
pris Helena Vepsä, Gimo Bruksgymnasium, Gimo. Gratinerade potatishalvor med mexikansk linsröra och majstäcke på ugnsbakad grönsaksbädd Juryns motivering: |
Dressing
|
|
Handstampad vitkålssallad (8 port) |
Bästa Gröna Skollunch 1998, 1:a pris Helena Vepsä |
3
l finstrimlad vitkål handstampad 3 l grovrivna morötter 15 dl gurkstavar 3 knippor hackad persilja 6 pressade vitlöksklyftor 3 tsk italiensk salladskrydda 3 msk flytande honung örtsalt efter smak
|
|
Ugnsbakade grönsaker (8 port) |
Bästa Gröna Skollunch 1998, 1:a pris Helena Vepsä |
3
stora aubergine 6 zuccini 6 gula paprikor 3 röda paprikor 6 gula lökar 1,5 purjolök, ca 20 cm av den gröna delen på varje 9 vitlöksklyftor olivolja och örtsalt
|
|
Potatishalvor (8 port) |
Bästa Gröna Skollunch 1998, 1:a pris Helena Vepsä |
3,6
kg medelstor potatis 3-6 tsk kummin 3-6 tsk örtsalt 6 msk olivolja
|
|
Mexikansk färssås (8 port) |
Bästa Gröna Skollunch 1998, 1:a pris Helena Vepsä |
6
dl röda linser 12 dl vatten 3 förpackningar mexikansk veg. färssås
|
|
Majstäcke (8 port) |
Bästa Gröna Skollunch 1998, 1:a pris Helena Vepsä |
750
g djupfrysta majskorn 6-9 msk olivolja 15 msk kokspad eller buljong
|
|
Ratatouille med grönsaksris (8 port) |
Bästa Gröna Skollunch 1998, 2a pris SolveigAmrén-Andersson |
2 squash
i lagom stora bitat 2 gula lökar, skurna i klyftor 4 medelstora morötter, slantade 2 gula paprikor i bitar 1 grön paprika i bitar 100 gr champinjoner, skivade 2 pressade vitlöksklyftor 0,5 dl olivolja 2 burkar krossade tomater 1 msk rårörsocker 5 dl kraftig grönsaksbuljong malen spiskummin efter smak |
2:a pris Solveig Amrén Andersson, Torsviks skola, Lidingö. |
|
|
Grönsaksris (8 port) |
Bästa Gröna Skollunch 1998, 2a pris SolveigAmrén-Andersson |
4
dl avorioris 8 dl vatten 2 tärningar grönsaksbuljong 300 gr kokt hackad broccoli
|
|
Black eye bönsallad, vinaigrettesås (8 port) |
Bästa Gröna Skollunch 1998, 2a pris SolveigAmrén-Andersson |
5
dl kokta kalla bönor en halv finstrimlad purjolök 2 tärnade tomater Vinaigrettesås
|
|
Vardagslåda med gratängsås (8 port) |
Bästa Gröna Skollunch 1998, Christina Lofvars |
500 g vitkål 3 morötter 3 palsternackor 2 gula lökar 3 msk olivolja |
3:e pris Christina Lofvars, Orsamålet, Kyrkbyns skola, Orsa. |
|
|
Gratängsås (8 port) |
Bästa Gröna Skollunch 1998, Christina Lofvars |
2
msk smör/margarin 6 msk grahamsmjöl 6 dl grönsaksbuljong 2 tsk smulad basilika örtsalt efter smak
|
|
Rårissallad med dressing (8 port) |
Bästa Gröna Skollunch 1998, Christina Lofvars |
5
dl råris 1 gul paprika en halv gurka 1 gul lök 1-2 msk curry
Dressing:
|
|
Mexikansk böngryta (8 port) |
Bästa Gröna Skollunch 1998, Carina Rötkönen |
6 dl black
eyebönor, blötlagda 6 hela tomater 1 burk passerade tomater 2 gula lökar 2 pressade vitlöksklyftor 2 dl majskorn 1 gul paprika 1 grön paprika 4 stora champinjoner 2 tsk malen ingefära (eller riven färsk) 1 tsk oregano 2 krm cayennepeppar 1 tsk örtsalt |
3:e pris Carina Rötkönen, Skolmåltidsköket, Säves gymnasium, Visby. |
|
|
Broccolisallad (8 port) |
Bästa Gröna Skollunch 1998, Carina Rötkönen |
Förväll
ca 16 färska broccolibuketter i lättsaltat vatten 1 dl rapsolja 1 dl vatten/broccolispad 1 gul hackad lök 1 pressad vitlöksklyfta 1 knippe hackad dill 3-4 tsk örtsalt
|
|
Italiensk grönsaksgryta med stekt aubergine och couscous (8 port) |
Bästa Gröna Skollunch 1998, Bela Löffler |
3 st paprikor
1 gul, 1 grön och 1 röd strimlas 1 stor palsternacka skuren i bitar 100 g selleri i bitar 2,5 dl stora vita bönor, kokta 2 msk olivolja 1 förpackning italiensk färssås 2 msk tomatpuré 100 g majskorn frysta 150 g spenat fryst |
3:e pris Bela Löffler, Bodals skola, Lidingö. |
|
|
Stekt aubergine och couscous (8 port) |
Bästa Gröna Skollunch 1998, Bela Löffler |
1
medelstor aubergine, skivad 3 squash skivas 6 dl grönsaksbuljong 6 dl couscous
|
|
Vitkålssallad med kokos (8 port) |
Bästa Gröna Skollunch 1998, Bela Löffler |
500
g finstrimlad vitkål 1 stor avocado finstrimlad 2,5 dl kokosflingor 2 msk balsamvinäger
|
|
Pastasallad (8 port) |
Bästa Gröna Skollunch 1998, Bela Löffler |
2,5
dl fullkornspasta 500 g vitkål, strimlad 2 dl majskorn, frysta 0,5 dl solroskärnor en halv gurka skivas 2 tomater i klyftor 3 msk olivolja 2 tsk kyndel/basilika
|
|