Vinnarrecept Bästa gröna skollunch | ||||||||
2006 | 2005 | 2004 | 2003 | 2002 | 2001 | 2000 | 1999 | 1998 |
Recept vinnare "Bästa gröna skollunch 2006" Tina Abzakh, Brunnsängsskolan, Södertälje Motivering: ”Den vinnande varmrätten kommer att locka eleverna till rejäla portioner. Bulgur, kidneybönor, morotscurry och kanelstekta rotselleristavar med smak av honung blev en rätt som uppfyllde ”den mångkulturella gröna måltidens krav” på god och färgglad mat”. Därtill ett härligt och gott buffébröd” Tomatsallad 8 st tomater 1 dl solrosfrön 2 medelstora finhackade röda lökar 1 hg smulad fetaost Dressing: 2 msk olivolja 1 msk vitvinsvinäger lite citronsaft, riven lime plus lite vatten 0,5 msk torkad mynta Blanda dressingen. Tärna och blanda tomaterna med solrosfrön och dressing. Blanda ihop allt försiktigt. Toppa med fetaost och servera. Till veganer: byt ut fetaosten mot tofu. Rotselleri med bulgurrisotto 8 portioner 2 st gula lökar, hackade 500 g bulgur 8 dl vatten 2 msk örtbuljong 2 msk olivolja 400 g kidneybönor, på burk, sköljda 2 dl morötter, skivade 1 chilifrukt, finhackad salt peppar 8 skivor eller stavar rotselleri, ca 1,5 cm tjocka, penslade med honung och curry. Fräs löken, paprika, salt och peppar några minuter i olivolja i en kastrull. Tillsätt morötter, bönor och bulgur. Rör om lite och häll buljongen över. Låt det koka på svag värme under lock tills bulgurn mjuknar, ca 15 minuter. Förväll rotselleriskivor/stavar i en kastrull ca 5 minuter. Häll sedan av vattnet och stek dem i olja med salt, peppar och lite curry med honung. Garnera med persilja. Buffébröd 2st 50 g jäst 1 kg vetemjöl 1 dl olivolja 2 dl solrosfrön 6 dl vatten (37°) salt socker Fyllning: fetaost, grön olivpasta och smulad basilika Smula jästen med lite vatten. Tillsätt socker, salt, olja, vetemjöl, resten av vattnet och knåda till en deg. Låt den jäsa övertäckt en halvtimme. Tag upp degen på mjölat bord och dela den i två bitar. Kavla ut degen lite och bred på olivpasta, smula över fetaosten och basilikan. Vik ihop de långa kanterna så att de möts och forma till limpor. Lägg bröden på smord plåt med skarven nedåt. Grädda i 200° i mitten av ugnen ca 30 minuter Recept 2:a pris Mariana Westerlund, Gimo Bruksgymnasiet, Gimo Juryns motivering: En innehållsrik gryta som tål att hållas varm. En god sesamdoftande och nyttig vegobiff, en nyhet som imponerade på juryn. En god bönsallad med böngroddar, tomat, black eye-bönor och dressing fulländade måltiden. 8 portioner Black eye-sallad 5 dl kokta kalla black eyebönor 2 dl färska groddar 1,5 dl finstrimlad purjolök 4 tomater, hackade eller 10 cocktailtomater 2 paprikor, hackade 2 msk persilja, klippt 0,5 gurka, hackad Dressing 3 msk olivolja 2 msk vatten 2 msk äppelcidervinäger 1,5 tsk körvel, smulad 1 tsk örtsalt Vispa samman dressingen och häll den över salladen. Blanda allt försiktigt. Varm marinerad vitkål ca 400 g vitkål Marinad: 5 msk sesam-/rapsolja 3 msk äppelcidervinäger 1,5 msk socker 1,5 msk sambal oelek 1 vitlöksklyfta 1,5 dl vatten 1,5 tsk salt Blanda ingredienserna till marinaden. Strimla kålen och fräs i lite olja. Slå marinaden över kålen. Låt puttra ihop. Sila av och servera. Vitkålen kan med fördel bytas mot samma mängd savoykål. Asiatisk risotto 4 dl avorioris 3 tsk curry 1 hackad gul lök 4 dl vatten 2 grönsaksbuljongtärningar 0,5 bukett broccoli, delad i mindre buketter, förkokade 0,5 bukett blomkål, delad i mindre buketter, förkokade 3 st morötter, skivade, förkokade 2 bananer i bitar 6 ringar annanas i bitar, osötade 4 dl kokosmjölk 2 tsk sambal oelek 1 tsk salt 1 tsk vitpeppar cashewkärnor Fräs ris, curry och lök i olja. Slå över ca 4 dl vatten på riset och lägg i buljongtärningarna. Koka riset i ca 20 minuter. Slå på mer vatten vid behov. När riset är klart, vänd ner de förkokta grönsakerna, häll i kokosmjölken och sambal oelek. Rör om och lägg till sist i bananerna och ananasen. Rör om försiktigt. Garnera med cashewkärnor. Risotton går även att laga på rester av ris. Dock inte med samma resultat. Asiatiska vegobiffar 600 g vegofärs, fryst 1,5 tsk svartpeppar 2 msk mushroomsoja 0,5 dl sesamfrön olivolja till stekning Tina och blanda färsen med mushroomsoja och svartpeppar. Forma till platta biffar. Rulla kanterna i sesamfrön. Stek i lite olja. Servera med varm marinerad vitkål eller savoykål och asiatisk risotto. Fullkornsscones med aprikoser 4 dl dinkelmjöl, fullkorn 1,5 tsk bakpulver 50 g smör (för veganer mjölkfritt margarin) 2 dl filmjölk (för veganer soja- eller havremjölk) 10 st torkade aprikoser en nypa salt Blötlägg först aprikoserna i lite vatten. Blanda mjöl, bakpulver och salt i en bunke. Finfördela fettet i mjölet till en grynig massa. Tillsätt vätska och knåda sedan in de finstrimlade aprikoserna i degen. Platta ut till två runda kakor. Skåra kakorna. Grädda i 250° i ca 12-14 minuter. Recept 3:e pris Michael Bäckman, Annerstaskolan, Huddinge Sallad med gulbetor, sockerärter & honungsyoghurt 8 portioner 500 g gulbetor/rödbetor 1 gul lök 2-3 klyftor vitlök, hackade 200 g sockerärter 2 dl turkisk yoghurt/för veganer yofu 1 msk flytande honung/för veganer farinsocker 1 tsk örtsalt 1 msk grovmalen svartpeppar 1,5 dl solrosskott 2 dl romansallad Skala och ansa gulbetorna/rödbetorna och löken, skär dem i 2x2 cm stora bitar och koka dem i lättsaltat vatten tills de är mjuka, men ändå med lite tuggmotstånd kvar.(ca 20 min). Häll av vattnet och låt betorna kallna. Dela sockerärterna på mitten och blanda dem med gulbetorna. Vispa upp yoghurten med honung, salt och peppar. Garnera salladen med solrosskott. Kikärtsbiffar med okra I kg kokta, malda kikärter 50 g soltorkade tomater 280 g okra (finns på burk) 2 kryddmått cayennepeppar 0,5 dl olivolja 1,5 msk salt 0,5 dl ströbröd, osötat 0,5 dl potatismjöl Rapsolja till stekning Mixa allt. Forma till biffar och stek på svag värme. Tahinirisotto med tofu, zuccini och purjolök 6 dl avorioris 10 dl grönsaksbuljong 1 dl hackad rödlök 0,5 dl hackad gul lök 0,5 dl hackad purjolök 3 vitlöksklyftor, hackade 1 dl Tahini sesampasta 1 chilifrukt, finhackad 2 dl riven tofu 1 tärnad zuccini 1 msk salt 1 kryddmått cayennepeppar olivolja till stekning Fräs lök och ris. Späd med buljong. Koka 10 minuter. Späd med mer vätska om det behövs. Stek chili och zuccini i lite olivolja och blanda det sedan med riset. Smaka av med salt och peppar. Rör ner Tahini och tofu före servering Dinkellimpa med lingon och russin 350 g rågsikt 300 dinkelmjöl 2 tsk mortlad stjärnanis/rivet citronskal 1 tsk salt 3 tsk bikarbonat 8 dl mjölk/ havremjölk/sojamjölk 1,5 msk mörk sirap 1,5 - 2 dl russin, kärnfria 1,5 dl lingon Blanda alla torra och blöta ingredienser var för sig. Blanda ihop och grädda i smord form i 150° i 60 minuter. Recept 3:e pris Monica Söderberg, Isabergsskolan, Hestra Heta paprikor 8 personer 4 paprikor, valfri färg, halverade Fyllning: 12 svarta och gröna oliver, skivade 4 vitlöksklyftor, hackade 0,5 purjolök, strimlad 200 g svamp, hackad 2-3 msk rapsolja 1 burk krossade tomater 5 dl bulgur eller couscous salt svartpeppar chilikrydda efter smak 1 grönsaksbuljongtärning riven ost eller tofu Skiva och fräs grönsakerna i lite rapsolja. Krydda. Blanda i bulgur eller coucous och häll över krossade tomater. Fördela fyllningen i de halverade paprikorna och toppa med riven lagrad ost eller, för veganer tofu eller soyayoghurt, kryddad efter smak. Kikärtsgryta 8 personer 200 g kikärter 200 g gröna linser 200 g röda linser 500 g morötter, grovrivna 500 g purjolök, strimlad 1-2 dl tomatpuré 2 liter vatten 3 grönsaksbuljongtärningar salt svartpeppar Kvällen före: Skölj och blötlägg kikärterna. Tillagning: Häll av blötläggningsvattnet och skölj kikärterna. Lägg dem i en stor gryta och fyll på med vatten så att det täcker. Låt puttra sakta tills de är nästan klara. Skölj och lägg i de gröna linserna och den sköljda och strimlade purjolöken. Låt koka några minuter. Lägg så i de sköljda röda linserna och den rivna moroten samt tomatpuré, grönsaksbuljong och kryddor. En jättegod jättenyttig gryta som passar alla, även veganer. Solroshjärtan 5 dl vatten 0,5 msk salt 50 g jäst 2 msk rapsolja 1 msk sirap 200 g solroskärnor 600-700 g rågsikt. Rör ut jästen i 37° varmt vatten, blanda i salt, olja, sirap och mjöl. Låt jäsa övertäckt 15-20 minuter. Baka ut. Platta till degen och ta med pepparkaksmått, av lite större modell, ut hjärtan och lägg på plåtar. Grädda i 185° ca 10 minuter. Recept 3:e pris Gunilla Näslund, Snickarbarnens förskola, Sollentuna Grönsaks Wok med risnudlar och champinjoner 8-10 champinjoner 150-200 g tofu 300 g torkade risnudlar 2 msk olivolja 4 vitlöksklyftor, hackade 5 cm färsk ingefära, riven 2-3 medelstora morötter, skurna i tunna strimlor 150 g gröna bönor, skurna i mindre bitar 2 röda paprikor, skurna i tunna strimlor 2,5 msk Thai honey & soy woksoucy (sojasås) 2 tsk farinsocker 2-3 tsk hackad chili 100 g solrosskott/groddar 3 dl fint strimlad vitkål/savoykål Söt chilisås, havssalt eller örtsalt som tillbehör Skär svampen i strimlor och tofun i bitar. Lägg nudlarna i en värmetålig skål och häll på kokande vatten så att det täcker. Låt nudlarna ligga i blöt i fem minuter tills de är mjuka. Häll av vattnet. Hetta upp en Wok eller ett stekbord, Häll i oljan och låt den bli mycket varm, lägg därefter i vitlök, ingefära, chili och tofu. Stek under omrörning i en minut. Tillsätt morot, bönor, paprika och svamp, stek under omrörning i två minuter. Häll på Thaisås och socker. Blanda ordentligt. Sätt på lock och ångkoka i en minut. Lägg i nudlarna, böngroddarna och tre fjärdedelar av kålen. Blanda omsorgsfullt. Sätt på locket och ångkoka i 30 sekunder. Lägg upp nudlarna på ett serveringsfat, garnera med böngroddar och återstående mängd kål och solrosskott. Strö över havssalt eller örtsalt. Servera med söt chilisås. Papayasalsa 1 papaya 4 tomater 0,5 rödlök 1 gurka 2 tsk färsk, riven ingefära 2 vitlöksklyftor, pressade 3 msk sweet chili 2 msk citronsaft Smaka av med havssalt Skala och hacka papayan i fina kuber. Klyfta tomaterna och ta bort tomatkärnorna. Skär tomatklyftorna och gurkan i fina kuber. Hacka rödlöken fint. Blanda alltsammans och tillsätt ingefära, vitlök, sweet-chili och citronsaft. Låt stå i ca 15 minuter och dra. Smaka av med havssalt. Snabbakat bröd 2 bröd 25 g jäst 3 dl ljummet vatten 2 msk olivolja 1 dl grahamsmjöl eller rågmjöl 7 dl vetemjöl 1,5 tsk salt 1,5 tsk ingefära Sätt ugnen på 250°. Finfördela jästen i matberedaren eller bunke. Häll på vatten och olivolja. Kör eller rör tills jästen har löst sig. Tillsätt mjöl och salt. Kör ihop till en deg eller arbeta degen för hand. Ta upp degen, knåda den och forma till 2 ca 30 cm långa baguetter. Lägg dem på plåt, låt jäsa minst 15 minuter. Strö över sesamfrön, grädda mitt i ugnen ca 12 minuter |
|